logo


Εκκρεμεί ακόμη ο Δευτεροβάθμιας Αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία της πόλης, μια που η σχετική πρόταση που έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ για όλους τους ΟΤΑ της Ελλάδας, δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Πάντως ο Δήμος Διονύσου έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, μια που είναι ο μοναδικός Δήμος, στα σχολεία του οποίου έχει ολοκληρωθεί ο Πρωτοβάθμιος Αντισεισμικός έλεγχος. Την πληροφορία αυτή ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης τόσο σε παλαιότερες δηλώσεις του στην Οδό Διονύσου, όσο και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Π. Πανάγου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ την επανέλαβε και την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα, προσέθεσε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, είναι η μικρή ηλικία των περισσότερων σχολικών κτηρίων της πόλης, που ξεκίνησε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1980, στις αρχές της οποίας είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός στις Αλκυονίδες. Εκείνος ο σεισμός έβαλε τέλος στην πεποίθηση πως η Αττική ήταν άτρωτη, αναβάθμισε τη σεισμική της θέση και οδήγησε στη βελτίωση του αντισεισμικού κανονισμού, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 1985. Από τότε, και με συνεχείς βελτιώσεις, προσαρμογές και προσθήκες διαμορφώθηκε ο κανονισμός του 2000- είχε βέβαια προηγηθεί ο σεισμός της Πάρνηθας, το 1999, που ανέδειξε προβλήματα μοιραίων κατασκευαστικών αστοχιών και παραβάσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 143 ανθρώπους και αυστηροποίησε ακόμη περισσότερο τους οικοδομικούς κανονισμούς.

Στο περιθώριο της ίδιας συνεδρίασης (σ.σ. που και πάλι πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των μειοψηφιών) μακρά συζήτηση έγινε με αφορμή ερώτημα της Οδού Διονύσου, σχετικά και με την αντισεισμική επάρκεια των σχολικών κτηρίων αλλά και με την ενημέρωση και εκπαίδευση μαθητών και καθηγητών, με οδηγίες για την περίπτωση σεισμών, λόγω και της αφύπνισης του Εγκέλαδου στη γειτονική Τουρκία και τη Συρία.

Κεντρικό σημείο η κατάσταση των σχολικών κτηρίων της πόλης, μια που άλλα χτίστηκαν πριν το 1985, άρα με λιγότερο αυστηρό αντισεισμικό κανονισμό, και άλλα αργότερα, όταν οι προδιαγραφές είχαν γίνει πιο αυστηρές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη, αλλά και του συναδέλφου του Χ. Παπαβασιλείου, εκτός από τη νεαρή γενικά ηλικία των σχολικών κτηριακών υποδομών, είναι – στην πλειονότητά τους και πάλι- μονώροφα ή διώροφα κτήρια, τα οποία μάλιστα έχουν μελετηθεί για να φέρουν περισσότερους ορόφους. Το Δημοτικό σχολείο της Σταμάτας, για παράδειγμα, που είναι μονώροφο, στη μελέτη του προβλέπει την ανέγερση και άλλων ορόφων, γι’ αυτό και η κατασκευή του είναι ενισχυμένη, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κριεμάδης. Και αυτό συμβαίνει σε όλα τα σχολικά κτήρια, γι’ αυτό και δεν εμπνέει ανησυχία ούτε το Γυμνάσιο-Λύκειο Αγ. Στεφάνου, όπου όπως έγινε γνωστό προ διετίας, ο όροφος είναι αυθαίρετος.

 Το 1ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου χτίστηκε το 1950, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Διονύσου

Τα σχολικά κτήρια, 32 συνολικά στο Δήμο Διονύσου, έχουν χτιστεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, με το παλαιότερο, το 1ο Δημοτικό Άγ. Στεφάνου να έχει ανεγερθεί το 1950, ενώ το πλέον πρόσφατο, το Λύκειο Κρυονερίου, χτίστηκε το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στο φάκελο του κάθε σχολείου.

Αμέσως μετά σε αρχαιότητα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τεχνικής Υπηρεσίας, έρχονται τα 4 Νηπιαγωγεία Αγ. Στεφάνου, καθώς και το 1ο Δημοτικό Δροσιάς που ανεγέρθηκαν τη δεκαετία του ’70 (σ.σ. το δεύτερο αυτό σχολείο αποτελείται από δυο κτήρια, κτισμένα κατά παλαιότερες πληροφορίες στη δεκαετία του ’50 και ’70 αντιστοίχως). Το τελευταίο είχε εγκαταλειφθεί για 4 χρόνια και, μετά από τις αναγκαίες επισκευές και παρεμβάσεις, ξαναλειτούργησε το 2017.

