logo


Διόνυσος, 27/02/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ώρες Ευθύνης

Στις 24 Φεβρουαρίου τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος». Η ηλεκτρονική διαβούλευση έχει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων την 28η Φεβρουαρίου, διαρκεί δηλαδή μόνο για τέσσερις μέρες, εκ των οποίων οι τρεις επίσημες αργίες. Παρά ταύτα το σχέδιο νόμου έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 805 σχόλια, πράγμα που καταδεικνύει το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά και την πιθανότητα να έχει προηγηθεί εκτενέστερη διαβούλευση και νομική επεξεργασία.

Για όλο το λεκανοπέδιο Αττικής και κυρίως για εμάς στο Διόνυσο έφτασε η ώρα της κρίσης. Η Δημοτική Αρχή καλείται να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά και να καταθέσει- «χτες» – την περίφημη τροπολογία κατάργησης των λατομικών ζωνών στο Πεντελικό Όρος. Πρόκειται για επεξεργασμένη νομικά και τεχνικά τροπολογία που ο Δήμος Διονύσου (διά της διαπαραταξιακής του επιτροπής) έχει υποβάλει στο ΥΠΕΝ από τον Ιούνιο του 2022 αλλά δυστυχώς παραμένει ακόμη στις καλένδες.

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκρέκας, σε πρόσφατη (23 Ιανουαρίου 2023) επίσκεψή του στο Δήμο Διονύσου δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετος στην εγκατάσταση νέων λατομείων στο Πεντελικό όρος. Κατά συνέπεια, εάν η δημοτική αρχή κινηθεί εγκαίρως και προσηκόντως, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο κ. Υπουργός θα ανταποκριθεί και η δημόσια δήλωσή του θα γίνει πράξη.

Είμαστε βέβαιοι πως η κυβερνητική παράταξη, η οποία στις τελευταίες εκλογές έλαβε την εμπιστοσύνη του 54,15% των Διονυσιωτών, δεν θα αγνοήσει την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και θα υιοθετήσει την άρτια – νομικά και τεχνικά – τροπολογία της διαπαραταξιακής μας επιτροπής, εξαλείφοντας τον κίνδυνο εγκατάστασης νέων λατομείων στο Πεντελικό.

Εάν, παρ’ ελπίδα, δεν το πράξει, τότε είναι βέβαιο πως οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις θα ασκήσουν οι ίδιες το δικαίωμά τους και θα καταθέσουν εκείνες την τροπολογία, απαιτώντας την αποδοχή και την ψήφισή της.

Ο κόσμος του Διονύσου έχει κρίση και αντίληψη. Και απαιτεί η ομόφωνη βούλησή του να γίνει σεβαστή. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Είναι ώρες ευθύνης.

Επισυνάπτουμε την τροπολογία, για την πλήρη ενημέρωση όλων των Διονυσιωτών.

Τροπολογία

(Αποχαρακτηρισμός λατομικών περιοχών εξόρυξης λατομικών ορυκτών)

Αιτολογική έκθεση

Υφίστανται περιπτώσεις θεσμοθετημένων λατομικών περιοχών εξόρυξης λατομικών ορυκτών που, ενώ ισχύουν απαγορευτικές διατάξεις για τη μη εκχώρηση τους για εκμετάλλευση, εν τούτοις το αρχικό καθεστώς ρύθμισης τους παραμένει, χωρίς προσαρμογή στις απαγορευτικές αυτές διατάξεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σχετικές συγχύσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται. Συγκεκριμένα:

Υφίστανται πδ ή άλλες ανάλογες σχετικές ρυθμίσεις, που προστατεύουν περιοχές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ορίζοντας συγχρόνως, εντός των περιοχών αυτών, λατομικές ζώνες για λειτουργούντα όπως τα εν λόγω λατομεία.

Ομοίως υφίστανται επίσης περιπτώσεις, όπου ρυθμιστικά ή πάσης φύσεως χωροταξικά σχέδια καθόριζαν απαγορευτικές κατευθύνσεις για τέτοιου είδους λειτουργίες σε περιοχές λειτουργούντων πάλι λατομείων. Αυτός δε είναι ο λόγος που έκτοτε περιέπιπταν σε πλήρη αδράνεια εκρίνοντο σε μεταγενέστερο χρόνο.

Και στις δύο περιπτώσεις, στην ουσία ορίζοντο λειτουργίες που δεν συνάδουν με το επιβαλλόμενό καθεστώς προστασίας και ως είθισται, προκειμένου να μην αναστατωθεί η λειτουργία των αντίστοιχων λατομικών επιχειρήσεων, αυτές παρέμεναν εν λειτουργία μέχρι την λήξη της αδειοδότησης των. Αυτός δε είναι ο λόγος που έκτοτε περιέπιπταν σε πλήρη αδράνεια.

Με την προτεινόμενη τροπολογία, προσδιορίζεται η συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε αυτού του είδους οι περιοχές να αποχαρακτηρίζονται, εις τρόπον ώστε να αποφεύγονται οι όποιες συγχύσεις.

Η προτεινόμενη τροπολογία, που αφορά τον αποχαρακτηρισμό λατομικών των εν λόγω περιοχών, έχει ως εξής:

Η Τροπολογία

Προσθήκη νέου εδαφίου β στην παρ. 7 του άρθρου 48 του ν. 4512/2018 (΄ΦΕΚ Α΄5/17.01.2018).

Η μέχρι σήμερα διατύπωση της παρ. 7, αριθμείται ως εδάφιο α, ενώ προστίθεται νέο εδάφιο β και επομένως η παρ. 7 επαναδιατυπώνεται ως εξής:

“Άρθρο 48, παρ. 7”

α) Λατομικές περιοχές που έχουν ενεργοποιηθεί στο παρελθόν και έχουν περιέλθει σε αδράνεια πλέον της δεκαετίας αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη εφόσον τεκμηριωμένα δεν συντρέχουν πλέον λόγοι διατήρησής τους. Η απόφαση αυτή του Περιφερειάρχη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας και αιτιολογημένη γνώμη των Συμβουλίων ΟΤΑ Α΄ και Β’ βαθμού και κοινοποιείται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ.

β) Λατομικές περιοχές εξόρυξης λατομικών ορυκτών, εντός των οποίων έχουν λειτουργήσει λατομεία τα οποία έχουν περιέλθει σε δεκαετή τουλάχιστον αδράνεια, σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη της αρμόδιας Υπηρεσίας, που ενέκρινε την τελευταία σύμβαση μίσθωσης, αποχαρακτηρίζονται, με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Δ/νσης Περιβάλλοντος, εφόσον ισχύει ένας τουλάχιστον από τους παρακάτω λόγους:

β.1) Έχει εκδοθεί σχετικό Π.Δ. ή άλλη ανάλογη ρύθμιση, οι οποίες προστατεύουν τη συγκεκριμένη περιοχή προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

β.2) Έχει θεσμοθετηθεί Ρυθμιστικό Σχέδιο, ή Τ.Π.Σ ή Ε.Π.Σ. ή γενικότερα Χωροταξικός Σχεδιασμός, οι διατάξεις των οποίων είναι αντίθετες προς την λειτουργία λατομείων στη συγκεκριμένη λατομική περιοχή.

Επισπεύδοντες για την έκδοση της ως άνω απόφασης μπορεί να είναι ο Υπουργός ΥΠΕΝ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού καθώς και λοιπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα με ενεστώς και πρόδηλο έννομο συμφέρον.

Η ως άνω διαδικασία, πρέπει να προηγείται σε κάθε περίπτωση κατάθεσης αιτημάτων αδειών έρευνας ή έγκρισης σύμβασης εκμετάλλευσης σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.

Νέος Διόνυσος

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

E-mail: info@neosdionysos.gr