logo


Αναβολή μιας εβδομάδας για τη συζήτησή του στη Βουλή πήρε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ με τίτλο “Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», όπου, ως γνωστό, περιλαμβάνονται μεταλλευτικές και λατομικές διατάξεις. Η αναβολή, όπως είναι γνωστό, σχετίζεται με τις ενδεχόμενες δεύτερες σκέψεις της κυβέρνησης, μια που κεντρικό σημείο στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και ρυθμίσεις σχετικά με τις ανεμογεννήτριες, όπως καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο, πάντως, συζητήθηκε για δεύτερη φορά, χθες Δευτέρα 13 Μαρτίου, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως από τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μόνο ο Γ. Αρβανιτίδης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προχώρησε σε σχετική αναφορά. Ο ίδιος υπενθύμισε πως μια εβδομάδα νωρίτερα, στην ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή όπου παρενέβη- υπενθυμίζεται- ο Δήμος Διονύσου με το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη, ο υπουργός Κ. Σκρέκας εμφανίστηκε θετικός στη συμπερίληψη της τροπολογίας, ως «οφειλόμενη ενέργεια», που αποτρέπει δια παντός την εκ νέου λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη.

Σημαντική εξάλλου ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής, και βουλευτή της Αν. Αττικής, Γ. Βλάχου, ο οποίος, όπως τόνισε, ακούει μεν τον υπουργό να δηλώνει πως το πρόβλημα με τα Λατομεία είναι λυμένο, αναρωτήθηκε όμως πώς εξακολουθούν να κατατίθενται αιτήσεις για άδειες έρευνας “δημιουργώντας καχυποψία στην τοπική κοινωνία”: Αν όχι με τροπολογία, αλλά με κάποια ρύθμιση, με κάποια δέσμευση, με κάποια πολιτική δήλωση, ξεκάθαρη προς κάθε κατεύθυνση για να γίνει κατανοητή από όλους, να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο στην περιοχή του Δήμου Διονύσου, αφού πράγματι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να μην ξαναϋπάρξει εκεί λειτουργία λατομείων αδρανών υλικών, πρότεινε ο κ. Βλάχος καταλήγοντας: “Ακούω τι λέει η κυβέρνηση, αλλά θέλω και η κυβέρνηση να ακούσει τι λέει η τοπική κοινωνία, σε μια καθαρή τοποθέτηση για να μην υπάρξει καμιά παρερμηνεία”.

Οι παραπάνω, δυο και μόνον, παρεμβάσεις σε μια συζήτηση 3 και πλέον ωρών με πολλούς ομιλητές, προκαλούν ερωτηματικά, μια που τους προηγούμενους μήνες, μέχρι και πρόσφατα, υπήρξαν δηλώσεις συμπαράστασης είτε από βουλευτές, με την κατάθεση επερωτήσεων στη Βουλή, είτε από μεμονωμένους πολιτευόμενους. Δικαιώνεται έτσι η εκτίμηση μελών της διαπαραταξιακής επιτροπής της πόλης πως η τροπολογία πρέπει να υιοθετηθεί, και να υποστηριχθεί, όχι από πρόσωπα αλλά από τα κόμματα ως φορείς, κάτι που δεν φάνηκε στη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου.

Φαίνεται, πάντως, πως αυτή η τροπολογία, όπως έχει διατυπωθεί, γέννησε προβληματισμούς στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες: Όπως μετέφερε σήμερα 14/3 στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, η τροπολογία του Δήμου είναι οριζόντια, αφορά δηλαδή σε όλη την Ελλάδα, και όχι αποκλειστικά στην Πεντέλη, όπου η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ προτίθεται να ξεκινήσει και πάλι εξόρυξη μαρμάρου. Η γενική διατύπωση εκτιμάται ότι μπορεί να “ακουμπά” και τις περιοχές εξόρυξης και άλλων μεταλλευτικών ορυκτών, που αποτελούν πλουτοπαραγωγικούς πόρους, κάτι που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί. Αυτό προέκυψε από συνομιλίες με κυβερνητικούς παράγοντες χθες, μια που εκπρόσωποι του Δήμου παρακολούθησαν από κοντά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αντιδημάρχου δόθηκε μια ακόμη μάχη. “Και ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι το νομοσχέδιο να συζητηθεί στη Βουλή” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Κυριακή, κοντή γιορτή”, μια που το νομοσχέδιο, που χθες έγινε δεκτό επί της αρχής, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη, οπότε και θα γνωρίζουμε αν και πώς έχει συμπεριληφθεί η τροπολογία, άρα και τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια.

Ο κ. Φωτάκης, τέλος, ανακοίνωσε πως η αναβολή συζήτησης του νομοσχεδίου συμπαρασύρει και τη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής, που αντί για το τέλος αυτής της εβδομάδας, μετατίθεται για την επόμενη.

Το βίντεο από τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Η παρέμβαση του κ. Αρβανιτίδη στο 1.35.15 και του κ. Βλάχου στο 2.27.21:

https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#ca6f0ea4-63d1-44bd-b765-afc500af517f