logo


Δεν πάει πολύς καιρός που στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 13 Δεκεμβρίου, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Μ. Τσιλιγκίρης κλήθηκε επειγόντως να αποκαταστήσει ζημιά στα φωτιστικά της πλατείας Δροσιάς, που είχε προκληθεί από βανδαλισμό- τον τρίτο ή τέταρτο στο ίδιο σημείο μέσα σε 15 ημέρες. Είχε μάλιστα απευθύνει έκκληση στους συναδέλφους του να αντιμετωπίσουν συσπειρωμένοι τους βανδαλισμούς στο δημοτικό φωτισμό, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους τραυματισμών. Δεν είχε προλάβει τότε να τελειώσει την τοποθέτησή του και νέος βανδαλισμός σημειώθηκε στο χριστουγεννιάτικο φωτισμό και στολισμό, στην ίδια πάντα πλατεία. Η Οδός Διονύσου μίλησε μαζί του στις 28 Ιανουαρίου και μάλιστα την προηγούμενη ημέρα είχε χρειαστεί και πάλι να επέμβει στη Δροσιά για τον ίδιο λόγο. Συνολικά, και όσο βρίσκεται στη θέση του Αντιδημάρχου, υπολογίζει πως για βανδαλισμούς στη συγκεκριμένη πλατεία- καταστροφή φωτιστικών και καλώδια γυμνά- τον έχουν καλέσει πάνω από 10 φορές. “Ευτυχώς, προκειμένου να προλαμβάνουμε παρόμοιες καταστάσεις, έχουν τοποθετηθεί ρελέ στα πίλαρ και πέφτει το ρεύμα αυτομάτως αν σημειωθεί τέτοια ζημιά”, υπογραμμίζει ο ίδιος.

Το φαινόμενο των βανδαλισμών επαναλαμβάνεται συχνά στα ίδια κυρίως σημεία, κεντρικά συνήθως, γι’ αυτό και “πονάνε” περισσότερο. Αλλά και δημιουργούν μια αίσθηση ματαιότητας και ακύρωσης του έργου, λέει στην Οδό Διονύσου ο κ. Τσιλιγκίρης. “Υπάρχουν σημεία, συγκεκριμένα, που πηγαίνουν και ξαναπηγαίνουν μικροί και μεγάλοι και προβαίνουν σε δολιοφθορές. Προσωπικά έχω καταθέσει δυο μηνύσεις κατ’ αγνώστων- μια για παραβίαση και ζημιά στο αντλιοστάσιο που άφησε μέρος του οικισμού της Ρέας, στη Δροσιά, χωρίς νερό επί ώρες, και μια για βανδαλισμό στο δημοτικό φωτισμό στην πλατεία της Δροσιάς. Εκεί συνήθως χτυπούν, στο φωτισμό και την ύδρευση, εκεί που πονάει η πόλη περισσότερο”.

Με την έναρξη της θητείας του ο Αντιδήμαρχος μερίμνησε για την προστασία του εξοπλισμού ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, δηλαδή για τα αντλιοστάσια, τις δεξαμενές, τα πίλαρ κ.λπ. και με εντολή του στις υπηρεσίες τοποθετήθηκαν λουκέτα. “Όσο για την περίφραξη- που είναι πιο δύσκολο να παραβιασθεί- την έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ, στο έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων, μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας βέβαια γιατί εμείς στην Καθημερινότητα δεν κάνουμε διαγωνισμούς. Στην περίφραξη θα προστεθούν κάμερες και συναγερμοί, από πόρους του Δήμου, οπότε θα μπορούμε να εντοπίσουμε και τους δολιοφθορείς”.

Η συχνότητα με την οποία χτυπούν αυτοί οι τελευταίοι, πολύ μεγαλύτερη τα τελευταία δυο χρόνια, οδηγεί στην εκτίμηση πως ενδεχομένως πρόκειται για στοχευμένες ενέργειες, ή και σαμποτάζ, στις ζωτικής σημασίας υποδομές του Δήμου, για να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα.

