logo


Σε επείγουσα συνεδρίαση, μετά από άσκηση πίεσης των μελών προς το συντονιστή της, προχωρεί σήμερα Τρίτη 28 Φεβρουαρίου η διαπαραταξιακή επιτροπή κατά της επιδιωκόμενης εγκατάστασης Λατομείων στην Πεντέλη, δίπλα στον αστικό ιστό της πόλης.

Η απόφαση για τη συνεδρίαση πάρθηκε με αφορμή νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που τέθηκε σε διαβούλευση στις 24 Φεβρουαρίου και για μόλις 4 ημέρες, με τις τρεις από αυτές να είναι αργία!

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως από τα 507 κιόλας σχόλια που έχουν μέχρι τώρα συγκεντρωθεί στα 142 άρθρα του νομοσχεδίου, μακράν τα περισσότερα καταδικάζουν την ολιγοήμερη διαβούλευση και ζητούν- και κάποια απαιτούν- την παράτασή της, ώστε να δοθεί ο χρόνος για καλύτερη μελέτη του νομοσχεδίου.

Το οποίο έχει τίτλο “Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος” και 7 μέρη, από τα οποία το Μέρος Γ’ αφορά στις “Λατομικές και Μεταλλευτικές Διατάξεις” με 6 άρθρα. Κανένα από αυτά εντούτοις δεν περιλαμβάνει την τροπολογία την οποία έχει ετοιμάσει ο Δήμος Διονύσου από τον περασμένο Ιούλιο και έχει ήδη καταθέσει σε προηγούμενο νομοσχέδιο για “Την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, κ.λπ.”, χωρίς όμως αυτή να υιοθετηθεί. Η τροπολογία, υπενθυμίζεται, επεκτείνει τη δυνατότητα αποχαρακτηρισμού, με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ, στις περιοχές εξόρυξης λατομικών ορυκτών (και μαρμάρου), εφόσον τα λατομεία δεν λειτουργούν επί δεκαετία, ή βρίσκονται σε περιοχές που προστατεύονται με Προεδρικό Διάταγμα, ή οι εν λόγω περιοχές ρυθμίζονται από χωροταξικό σχεδιασμό με διατάξεις αντίθετες προς τη λειτουργία λατομείων.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής ζήτησαν επίμονα τη σύγκλησή της από το συντονιστή Γ. Φωτάκη, ώστε αφενός να ενώσουν τη φωνή τους με όσους ζητούν την παράταση της διαβούλευσης και αφετέρου να επαναβεβαιώσουν προς το πολιτικό σκηνικό της χώρας τη θέση του Δήμου Διονύσου: Όσοι δεν συνταχθούν με τη θέση της πόλης κατά της εγκατάστασης λατομικής δραστηριότητας, θα θεωρούνται ανεπιθύμητα πρόσωπα (personae non gratae), ιδιαιτέρως ενόψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Στα μηνύματα, μάλιστα, που αντηλλάγησαν ανάμεσα στα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής είναι διάχυτη η απογοήτευση τόσο από την απροθυμία της κυβέρνησης να θέσει τέρμα στον κίνδυνο που απειλεί τον τόπο όσο και στη χλιαρή αντιμετώπιση του ίδιου κινδύνου από τη Δημοτική Αρχή, ενώ είναι ξεκάθαρη η πρόθεση να πιέσουν για δυναμικές, πλέον, κινητοποιήσεις.      

Ήδη πάντως, η παραπάνω τροπολογία έχει εκ νέου κατατεθεί από το Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφτέλη, στο νομοσχέδιο, για το οποίο η διαβούλευση λήγει σήμερα στις 10 το πρωί.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ανάμεσα στα σχόλια του ίδιου Μέρους, για τις Λατομικές και Μεταλλευτικές Διατάξεις, εμφανίζονται και αρκετά που αφορούν σε ενδεχόμενη εγκατάσταση Λατομείων στο χωριό Κάτω Λουσοί Αχαΐας:

“Οποιαδήποτε περαιτέρω διευκόλυνση για δημιουργία λατομείου είναι καταστροφική για το περιβάλλον. Περιοχή natura, γεωπάρκο, παρθένο ελατοδάσος, πλησίον αρχαίων και όμως υπάρχει η δυνατότητα αδείας για έρευνα κοιτασμάτων (εταιρεία έχει ζητήσει άδεια). Η περιοχή είναι στην καρδιά του ΧΕΛΜΟΥ στο χωριό Κάτω Λουσοί. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ή άλλης εκμετάλλευσης”.