logo


Με μια κίνηση απόλυτου αιφνιδιασμού, 22 δημοτικοί σύμβουλοι από παρατάξεις της μειοψηφίας, καθώς και ανεξάρτητοι, ζήτησαν προ Ημερησίας Διατάξεως στη συνεδρίαση της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου, που περιελάμβανε 6 θέματα, να επισπευσθεί η συζήτηση των θεμάτων που αφορούσαν στο διαγωνισμό για τα LED, που μετά από δικό τους αίτημα και πάλι, είχε προγραμματισθεί για σήμερα Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου σε μονοθεματική συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω αίτημα ήταν διπλό και αφορούσε αφενός στην απόφαση για εκχώρηση στο Δημοτικό Συμβούλιο των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής, και εν συνεχεία τη ματαίωση ή όχι του διαγωνισμού, μια που όπως οι αιτούντες κατά καιρούς έχουν υπογραμμίσει τόσο προφορικά όσο και γραπτά, οι όροι του δεν εξυπηρετούν, αντιθέτως μάλιστα, τα συμφέροντα του Δήμου. Σε σχετική επιπλέον συνεδρίαση τον περασμένο Απρίλιο είχαν προχωρήσει- μόνες τους, μια που η Δημοτική Αρχή είχε αποχωρήσει- σε απόφαση επαναξιολόγησης της αρχικής απόφασης, του 2018, όταν για πρώτη φορά η ενεργειακή αναβάθμιση απασχόλησε το Δήμο Διονύσου. Η περυσινή απόφαση, πάντως, κρίθηκε εν συνεχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως μη εκτελεστή.

Τους λόγους που οδήγησαν τις παρατάξεις να ζητήσουν την εσπευσμένη συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ανέλυσε προχθές ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης: Η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής προσφορών- και της κατάθεσης εγγυητικών επιστολών- από τους ενδιαφερόμενους έληγε χτες, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, με κίνδυνο να μπει ο Δήμος σε περιπέτειες, εφόσον χρειαζόταν να επιστρέψει τα χρήματα από τις εγγυητικές. Ο κ. Ζαμάνης κατηγόρησε επιπλέον τη Δημοτική Αρχή πως σκόπιμα προγραμμάτισε τη σημερινή συνεδρίαση, μετά από την υποβολή των προσφορών, ενώ χαρακτήρισε το αίτημα των μειοψηφιών δίκαιο και νόμιμο, βασιζόμενο στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συμπληρώνοντας εξάλλου τα παραπάνω ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι. Αμπαρτζίδης, υπενθύμισε πως το θέμα των LED στην ουσία του έχει συζητηθεί ουκ ολίγες φορές από το Δημοτικό Συμβούλιο, και πλέον εναπόκειται στο Σώμα να αποφασίσει κατ’ αρχάς αν είναι κατεπείγον και εν συνεχεία να αποφανθεί πάνω στα αιτήματα των 22 συναδέλφων του.

Για εκβιασμό, ώστε να περάσει το θέμα χωρίς συζήτηση, μίλησε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, διαβεβαιώνοντας πάντως το Σώμα πως η συζήτηση των θεμάτων μετά από την καταληκτική προθεσμία για τις προσφορές δεν θα αποτελούσε εμπόδιο, μια που αυτές αποσφραγίζονται μεταγενέστερα κι έτσι δεν δημιουργείται κανένα έννομο συμφέρον στους υποψήφιους αναδόχους. Ο κ. Κριεμάδης κατηγόρησε επιπλέον τις μειοψηφίες για λυσσαλέα αντίδραση στο διαγωνισμό: “Δεν θέλετε να γίνει αυτό το έργο από αυτή τη Διοίκηση, γι’ αυτό και το φέρνετε σήμερα έτσι, με την εισήγησή σας να διανέμεται τελευταία στιγμή, αντί να γίνει διεξοδική συζήτηση την Παρασκευή. Αυτές οι πρακτικές το μόνο που δείχνουν είναι φόβος και πανικός να μη γίνει συζήτηση”, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος.

Ούτε τα παραπάνω επιχειρήματα ούτε η πρόταση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερού, να ληφθεί απόφαση ότι οι φάκελοι των προσφορών δεν θα ανοίξουν πριν από την επίμαχη συνεδρίαση, ώστε να μην υπάρξει υπόνοια για τετελεσμένα, κατάφεραν πάντως να πείσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, που με 22 θετικές ψήφους έναντι 14 αρνητικών, υπερψήφισε το κατεπείγον, οπότε το θέμα εισήχθη προς συζήτηση.

Κύριος εισηγητής και για τα δυο σκέλη του- την εκχώρηση αρμοδιότητας και τη ματαίωση ή όχι του διαγωνισμού- ήταν ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, με χαρακτηριστική την απουσία κάθε τοποθέτησης από τη Δημοτική Αρχή, μαζί και τη συμπράττουσα παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, που παρέμειναν μεν στην αίθουσα, όμως δεν τοποθετήθηκαν και καταψήφισαν και τα δυο σκέλη: Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε για την αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, 23 σύμβουλοι ψήφισαν θετικά και 14 αρνητικά, ενώ στο δεύτερο σκέλος οι ίδιοι ψήφισαν τη ματαίωση του διαγωνισμού, έναντι 15 συναδέλφων τους που ψήφισαν τη συνέχισή του.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως για το πρώτο σκέλος κεντρικό επιχείρημα ήταν πως το Δημοτικό Συμβούλιο, ως κορυφαίο συλλογικό όργανο του Δήμου, είναι αυτό που επιβάλλεται να αποφασίσει για μιαν επένδυση εκατομμυρίων και μεγάλης χρονικής διάρκειας, που θα βαρύνει για χρόνια τα ανταποδοτικά τέλη και θα δεσμεύει τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου και τις επόμενες Δημοτικές Αρχές.

Όσο για το δεύτερο σκέλος, τη ματαίωση του διαγωνισμού, ο κ. Πανάγος αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό του, με βάση τις επιμέρους αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά καιρούς, προχώρησε στο αίτημα, που τελικά υπερψηφίστηκε: Το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τη ματαίωση του διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί ώστε να προστατευθούν και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών και ο Δήμαρχος να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίηση τόσο της περυσινής, του Απριλίου 2022, απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και της προχθεσινής.

Σ’ αυτήν την προχθεσινή απόφαση, μετά από πρόταση του κ. Αμπαρτζίδη προστέθηκε από τις μειοψηφίες η πρόβλεψη να κινηθεί η δέουσα διαδικασία, ώστε ο Δήμος να ενταχθεί σε πρόγραμμα του Υπουργείου Ενέργειας για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων οδοφωτισμού στους ΟΤΑ α’ και β΄βαθμού, και να επωφεληθεί από τη σχετική επιδότηση. Η πρόσκληση για το εν λόγω πρόγραμμα πάντως λήγει την προσεχή Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

Χαρακτηριστικό ήταν πως η όλη συζήτηση, που διεξήχθη μετ’εμποδίων, μια που το internet στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου έπεφτε συνεχώς, διήρκεσε λιγότερο από μια ώρα.

Χαρακτηριστική ήταν επίσης η προσέλευση των δημοτικών συμβούλων: Η συνεδρίαση ξεκίνησε με 37 παρόντες, όσοι- παρά ένας- είχαν προσέλθει στη συνεδρίαση του περασμένου Νοεμβρίου, όπου μετά από αίτημα και πάλι των μειοψηφιών είχε συζητηθεί το αντιπλημμυρικό έργο στη Λ. Σταμάτας- Δροσιάς. Προχθές, μετά από την ψήφιση για τη ματαίωση του διαγωνισμού, παρόντες ή/και συνδεδεμένοι στη συνεδρίαση είχαν απομείνει λιγότεροι από 30 δημοτικοί σύμβουλοι, επί συνόλου 41 μελών.

Περιττό, τέλος, να προστεθεί πως η σημερινή, Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί. Σχετική είναι και η ανακοίνωση του Προέδρου του Σώματος Θ. Κρητικού, που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Δήμου: