logo


Διόνυσος, 27/02/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Όλα στο φως ή όλα στο σκοτάδι;

Στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα «Οδός Διονύσου» (23/02/2023) δημοσιεύεται εκτενές κείμενο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Χαμένοι στη μετάφραση των ελέγχων στο Δήμο Διονύσου».

Ο τίτλος παρακινεί τον αναγνώστη να διατρέξει προσεκτικά το κείμενο για να ενημερωθεί αν τηρούνται επακριβώς όσα προβλέπει η νομοθεσία για την ανάθεση υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου σε εξωτερικό συνεργάτη.

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι για αυτή την απευθείας ανάθεση έχουν μάλλον παρερμηνευτεί πλήθος διατάξεων σε ό,τι αφορά τον εξονυχιστικό «ολιστικό» εσωτερικό έλεγχο και όχι απλώς ένα επί μέρους αντικείμενο που έχει σχέση μόνο με τον διαχειριστικό έλεγχο.

Οι αντιφάσεις ανάμεσα στην εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και της απόφασης – απευθείας ανάθεσης του Δημάρχου ως προς το φυσικό αντικείμενο που θα εκτελέσει ο ανάδοχος είναι εξόφθαλμες και ανεξήγητες.

Για ποιο λόγο συνέβη αυτό είναι απορίας άξιο και αναμένουμε σαφείς απαντήσεις.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο σε σύγκριση με προγενέστερες αποφάσεις της περιόδου 2021 και 2022, και πάλι με απευθείας αναθέσεις, για εσωτερικό έλεγχο με καθορισμένο τίμημα και με την υποχρέωση να προκύψουν παραδοτέα (deliverables) μεταξύ άλλων για ανάλυση κινδύνου (risk analysis) καθώς και εγχειρίδιο χρήσης για το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, όταν αυτό ιδρυθεί στο Δήμο.

Υπάρχουν αυτά τα παραδοτέα και σε ποιες ενέργειες προετοιμασίας έχει προβεί η Δημοτική Αρχή για να ιδρυθεί και στελεχωθεί το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου;

Για το 2023 η «ακαταστασία» γίνεται ακόμα χειρότερη. Στον νέο ανάδοχο ανατίθεται διαχειριστικός έλεγχος σύμφωνα με την αρχική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών με αυξημένο τίμημα συγκριτικά με τον ολικό εσωτερικό έλεγχο.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι η Δημοτική Αρχή μετακινείται από τη μια θέση στην αντίθετη (άλλοτε εσωτερικός άλλοτε διαχειριστικός – που είναι θέμα ορκωτών λογιστών) πάντα με αναθέσεις και μη συγκρίσιμες οικονομικές αμοιβές σε εναλλασσόμενους αναδόχους.

Για τις διαδικασίες που εφαρμόστηκαν και τις αποφάσεις που ελήφθησαν υπάρχουν μεγάλες απορίες και αναιτιολόγητες πράξεις σε ό,τι αφορά αμοιβές, διαρκείς αλλαγές φυσικού αντικειμένου και χρονικές ανακολουθίες.

Απαιτούνται άμεσες και πλήρεις διευκρινίσεις στα παραπάνω ερωτήματα γιατί η κοινή γνώμη έχει απόλυτο δικαίωμα να γνωρίζει αν στο Δήμο επικρατεί διαφάνεια και λογοδοσία.

Το θέμα αυτό θα το αναδείξουμε με έμφαση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Νέος Διόνυσος

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

E-mail: info@neosdionysos.gr