logo


Χλιαρά αντιμετώπισαν οι βουλευτές το πρόβλημα του Δήμου Διονύσου από την ενδεχόμενη επαναλειτουργία λατομείων στην Πεντέλη (σ.σ. υπενθυμίζεται πως μόλις δυο από όλους τους ομιλητές αναφέρθηκαν σχετικά στη χθεσινή, 14/3, συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου), ενώ ασαφείς παραμένουν οι προθέσεις της κυβέρνησης να υιοθετήσει και να συμπεριλάβει την τροπολογία που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Διονύσου στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο περιέχει και λατομικές  διατάξεις. Τα παραπάνω σήμαναν συναγερμό στα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου, που μετά από συνεχείς επικοινωνίες χθες όλη μέρα, αποφάσισαν να απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς το Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη, καλώντας τον σε συγκεκριμένες ενέργειες, ιδιαιτέρως ενόψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή εβδομάδα. Σημειώνεται εδώ πως από τη διαπαραταξιακή επιτροπή αποχώρησε πρόσφατα η Λαϊκή Συσπείρωση, διαμαρτυρόμενη για την ήπια αντιμετώπιση του θέματος εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Με την ανοιχτή επιστολή τους τα υπόλοιπα μέλη- δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι- ζητούν το συμβολικό κλείσιμο του Δήμου την ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια (σ.σ. πιθανά τη Δευτέρα 20 Μαρτίου) καθώς και τη διάθεση πούλμαν από το Δήμο προς τους ενεργούς πολίτες που θα επιθυμούσαν να παραστούν στη συζήτηση και να ασκήσουν ενεργή πίεση προς τα κόμματα και την κυβέρνηση:

Προς τον Δήμαρχο Διονύσου                                               15.03.2023

κ. Καλαφατέλη  Ιωάννη

ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε τα τελευταία δύο χρόνια ταλανίζει τον Δήμο μας, το σοβαρότατο πρόβλημα της προσπάθειας κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων, για την δημιουργία νέων Λατομείων στο Πεντελικό Όρος, ένα από τους ελαχίστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου και ζωής, όχι μόνον για τον Δήμο μας, αλλά και για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Δήμος Διονύσου προετοίμασε και υπέβαλε στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τον Ιούνιο του 2022, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ του άρθρου 48 του Ν. 4512 / 2018, χωρίς μέχρι σήμερα κάποια θετική εξέλιξη επί του θέματος.

Τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, όπως γνωρίζετε, πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της  Βουλής το συναφές Νομοσχέδιο “Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος”, στο οποίο τα μέλη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής εναντίον των νέων Λατομείων έχουμε ζητήσει να συμπεριληφθεί προς ψήφιση και η εν λόγω Τροπολογία, για να λυθεί οριστικά και αμετάκλητα το περιβαλλοντικό αυτό ανοσιούργημα.

Από την συζήτηση του ανωτέρω Νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, Παραγωγής και Εμπορίου, δεν προέκυψε δυστυχώς η βούληση της Κυβέρνησης να ενσωματωθεί η εν λόγω Τροπολογία προς ψήφιση στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο.

Ως εκ τούτου και προκειμένου να υποχρεωθεί ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκρέκας να εισαγάγει την εν λόγω Τροπολογία προς ψήφιση, υλοποιώντας έτσι αντίστοιχη πρόσφατη δημόσια υπόσχεσή του, τα κατωτέρω υπογραφόμενα μέλη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής ζητούμε όπως δεσμευθείτε για το συμβολικό κλείσιμο του Δημαρχείου Διονύσου την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, ημέρα συζήτησης και ψήφισης του εν λόγω Νομοσχεδίου στην Βουλή.

Επιπλέον να διαθέσει ο Δήμος Διονύσου πούλμαν, προκειμένου τα μέλη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής και οι λοιποί Ενεργοί Πολίτες του Διονύσου, να μπορέσουν να παραστούν και παρακολουθήσουν την συζήτηση της Βουλής και με την φυσική τους παρουσία να ασκήσουν την απαιτούμενη πίεση στα Κοινοβουλευτικά Κόμματα.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως μάς γνωρίσετε εγγράφως τις προθέσεις σας στα ανωτέρω εύλογα και δίκαια αιτήματά μας, μέχρι την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, προκειμένου να μπορέσουμε να αποφασίσουμε, ως μέλη της Διαπαραταξιακής, για τις περαιτέρω ενέργειές μας.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση και συνεργασία σας στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα για τον Δήμο μας.

Με Εκτίμηση

Τα μέλη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής εναντίον των νέων Λατομείων

  • Ζαμάνης  Διονύσης
  • Ιατρού  Δέσποινα
  • Καρυστινός  Νίκος
  • Κατσανεβάκης  Θόδωρος
  • Κλήμης  Νίκος
  • Κουριδάκης  Κωστής
  • Μπάσης  Τάσος
  • Μπομπής  Κώστας
  • Φέρμελη  Λυδία