Αυτά τα προβλήματα, που καλείται να επιλύσει η Αντιδημαρχία Καθημερινότητας, οφείλονται στο γεγονός πως έργα στο Δήμο που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, είτε αναβάλλονταν είτε δεν πραγματοποιούνταν στην ώρα τους: “Πάρτε τις λακούβες για παράδειγμα, που ήταν και η πρώτη προτεραιότητά μου όταν ανέλαβα. Μιλάμε για 550 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο, που δεν είχε ασφαλτοστρωθεί για 40 και παραπάνω χρόνια. Την ίδια στιγμή εκτελούνταν άλλα έργα, πολλά από τα οποία έμεναν ανολοκλήρωτα, με αποτέλεσμα οι ζημιές στους δρόμους να επιδεινώνονται. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στην Κοινότητα Διονύσου έχουμε κλείσει 1019 λακούβες, καταγεγραμμένες. Στο Δήμο ολόκληρο, το πρώτο εξάμηνο που ανέλαβα, από Μάιο μέχρι Οκτώβριο του 2021, ρίξαμε 500 τόνους πίσσα. Αλλά αν όλο το οδόστρωμα είναι ταλαιπωρημένο, από έργα ή παλαιότητα, πώς θα φανεί η δουλειά μας; Κάνουμε πράγματα που δυστυχώς χάνονται μέσα στο εύρος των προβλημάτων και αυτό είναι που δημιουργεί την αίσθηση ματαιότητας”.

Παράλληλη προτεραιότητα της Καθημερινότητας ήταν και παραμένει ο δημοτικός φωτισμός. Σε ετήσια βάση τα αιτήματα για αποκατάσταση βλαβών ή αντικατάσταση λαμπτήρων, που συγκεντρώνονται στην υπηρεσία από διάφορες πηγές- NOVOVILLE, πρωτόκολλο, κ.λπ.- ξεπερνούν τα 2000! Τα φωτιστικά είναι πάρα πολλά και παλιά και το δίκτυο υπερφορτωμένο, και όλα αυτά επηρεάζουν την απόδοσή του. Εκεί, υποστηρίζει ο Αντιδήμαρχος, θα συμβάλει η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με τα LED. “Αλλιώς θα συνεχίσουν τα συνεργεία να τρέχουν πίσω από την καμένη λάμπα”.

Επιπροσθέτως η Αντιδημαρχία ασχολείται  με τα φρεάτια ομβρίων- τον καθαρισμό και τις αποφράξεις τους. Για πρώτη φορά, τονίζει ο κ. Τσιλιγκίρης, έγινε χαρτογράφηση όλων, και των 3500, φρεατίων και καταγραφή τους ανά κατηγορία- κύρια και δευτερεύοντα- και ανά οδό σε κάθε Κοινότητα. “Τα φρεάτια αυτά καθαρίζονται, εσωτερικά μέσω εργολαβίας και εξωτερικά από συνεργείο δικό μας, σταθερά δυο φορές το χρόνο, ίσως και τρεις, και όπου υπάρξει πρόβλημα, ανά πάσα στιγμή, σπεύδουμε όταν ζητείται η συνδρομή μας, είτε για φρεάτια είτε για φωτισμό, είτε για σιδηρουργικές εργασίες, σε σχολεία, σε αθλητικούς χώρους, κ.λπ.”.

Αυτή η συνδρομή ήταν άμεση, όταν σημειώθηκε σοβαρή βλάβη στο κεντρικό αντλιοστάσιο της Άνοιξης πέρυσι τον Μάιο, η δεξαμενή άδειαζε και χρειάστηκε η επείγουσα προμήθεια πόσιμου νερού, με ενέργειες αποκλειστικά του Δήμου, “τα υπογραμμίζω αυτά, γιατί δυστυχώς κάποιοι συνάδελφοι έσπευσαν να τα αμφισβητήσουν”. Παραμένοντας στον τομέα της ύδρευσης, η δουλειά που έχει γίνει είναι επίσης σημαντική: “Έχουμε καταγράψει επακριβώς και με λεπτομέρεια όλον το εξοπλισμό των αντλιοστασίων και των δεξαμενών, καθώς και τη χωρητικότητα της καθεμιάς, πόσο νερό χωράνε. Επιπλέον, σε όλα τα αντλιοστάσια του Δήμου υπάρχουν πλέον 3 και 4 εφεδρικές αντλίες, οπότε και η μία να χαλάσει, το σύστημα θα λειτουργήσει. Για παράδειγμα, στην Άνοιξη από το 2017 το αντλιοστάσιο δούλευε με μια και μοναδική αντλία. Ε, όταν δουλεύει σε 24ωρη βάση, κάποια στιγμή θα χαλάσει. Παράλληλα με τις εφεδρείες, βάλαμε- μετά τη Μήδεια- και τους μεταγωγικούς διακόπτες, ώστε αν παραστεί ανάγκη, να εξασφαλίζουμε τη λειτουργία των αντλιών με γεννήτρια για την τροφοδοσία των δεξαμενών και τη λειτουργία των booster και να διοχετεύεται έτσι νερό στα ψηλά σημεία των περιοχών μας. Και για να επιστρέψω στο θέμα της φύλαξης, οι γεννήτριες θα μπουν μόνιμα σε όλα τα αντλιοστάσια μόλις τα ασφαλίσουμε. Νωρίτερα είναι επίφοβο”.

