logo


Διαχώρισε τη θέση της και αποχώρησε από τη διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Διονύσου κατά των Λατομείων η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ ήδη και οι ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο επανεξετάζουν τη συμμετοχή τους. Εντωμεταξύ, εδραιώνεται η πεποίθηση πως πίσω από τις επιδιώξεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, να εγκαταστήσει εκ νέου λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη, κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα οι κυβερνητικοί παράγοντες άλλα να εξαγγέλλουν- προφορικά- στις συναντήσεις τους με τη Δημοτική Αρχή του τόπου, και άλλα να πράττουν τελικά, όπως φάνηκε και από σχετικό νομοσχέδιο, που αναρτήθηκε σε προσχηματική διαβούλευση 4 ημερών. Ειδικά με το δεδομένο πως σε αμέσως προηγούμενη συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ Κ. Σκρέκα με εκπροσώπους του Δήμου για το συγκεκριμένο θέμα, κουβέντα δεν λέχθηκε για το νομοσχέδιο αυτό, αν και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε όλες τις βαθμίδες της, έχει αναλυτικά και επανειλημμένα ενημερωθεί σχετικά, και με επιστολές, και με υπομνήματα, αλλά και με έτοιμη την τροπολογία που θα έλυνε το πρόβλημα των Λατομείων δια παντός. Μέχρι σήμερα, αυτός ο, ήπιος, τρόπος προσέγγισης έχει φέρει αποσπασματικές νίκες χωρίς να έχει κερδίσει τον πόλεμο, όπως παραδέχεται και η ίδια η Δημοτική Αρχή. Η τελευταία, πάντως, φαίνεται πλήρως απρόθυμη να υιοθετήσει σκληρότερη στρατηγική απέναντι στους κυβερνητικούς συνομιλητές της, παρά την πίεση που ασκούν επίμονα και επί μήνες όλες οι πλευρές της διαπαραταξιακής επιτροπής, και επιμένει στις επιστολές, στα υπομνήματα και στις συναντήσεις.

Όλα τα παραπάνω καταγράφηκαν στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της επιτροπής, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με αφορμή- υπενθυμίζεται- την αιφνιδιαστική κατάθεση για διαβούλευση νομοσχεδίου που περιλαμβάνει μεταλλευτικές και λατομικές διατάξεις- αλλά από το οποίο απουσίαζε για μια ακόμη φορά η επίμαχη τροπολογία, με την οποία αποχαρακτηρίζονται όσες λατομικές περιοχές εξόρυξης (και μαρμάρου) στο Πεντελικό παραμένουν ανενεργές για πάνω από 10 χρόνια ή βρίσκονται σε περιοχές που προστατεύονται με Προεδρικό Διάταγμα, ή οι εν λόγω περιοχές ρυθμίζονται από χωροταξικό σχεδιασμό με διατάξεις αντίθετες προς τη λειτουργία λατομείων.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, ο συντονιστής της και Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, ο εντεταλμένος για την Πολεοδομία Χ. Παπαβασιλείου, ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Ν. Κλήμης και η Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, ο ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός επικεφαλής της νέας παράταξης “Νέος Διόνυσος”, οι τοπικοί σύμβουλοι της Κοινότητας Διονύσου Κ. Μπομπής, Δ. Ιατρού και Θ. Κατσανεβάκης και ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου, δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου. Απόντες, τέλος, οι Ανοικτοί Ορίζοντες λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του επικεφαλής Δ. Ζαμάνη, αλλά και εκπρόσωπος της νέας παράταξης «Ο Διόνυσος του αύριο” με επικεφαλής την Κ. Μαϊχόσογλου.

Και το πόσο κρίσιμη ήταν αυτή η συνεδρίαση, φάνηκε με το καλημέρα:

Νωρίς νωρίς τελεσίγραφο έδωσε ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ζητώντας να συζητηθούν και να αποφασισθούν από την επιτροπή συγκεκριμένες ενέργειες: Να ενημερωθούν με σαφήνεια οι κυβερνώντες πως αν η τροπολογία δεν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, οι υποψήφιοι βουλευτές και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας θα θεωρούνται ανεπιθύμητα πρόσωπα στο Δήμο Διονύσου, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- Να ζητηθεί από την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη αιτιολογημένη πρόταση, προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων, για τους λόγους που απαγορεύουν τη λατόμευση στην περιοχή μας, ώστε να εκδοθεί απόφαση και να σταματήσουν οι όποιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης- Πλήρης αποχή από τις προεκλογικές εκδηλώσεις των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος- Να οργανωθεί δυναμική κινητοποίηση στο ΥΠΕΝ- Να οργανωθεί συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας- Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα με την ενσωμάτωση της τροπολογίας στο νομοσχέδιο, να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο το κλείσιμο του Δήμου επ’ αόριστον.

