logo


Διόνυσος, 08/03/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: » Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η σημερινή.

Της γυναίκας, που στην σημερινή κοινωνία υπερβαίνει καθημερινά τον εαυτό της. Της γυναίκας που, από αγωνίστρια για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της στην κοινωνία, έγινε πρωταγωνίστρια, με ενεργό ρόλο σε όλα τα δρώμενα εξελισσόμενη επί ίσοις όροις πλέον, χωρίς να χρειάζεται να μάχεται σε επίπεδο αναγνώρισης.

Της γυναίκας που υπηρετεί τόσους πολλούς ρόλους και ισορροπεί ανάμεσα σε αυτούς. Που κινείται σε επαγγελματικούς χώρους που παραδοσιακά θεωρούνται ανδροκρατούμενοι και παράλληλα δίνει τον απαιτούμενο χρόνο στα παιδιά, στο σύντροφο, στους φίλους, στον εαυτό της.

Πίνακας : Συνέλευση γυναικών το 411 π.Χ. Αριστοφάνης, Λυσιστράτη. Του Αλέξη Κυριτσόπουλου.

Ισότητα ή ισοτιμία;

Η ουσία βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στην αποδοχή της προσφοράς και των ρόλων των ατόμων που απαρτίζουν μια σχέση, γιατί τίποτα δεν μπορεί να ευδοκιμήσει εάν δεν υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία. Οι γυναίκες μέσα σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη κοινωνία, όπως και ο κόσμος μας άλλωστε, έχουν αλλάξει, έχουν εξελιχθεί, και έχουν ανεβάσει τον πήχη ψηλά για τις ίδιες αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Έχουν απομακρυνθεί από την αντιπαλότητα των δύο φύλων, κι έχουν υιοθετήσει το πνεύμα της συνεργασίας και της ενότητας.

Η Simon de Beauvoir γράφει στο περίφημο βιβλίο της «Το Δεύτερο Φύλο»: «Είναι ενοχλητικό όταν κατά τη διάρκεια μίας αόριστης συζήτησης ακούμε έναν άντρα να λέει: «σκέφτεσαι έτσι επειδή είσαι γυναίκα». Γνωρίζω ότι η μόνη μου άμυνα είναι να απαντώ: “σκέφτομαι έτσι επειδή αυτή είναι η αλήθεια”. Με αυτήν την απάντηση μειώνω την υποκειμενικότητα της άποψής μου που θεωρείται δεδομένη λόγω του φύλου μου. Δεν θα είχε νόημα κι εγώ να απαντήσω: “κι εσύ σκέφτεσαι έτσι όπως σκέφτεσαι επειδή είσαι άντρας”, διότι αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το να είσαι άντρας δεν αποτελεί κάτι ιδιαίτερο».

Μια τέτοια απάντηση απεικονίζει συμπεριφορές της εποχής της, που ευτυχώς σε μεγάλο ποσοστό, έχουν εκλείψει. Δυστυχώς όμως, εξακολουθεί να υπάρχει η ενδοοικογενειακή βία, με θύματα συζύγους, συντρόφους, γυναίκες που έχασαν την ζωή τους για ασήμαντη αφορμή.

Η φετινή Γιορτή της γυναίκας, στιγματίζεται από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Και την ημέρα της γυναίκας ο ρόλος της Μάνας μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Δεν υπάρχουν λόγια συμπαράστασης, μόνο σιωπή και σεβασμός.

Ειδικά φέτος, Ας τιμήσουμε τις γυναίκες που θρηνούν, που πονάνε συμμεριζόμενοι με τη σιωπή μας την ανείπωτη θλίψη τους.

Νέος Διόνυσος

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

E -mail: info@neosdionysos.gr