Επόμενος στόχος η χαρτογράφηση του δικτύου ύδρευσης. Πολλές φορές η βλάβη είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί, γιατί οι παλιοί υδραυλικοί της κάθε Κοινότητας, που γνώριζαν εμπειρικά τη διάρθρωσή του, σιγά σιγά έχουν συνταξιοδοτηθεί, με αποτέλεσμα η επισκευή της βλάβης να είναι χρονοβόρα και να διακόπτεται η υδροδότηση σε ολόκληρες γειτονιές. Τη χαρτογράφηση του δικτύου, που αποτελεί επιτακτική ανάγκη, είχε ξεκινήσει ο Παναγιώτης Αγγελίδης, προϊστάμενος στην ύδρευση. Η εν ψυχρώ όμως δολοφονία του εν ώρα υπηρεσίας, τον Ιανουάριο του 2020, ανέστειλε το έργο, που παραμένει σε εκκρεμότητα. Αυτό που χρειάζεται είναι μια μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία, παραδέχεται ο Αντιδήμαρχος, καθώς και εξασφάλιση χρηματοδότησης είτε από πόρους του Δήμου είτε από κάποιο πρόγραμμα.    

Παρά τις δυσκολίες ο κ. Τσιλιγκίρης είναι ίσως ο μοναδικός Αντιδήμαρχος του οποίου η ανταπόκριση στα προβλήματα και τα αιτήματα των κατοίκων αναγνωρίζεται και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τους συναδέλφους του όλων των πτερύγων, αλλά και έξω από αυτό: “Αυτό είναι που με κρατάει και ισορροπεί τη ματαιότητα που πολλές φορές νιώθω. Απ’ όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα κοινά του Δήμου Διονύσου το 2011, όταν ήμουν 27 χρόνων, μου άρεσε να βοηθώ, μου άρεσε να προσφέρω, και δεν μου άρεσε να χαϊδεύω αυτιά, δεν διακρίνω, ανταποκρίνομαι σε όλες τις Κοινότητες- και αν δεν το έχω καταφέρει κάπου, αυτό οφείλεται στην αδυναμία της υπηρεσίας να ανταποκριθεί στον όγκο των προβλημάτων. Και επειδή πιστεύω ότι είμαστε προσωρινοί, θέλω να αφήσω ένα αποτύπωμα- πολλή δουλειά και λίγα λόγια. Πιστεύω πως ο αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εργάτης. Γι’ αυτό και δουλεύω- και θα συνεχίσω να δουλεύω με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό”.

Για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών, άρα και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος “έσπασε” στην Αντιδημαρχία Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Καθημερινότητας του Πολίτη και στην Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτικής Προστασίας. “Η συνεργασία ανάμεσά μας είναι αδιάκοπη και άριστη για τη μεγαλύτερη δυνατή, και ανάλογα με τις αρμοδιότητές μας, ανταπόκριση στα καθημερινά προβλήματα.

Στην Αντιδημαρχία της Καθημερινότητας οι αρμοδιότητες περιλαμβάνουν από την ύδρευση-καθημερινές βλάβες, έκτακτα περιστατικά, καταμέτρηση υδρομετρητών κ.λπ.- μέχρι την υλοποίηση αποφάσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής-   διαγραμμίσεις, για παράδειγμα- και της Τεχνικής Υπηρεσίας- για πινακίδες οδοσήμανσης, ΚΟΚ κ.λπ.-, αλλά και τη συνδρομή στις Σχολικές Επιτροπές, για τις ανάγκες στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για έργα μικρής κλίμακας, αλλά και στους Αθλητικούς και Κοινόχρηστους Χώρους, στις πλατείες και τις Παιδικές Χαρές, στα πεζοδρόμια- επισκευή από φθορές που προκάλεσαν συνεργεία του Δήμου, για παράδειγμα-, στα μνημεία και τους πολιτιστικούς χώρους, όπως στο χώρο των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ”.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται- μικρό αλλά ξεχωρίζει- η αναμόρφωση στο τριγωνάκι πάνω στη συμβολή των οδών Αγ. Ιωάννου και Διονύσου , στη Ροδόπολη, που έγινε πέρυσι σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πρασίνου και τον Δ. Χιώτη. Το τριγωνάκι είναι πραγματική όαση- και αισθητικά- για την περιοχή. Το αξιοπερίεργο είναι πως έχει αντέξει χωρίς καμιά ζημιά. Και αυτό, πιστεύει ο Αντιδήμαρχος, οφείλεται στα κολωνάκια, που έχουν τοποθετηθεί, ώστε να μην παρκάρουν αυτοκίνητα στη γωνία, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Αλλά και η τσιμεντόστρωση πολλών δρόμων σε περιοχές εκτός Σχεδίου, μετά από αιτήματα παρόδιων που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες- «είχα το σκυρόδεμα, μπόρεσα και το έκανα”, λέει ο Αντιδήμαρχος.

Επόμενος στόχος η αντικατάσταση ή η αποκατάσταση των φθαρμένων πινακίδων οδοσήμανσης και ΚΟΚ. Ήδη σχετική πρωτοβουλία, τοπικής εμβέλειας, ξεκίνησε η ομάδα Go For Dionysos στην Κοινότητα Διονύσου, με τη συνδρομή της Αντιδημαρχίας, αλλά θα επεκταθεί σε όλο το εύρος της πόλης. «Είναι τεράστια δουλειά, για να αντικατασταθούν όλες οι φθαρμένες πινακίδες της πόλης εκτιμάται πως χρειάζονται 2 εκατομμύρια ευρώ περίπου”, λέει ο Αντιδήμαρχος.

Ο ίδιος προσθέτει πως όλη αυτή η δουλειά που έχει γίνει, οφείλεται σε μια χούφτα ανθρώπων- όπως όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Διονύσου, έτσι και η Καθημερινότητα είναι υποστελεχωμένη: “Στην Ύδρευση μόνιμοι υπάλληλοι υπηρετούν δυο ως διοικητικό προσωπικό, τρεις υδραυλικοί και 8 εργάτες, για βοηθητικές δουλειές. Στον Ηλεκτροφωτισμό υπηρετούν 5 μόνιμοι ηλεκτρολόγοι και ένας βοηθός ηλεκτρολόγου με δυο καλαθοφόρα- από κει που σχεδόν κάθε Κοινότητα προκαλλικρατικά είχε και δικό της προσωπικό και δικό της εξοπλισμό και οχήματα. Για επούλωση λάκκων έχω δυο εργάτες- αυτοί έριξαν τους 500 τόνους πίσσα, που σας έλεγα. Ένα εργάτης είναι για τους ελαιοχρωματισμούς και τις διαγραμμίσεις. Και στις μικροεπισκευές και μικροσυντηρήσεις, η Αντιδημαρχία μου έχει έναν εργάτη για σιδηροκατασκευές. Αυτοί οι 17 είναι οι μόνιμοι εργαζόμενοι του Δήμου, που πρέπει να ανταποκριθούν στα χιλιάδες αιτήματα κάθε είδους που απασχολούν την καθημερινότητα 40.000 κατοίκων. Αυτά τα αιτήματα για το 2022, έφτασαν συνολικά τις 5000: 2006 για ηλεκτροφωτισμό, 1155 για ύδρευση και 1488 στα ειδικά συνεργεία για επούλωση λάκκων, σιδηροκατασκευές, βαψίματα κ.λπ, ενώ μόνο για τον Ιανουάριο του 2023 έχουμε στον ηλεκτροφωτισμό γύρω στα 100 αιτήματα κιόλας! Κάποια από αυτά μάλιστα δεν είναι καν στην αρμοδιότητά μας, αλλά στης ΔΕΗ. Οπότε χρειάζονται προώθηση και πίεση για την επίλυσή τους. Αυτή η υποστελέχωση αντιμετωπίζεται στο νέο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών, όπου η Υπηρεσία γίνεται Διεύθυνση και ανοίγει ο δρόμος και για την ενίσχυση του προσωπικού αλλά και για μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Αλλά αυτός ο νέος ΟΕΥ, που δεν έχει γίνει ακόμη ΦΕΚ, δεν αναμένεται να εφαρμοσθεί παρά στα μέσα της θητείας της επόμενης Διοίκησης”.

Μέχρι τότε, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η απ’ ευθείας ανάθεση, μια το χρόνο για επιμέρους εργασίες και με συγκεκριμένη δαπάνη: “Το ποσόν αυτό, από το οποίο στην Αντιδημαρχία αναλογεί ένα κομμάτι μόνο, εξαντλείται γρήγορα, λόγω του όγκου των αιτημάτων, με αποτέλεσμα αν και προσπαθούμε εντατικά, τα προβλήματα να μη μειώνονται με το ρυθμό που θέλουμε και επιδιώκουμε”, καταλήγει ο κ. Τσιλιγκίρης.