“Επί δυο χρόνια κάναμε πίσω για χάρη της συνοχής και της ενότητας της διαπαραταξιακής επιτροπής. Όμως πλέον παρήλθε ο χρόνος για επιστολές, υπομνήματα και παρακάλια και δεν δεχόμαστε να συνεχιστεί αυτή η ατελέσφορη τακτική”, τόνισε ο κ. Πανάγος, κατηγορώντας τη Διοίκηση του Δήμου ως φορέα απορρόφησης των κραδασμών που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική αλλά και για πολιτική δειλία: “Γιατί φοβάστε τις κινητοποιήσεις; Γιατί φοβάστε να πείτε όχι στους υποψήφιους; Γιατί φοβάστε μια καλά οργανωμένη συνέντευξη Τύπου; Ως εδώ οι ολιγωρίες, οι παραγοντίστικες τακτικές και οι ανέξοδες υποσχέσεις” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αν δεν δοθεί άμεσα λύση, αυτό θα αποτελεί το μελανότερο σημείο της θητείας της νυν Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η συμβολή της Λαϊκής Συσπείρωσης, και του κ. Πανάγου ειδικότερα, στο έργο της διαπαραταξιακής επιτροπής, ήταν κατά γενική ομολογία καθοριστική σε όλα τα στάδια και όλες τις διαδικασίες και τις αποφάσεις που έχει λάβει, στη διάρκεια των δυο προηγούμενων χρόνων, όταν και προέκυψε το πρόβλημα με τα λατομεία.

Το παραπάνω τελεσίγραφο της Λαϊκής Συσπείρωσης ήρθε αφού οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής περιέγραψαν τις πιο πρόσφατες ενέργειες και τις κινήσεις, στις οποίες σκοπεύουν να προχωρήσουν στο εξής: Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρό της, και βουλευτή της περιοχής, Γ. Βλάχο (σ.σ. που έχει ήδη δρομολογηθεί και που θα καθορίσει την περαιτέρω στάση, όπως είπε ο Δήμαρχος), συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, επιστολές εξειδικευμένες προς καθένα από τους πολιτευόμενους του κυβερνώντος κόμματος στην Αν. Αττική (σ.σ. οι οποίες ήδη έχουν σταλεί), και διανομή μαζί με τους λογαριασμούς της ύδρευσης του ενημερωτικού φυλλαδίου (σ.σ. το οποίο επικαιροποιήθηκε μετά κόπων και βασάνων, μετά από μήνες), αλλά και προσωπικές επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου, ενώ δεν απέκλεισαν μεν το κλείσιμο του Δήμου, αλλά μόνο για μια ημέρα για συμβολικούς λόγους. Υπενθυμίζεται, επιπλέον, εδώ πως η επίμαχη τροπολογία έχει ήδη κατατεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο νομοσχέδιο. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος, πάντως, παραδέχθηκαν πως όταν συναντήθηκαν με την ηγεσία του ΥΠΕΝ προ 10ημέρου, καμιά ενημέρωση δεν υπήρξε για την επικείμενη κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός πως αντικείμενο της συνάντησης ήταν και τα Λατομεία, για τα οποία δόθηκαν ακόμη μια φορά σχετικοί ενημερωτικοί φάκελοι. Επιπλέον, αν και στη συνάντηση η ηγεσία του ΥΠΕΝ έσπευσε να επιβεβαιώσει- προφορικά πάντα- την αντίθεσή της με τη λειτουργία λατομείων στην Πεντέλη, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει εκ μέρους της καμιά γραπτή δέσμευση, ούτε και σχετικό Δελτίο Τύπου, αν και ο υπουργός είχε δεσμευθεί σχετικά.