 Δίπλα στις γραμμές του τρένου τα 4 Νηπιαγωγεία του Αγ. Στεφάνου, που φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο 

Τη δεκαετία του ’80 χτίστηκαν το Δημοτικό και το Γυμνάσιο της Άνοιξης, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο στη Σταμάτα, το 3ο Νηπιαγωγείο Κρυονερίου, το Γυμνάσιο- Λύκειο Αγ. Στεφάνου καθώς και το 1ο Δημοτικό Διονύσου, όταν δηλαδή η πόλη δέχθηκε μεγάλη αύξηση πληθυσμού (σ.σ. την ίδια δεκαετία ανεγέρθηκε και το Ζάννειο, όπου στεγάζεται το Λύκειο Δροσιάς, αλλά και το κτήριο πίσω από τη ΘΑΛΠΗ στον Άγ. Στέφανο, όπου στεγάζεται το 4ο Δημοτικό Διονύσου).

 Το Γυμνάσιο Άνοιξης

Τη δεκαετία του ‘90 χτίστηκαν το 2ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου, τα δυο Νηπιαγωγεία της Άνοιξης, το 1ο Νηπιαγωγείο Κρυονερίου και το Γυμνάσιο -Λύκειο Διονύσου, ενώ, τέλος, η δεκαετία του 2000 αποδείχθηκε ιδιαιτέρως παραγωγική, μια που στη διάρκειά της χτίστηκαν το 2ο Δημοτικό Διονύσου, το συγκρότημα Καργάκου, όπου σήμερα στεγάζονται τρία σχολεία του Δήμου, το 2ο Δημοτικό και το 2ο Νηπιαγωγείο Κρυονερίου, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Ροδόπολης, το 2ο Νηπιαγωγείο Διονύσου, το Λύκειο Άνοιξης, το Γυμνάσιο- Λύκειο Κρυονερίου και τα δυο Νηπιαγωγεία της Δροσιάς.

 Το κτήριο όπου συστεγάζονται σήμερα το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Κοινότητα Διονύσου. Ήδη για το Λύκειο ανεγείρεται νέο κτήριο, δίπλα στο Κλειστό Γυμναστήριο της περιοχής

Υπενθυμίζεται ότι άλλα τρία σχολεία ανεγείρονται σήμερα το Δήμο Διονύσου: Το Λύκειο, που σήμερα συστεγάζεται με το Γυμνάσιο, στην Κοινότητα Διονύσου, το 1ο Δημοτικό στο Κρυονέρι, που είχε επί χρόνια εγκαταλειφθεί και κατασκευάζεται εκ θεμελίων, και το ΕΠΑΛ στον κόμβο Αγ. Στεφάνου- Κρυονερίου, όπου θα φιλοξενηθούν τα εργαστήρια των ΕΠΑΛ Διονύσου και Αχαρνών.

Όσον αφορά στην ενημέρωση και τις οδηγίες για τη συμπεριφορά στη διάρκεια σεισμού, ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης παραδέχθηκε πως πρέπει να γίνεται συστηματικά, ίσως και δυο φορές το χρόνο από ειδικούς, αλλά και με τη διανομή σχετικού φυλλαδίου στα σχολεία. Όλοι πάντως απέρριψαν το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Δήμος σε δική του μελέτη για τον Δευτεροβάθμιο Αντισεισμικό Έλεγχο, διαδικασία που είναι πολύ πιο χρονοβόρα από αυτήν που έχει επιλεγεί, της ένταξης δηλαδή στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, δημοσιεύθηκε στο in.gr συνέντευξη του καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ Ευθ. Λέκκα στο MEGA σχετικά με τον υποχρεωτικό έλεγχο όλων των δημόσιων κτηρίων, με επιτακτική προτεραιότητα στα σχολεία μέσα από ένα προληπτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας, αλλά και στην ανάγκη εκπαίδευσης μαθητών και καθηγητών, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας. “Το κάθε σχολείο θα έχει την ταυτότητά του, το σχέδιό του και θα κάνει ασκήσεις, ώστε όταν εκδηλωθεί μία σεισμική δραστηριότητα να υπάρχει ετοιμότητα», πρόσθεσε ο καθηγητής. «Μέσα από αυτά θα πρέπει να γίνει σε κάθε σχολείο εκπαίδευση και στους καθηγητές».

*Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο Πρωτοβάθμιος ή Ταχύς Οπτικός Έλεγχος (ΤΟΕ)  συνίσταται στην πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης και τέθηκε σε ισχύ το 2001, δυο χρόνια μετά από το φονικό σεισμό της Πάρνηθας.

Ο Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος διενεργείται για την προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας με βάση αναλυτικότερους υπολογισμούς και (μη καταστροφικό) έλεγχο ποιότητας των υλικών, για όσα κτίρια προκύψει ανεπαρκής σεισμική ικανότητα με βάση τα αποτελέσματα του ΤΟΕ.

Προβλέπεται, τέλος, η αναλυτική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και (ενδεχομένως) σύνταξη μελέτης αποκατάστασης- ενίσχυσης, για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισμική ανεπάρκεια από το προηγούμενο στάδιο, σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις.