logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παραγωγή απορριμμάτων: Μπορούμε να γίνουμε η λύση του προβλήματος!

Είναι δυνατόν να φθάσουμε σε μηδενικά απόβλητα στον τόπο μας; Η απάντηση είναι απολύτως θετική, αφού ήδη το έχουν πετύχει τουλάχιστον 6 χώρες της ΕΕ και αρκετές ακόμη οδηγούν για ταφή λιγότερο από το 10% των απορριμμάτων τους. Αυτό τόνισε ο Δρ Φίλιππος Κυρκίτσος, μιλώντας στην εκδήλωση της Δημοτικής Παράταξης «Εύπολις», με θέμα «Ο δρόμος για τη μηδενική παραγωγή απορριμμάτων», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου.

Ο καταξιωμένος Περιβαλλοντολόγος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δυστυχώς εμφανίζει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων από όλες τις χώρες της Ευρώπης παρότι είναι από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ και έχει ωφεληθεί από  τις συνεχείς σχετικές χρηματοδοτήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι υποχρεώσεις των Ο.Τ.Α. σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, παρουσιάστηκαν σύγχρονες και εφαρμοσμένες λύσεις για τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, τις νέες τάσεις που οδηγούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το οικονομικό αποτέλεσμα να είναι θετικά για την κοινωνία μας.

Στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει γενικά, ακόμη δε περισσότερο σε ό,τι αφορά το Δήμο Διονύσου, στην προώθηση της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή, στην ενημέρωση των πολιτών για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, η Παράταξη «Εύπολις», αναφέρθηκε ο Επικεφαλής της και υποψήφιος Δήμαρχος Κωστής Κουριδάκης.

Τόσο από την αναλυτική παρουσίαση του κ.Κυρκίτσου, όσο από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στην εκδήλωση και την υψηλού επιπέδου συζήτηση που ακολούθησε, κατέστη σαφές ότι πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε και να δρούμε προληπτικά, διότι όπως χαρακτηριστικά ακούσθηκε, το καλύτερο απόβλητο είναι αυτό που δεν παράχθηκε ποτέ. Η πρόληψη, δηλαδή η αποφυγή παραγωγής αποβλήτων, είναι η οικονομικότερη και η περιβαλλοντικότερη διαδικασία διαχείρισης.

Η παράταξη  «Εύπολις» ευχαριστεί τον κεντρικό ομιλητή της βραδιάς, τους εκπροσώπους των παρατάξεων, αιρετούς και μη, όπως και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, του Εμπορικού Συλλόγου Δήμου Διονύσου, αλλά και τους δεκάδες δημότες, φίλες και φίλους, που συμμετείχαν στην τόσο ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, πάνω σε ζητήματα που είναι καθοριστικά για την ίδια την ζωή μας στο παρόν και το μέλλον. Στο προσεχές διάστημα, προγραμματίζουμε πολλές ακόμη ενημερωτικές εκδηλώσεις που αντανακλούν τις Αρχές του Προγράμματός μας σε θέματα Περιβάλλοντος και όχι μόνο, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο διοίκησης με αποτέλεσμα μίας αξιοπρεπούς και πολιτισμένης διαβίωσης στο Δήμο μας.