Μετά από αυτά “Στο κενό πέφτουν οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και είναι αμφιβόλου αποτελέσματος”, είπε ο Αντιδήμαρχος, που αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των προτάσεων της παράταξης της μειοψηφίας, επιμένοντας- τόσο ο ίδιος όσο και ο Δήμαρχος- στην μέχρι στιγμής προσέγγιση της Δημοτικής Αρχής: “Δεν μπορείς να επικηρύσσεις κάποιους την ίδια ώρα που επιδιώκεις επαφές. Αντιθέτως, σε όλες τις προεκλογικές εκδηλώσεις, πρέπει να παρεμβαίνουμε και να ιεραρχούμε ως πρώτο το θέμα των Λατομείων”. Ο κ. Φωτάκης υπογράμμισε πως ο κοινωνικός παράγοντας δεν έχει κινητοποιηθεί ικανοποιητικά, τα κεντρικά ΜΜΕ αγνόησαν όλες τις προηγούμενες ενέργειες του Δήμου- μηδενική η παρουσία τους στη συνέντευξη Τύπου των Δημάρχων Κηφισιάς, Πεντέλης και Διονύσου πριν από δυο χρόνια, μηδενική και στη συναυλία με τον Β. Παπακωνσταντίνου τις ίδιες ημέρες-, ενώ το κλειδί είναι να υιοθετηθεί η τροπολογία για το λατομικό νόμο από τα κόμματα ως φορείς και όχι από μεμονωμένα άτομα. “Αν, πάντως, νομίζει κάποιος ότι αποχωρώντας από τη διαπαραταξιακή επιτροπή, προσφέρει υπηρεσίες στην κοινή μας υπόθεση, ας αναλάβει τις ευθύνες του”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη να συνεχίσει αρραγής το έργο της η διαπαραταξιακή επιτροπή τόνισε από την πλευρά του και ο επικεφαλής του Εύπολι, υπογραμμίζοντας πως απέναντι στην επιδερμική έως αδιάφορη στάση των κυβερνητικών παραγόντων, ο Δήμος Διονύσου πρέπει να απαντήσει με κλιμακούμενη πίεση. Ο κ. Κουριδάκης δήλωσε απαισιόδοξος για την εξέλιξη της υπόθεσης και επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο διαδημοτικής συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους, όχι μόνο γύρω από την απειλούμενη Πεντέλη, αλλά και με αυτούς- πολλούς ανά την Ελλάδα- που αντιμετωπίζουν τις βλέψεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ για εγκατάσταση λατομικής δραστηριότητας. “Αν η τροπολογία δεν ενταχθεί τελικά στο νομοσχέδιο, τότε είναι προφανές ότι είτε αδιαφορούν για μας είτε έμμεσα στηρίζουν τα Λατομεία”, υποστήριξε ο επικεφαλής του Εύπολι.

Απαισιόδοξος δήλωσε και ο κ. Κατσανεβάκης από το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, εκτιμώντας πως πίσω από τα Λατομεία, οι πραγματικές επιδιώξεις αφορούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, και ζητώντας με τη σειρά του δυναμικότερες κινητοποιήσεις και ενημέρωση του κόσμου.

“Κάνατε τις επαφές με τους υπουργούς, και καλά κάνατε, αλλά η επιτροπή είχε μαύρα μεσάνυχτα. Και αν δεν επιμέναμε ομόφωνα για τη σημερινή κατεπείγουσα συνεδρίαση, ακόμα μαύρα μεσάνυχτα θα είχαμε”, συνέχισε ο τοπικός σύμβουλος Κ. Μπομπής, που κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για κενό ενημέρωσης, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των προτάσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης, “γιατί εξαντλήθηκαν πια οι ενημερώσεις και τα παρακάλια”, και κάλεσε την επιτροπή να τις ψηφίσει, “για να δοθεί επιτέλους η μάχη”.

Για εμπαιγμό ευθέως προς τη Διοίκηση του Δήμου εκ μέρους του υπουργού ΠΕΝ, που αν και γνώριζε τον αγώνα της πόλης, άφησε την τροπολογία εκτός νομοσχεδίου, το οποίο μάλιστα εξυπηρετεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς συγκεκριμένα πρόσωπα, μίλησε η κ. Φέρμελη από τους “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις, τότε η κυβέρνηση θα αγνοήσει το αίτημα της πόλης.

Από την ίδια παράταξη ο κ. Κλήμης τόνισε πως, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, και την αδικαιολόγητη βιασύνη της κυβέρνησης να θέσει σε 4ήμερη διαβούλευση τα 143 άρθρα του νομοσχεδίου, έχει πλέον αποδειχθεί πως πίσω από την υπόθεση με τα λατομεία κρύβονται κυβερνητικά συμφέροντα, ζητώντας κι εκείνος συγκεκριμένες δυναμικές ενέργειες αντί για ευχές και ευγενικές υπενθυμίσεις.

“Εγκληματική» χαρακτήρισε την όποια διάσπαση της κοινής γραμμής, ο κ. Καρυστινός, που αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της κινητοποίησης του κόσμου. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας δημοτικής αντίδρασης, με προβολή στα κεντρικά ΜΜΕ, ει δυνατόν στα πρωτοσέλιδα, και ως χρυσή τομή πρότεινε κι αυτός το συμβολικό κλείσιμο του Δήμου για μια ημέρα.

