logo


Εισάγεται αύριο Δευτέρα 20 Μαρτίου προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που περιέχει λατομικές και μεταλλευτικές διατάξεις. Ο Δήμος Διονύσου, μετά και από πρόταση της διαπαραταξιακής επιτροπής, έχει αποφασίσει το συμβολικό κλείσιμο του κεντρικού Δημαρχείου, των τοπικών Δημοτικών Καταστημάτων και των ΚΕΠ, ενώ διαθέτει και πούλμαν για όσους- αιρετούς και πολίτες- επιθυμούν να μεταβούν στη Βουλή. Το πούλμαν θα αναχωρήσει στις 9 το πρωί (ώρα συγκέντρωσης 8:30 π.μ.) από την οδού Ηρώων Πολυτεχνείου στα Δίφρακτα του Σταθμού του ΟΣΕ στον Άγιο Στέφανο (Κατάστημα «Πέρασμα»).

Υπενθυμίζεται πως εδώ και δυο χρόνια ο Δήμος Διονύσου αγωνίζεται να αποτρέψει την πρόθεση της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ να ξεκινήσει και πάλι λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη, σε έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων, δίπλα στον οικιστικό ιστό της πόλης. Στο διάστημα αυτό οι πιέσεις εκ μέρους του Δήμου είχαν ως αποτέλεσμα αφενός να μπουν στο συρτάρι οι 4 πρώτες αιτήσεις της εταιρείας να ξεκινήσει έρευνα για μάρμαρο στο βουνό, εκκρεμεί εντούτοις η πέμπτη, που θεωρείται και η πιο επικίνδυνη και αποκαλυπτική των προθέσεων της εταιρείας, ενώ τα κοινοβουλευτικά κόμματα- πλην της Νέας Δημοκρατίας- είχαν εξαρχής ταχθεί κατηγορηματικά στο πλευρό της πόλης. Οι κυβερνητικοί παράγοντες, από την άλλη πλευρά, με εξαίρεση την έμπρακτη στήριξη της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, περιορίζονταν σε προφορικές διαβεβαιώσεις, χωρίς περαιτέρω δέσμευση.

Με το πρόβλημα σε διαρκή εκκρεμότητα, η διαπαραταξιακή επιτροπή εκπόνησε τροπολογία στο λατομικό νόμο, με στόχο να αποχαρακτηρίζονται όσες λατομικές περιοχές παραμένουν ανενεργές για πάνω από 10 χρόνια- εν προκειμένω για πολύ περισσότερο- ή βρίσκονται σε περιοχές που προστατεύονται με Προεδρικό Διάταγμα, ή οι εν λόγω περιοχές ρυθμίζονται από χωροταξικό σχεδιασμό με διατάξεις αντίθετες προς τη λειτουργία λατομείων. Η τροπολογία αυτή θεωρείται ότι αποτρέπει οριστικά τον κίνδυνο εξορυκτικής δραστηριότητας στην Πεντέλη, που θα επιβάρυνε με ανυπολόγιστες συνέπειες όλο το Λεκανοπέδιο.

Οι απόπειρες να ενταχθεί η παραπάνω τροπολογία σε διάφορα νομοσχέδια που έφερνε κατά καιρούς το ΥΠΕΝ προς ψήφιση έπεφταν στο κενό, και οι κυβερνητικοί παράγοντες συνέχιζαν να διατείνονται πως λατομεία δεν πρόκειται να λειτουργήσουν στην Πεντέλη, χωρίς όμως να υπάρχει καμιά σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η τροπολογία ήρθε για πρώτη φορά και στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου παρενέβη ο Δήμαρχος, με κατ’ αρχήν αποδοχή της από τον αρμόδιο Υπουργό Κ. Σκρέκα. Η δεύτερη, πάντως, συζήτηση του νομοσχεδίου στην ίδια Επιτροπή δεν δικαίωσε τις προσδοκίες της πόλης, μια που το πρόβλημα με τα λατομεία μόνον ακροθιγώς αναφέρθηκε από δυο ομιλητές.

Αύριο στη Βουλή θα συζητηθεί το νομοσχέδιο με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», που περιλαμβάνει και λατομικές διατάξεις. Και μένει να διαπιστωθεί επί τόπου αν περιλαμβάνει και την επίμαχη τροπολογία.