“Άγνοια του υπουργού ότι επίκειται κατάθεση νομοσχεδίου της αρμοδιότητάς του, δεν γίνεται κατανοητή”, τόνισε ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου Ν. Παπαϊωάννου, συμπληρώνοντας πως μια λύση θα μπορούσε να είναι η υιοθέτηση της τροπολογίας του Δήμου από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εν συνεχεία θα μπορούσαν να την υποβάλουν ως δική τους: “Και αν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί αυτό το σύσσωμο αίτημα, τότε εκτίθεται, γιατί μετά πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει την άρνηση αυτή;”

Άρνηση, εντούτοις, υπήρξε, από τη Δημοτική Αρχή να υιοθετήσει τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης: Παρά το σχετικό αίτημα του κ. Μπομπή και τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Δημάρχου, ψηφοφορία δεν έγινε- πράγμα που δημιούργησε ερωτηματικά- με αποτέλεσμα την αποχώρηση της παράταξης της μειοψηφίας από την επιτροπή. Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη αποχώρηση που σημειώνεται από την εποχή σύστασης της διαπαραταξιακής επιτροπής, το καλοκαίρι του 2021: Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες ήταν εκείνοι που πρώτοι αποχώρησαν, αρκετά νωρίς, θεωρώντας το έργο της επιτροπής ατελέσφορο και μιλώντας για προειλημμένες αποφάσεις, επανέκαμψαν ωστόσο λίγους μήνες αργότερα.

Η σημαία του αγώνα, πάντως, δεν υποστέλλεται, τόνισε ο κ. Φωτάκης: «Λατομεία δεν πρόκειται να μπουν  στην Πεντέλη. Ας τολμήσουν και να δούμε ποιος θα επικρατήσει”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Εν κατακλείδι, η περαιτέρω στάση του Δήμου θα καθορισθεί από το πώς θα εξελιχθεί η παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η οποία θα συζητήσει επί της αρχής για το νομοσχέδιο. Σημειώνεται πως η σχετική συζήτηση, που θα πραγματοποιούνταν την περασμένη Πέμπτη, αναβλήθηκε λόγω της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη.

Αξίζει εδώ να προστεθούν και τα παρακάτω: Θυμάται ίσως ο αναγνώστης πως η Οδός Διονύσου, στο σχετικό προχθεσινό ρεπορτάζ για την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου, είχε επισημάνει την ύπαρξη σχολίων για την πρόθεση εταιρείας να εγκαταστήσει λατομική δραστηριότητα εξόρυξης μαρμάρου στο Χελμό, κοντά στο χωριό Κάτω Λουσοί Αχαϊας. Η Οδός Διονύσου συνομίλησε με δυο από τους συντάκτες των σχολίων αυτών και τις διαπιστώσεις κατέθεσε στη διαπαραταξιακή επιτροπή: Όπως στην Πεντέλη έτσι και στο Χελμό, η εταιρεία που επιδιώκει να ανοίξει λατομεία είναι η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ- πληροφορίες, μάλιστα, από την τοπική σύμβουλο Διονύσου Δ. Ιατρού μιλούν για 100 στοχευμένες περιοχές ανά την Ελλάδα ενδιαφέροντος της ίδιας εταιρείας.

Όπως και στην Πεντέλη για τα 900 στρέμματα, έτσι και στο Χελμό για τα 450 στρέμματα, η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ υπέβαλε φακέλους με την- αντισυνταγματική, όπως έχει κριθεί από το ΣτΕ- κατάτμηση των εκτάσεων. Και στις δυο περιπτώσεις, η αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση τους έκανε δεκτούς. Όπως και η Πεντέλη, έτσι και ο Χελμός, προστατεύεται από ένα δίκτυο διαταγμάτων: Ανήκει σε περιοχή NATURA, γειτινιάζει με αρχαιολογικούς χώρους, διαθέτει ένα από τα πιο πυκνά ελατοδάση της χώρας, εκεί βρίσκεται ο Αρίσταρχος, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ευρώπης. Η διαφορά είναι πως στην περίπτωση των Κάτω Λουσών, ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν είχε ανακινηθεί θέμα λατόμευσης (“ο Χελμός μάρμαρο δεν είχε ποτέ”, υποστηρίζουν οι δυο συνομιλητές της Οδού Διονύσου), η υπόθεση δεν έχει φτάσει ακόμη στην υποβολή Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έγκριση, ενώ και το εκεί Δασαρχείο στέκεται αρωγός στον αγώνα της περιοχής- ενώ στην Πεντέλη, το εδώ Δασαρχείο, σε επίσημο έγγραφό του, εκτιμά πως τελικά η λατομική δραστηριότητα θα αναβαθμίσει το βουνό!

Μετά και από τα παραπάνω, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η εκτίμηση του εντεταλμένου για την Πολεοδομία δημοτικού συμβούλου Χ. Παπαβασιλείου: “Κάποιοι, ίσως και πάνω από τους υπουργούς, στοχεύουν στον έλεγχο του ορυκτού πλούτου της χώρας, προσπαθώντας να αποκτήσουν το μονοπώλιο των λατομικών ζωνών και των προϊόντων τους πανελλαδικά”.