logo


Τέσσερις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και δυο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι συνυπογράφουν το αίτημα να συζητηθεί και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο, την προσεχή Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα, το θέμα σχετικά με το διαγωνισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού της πόλης, γνωστού και ως διαγωνισμού για τα LED (σ.σ. που 6 χρόνια μετά από την πρώτη ανακίνησή του, το 2017, παραμένει στο σημείο μηδέν).

Στηρίζουν μάλιστα το αίτημά τους στην πρόσφατη, του Δεκεμβρίου, απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κηρύσσονται αντισυνταγματικές οι διατάξεις Θεοδωρικάκου, που- στο όνομα της κυβερνησιμότητας- αφαιρούσαν αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο και τις απέδιδαν στις Επιτροπές των Δήμων, όπου οι Δημοτικές Αρχές διατηρούσαν την πλειοψηφία.

Αυτή θα είναι η πολλοστή φορά που το ίδιο θέμα θα απασχολήσει τα συλλογικά όργανα του Δήμου, κυρίως το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή, ήδη από την προηγούμενη θητεία, με τις σχετικές συνεδριάσεις να εξελίσσονται σε οξύτατες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην όποια Δημοτική Αρχή και τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Οι αντιπαραθέσεις αυτές πήραν τη μορφή ρήξης τον περασμένο Μάρτιο, σε μονοθεματική και πάλι συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, όταν το θέμα είχε έρθει και πάλι με αίτημα και εισήγηση 23 τότε συμβούλων: Σε μια διαδικασία, που επιεικώς χαρακτηρίζεται άθλια, τα μικρόφωνα έκλειναν, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές, υπερέβησαν κάθε όριο, η Διοίκηση κατήγγελλε τις παρατάξεις ότι επιδίωκαν να ληφθεί παράνομη απόφαση, οι παρατάξεις κατηγορούσαν τη Δημοτική Αρχή για μεθοδεύσεις και χειραγώγηση, και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για αντιδημοκρατικές πρακτικές και διατεταγμένη υπηρεσία- και το αποτέλεσμα, μετά από τρεις ώρες όπου κάθε πλευρά έμενε οχυρωμένη στη θέση της, ήταν να λήξει η συνεδρίαση χωρίς να ληφθεί καμιά απόφαση. Μια εβδομάδα αργότερα, νέο αίτημα των παρατάξεων οδήγησε σε μια ακόμη, το ίδιο άθλια συνεδρίαση, κατά την οποία η μεν Δημοτική Αρχή αποχώρησε καταγγέλλοντάς την ως παράτυπη, οι δε παρατάξεις συνέχισαν μόνες τους υπερψηφίζοντας την εισήγησή τους, ενώ την απόφαση αυτή προσέβαλε τις επόμενες ημέρες η Διοίκηση του Δήμου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε την προσφυγή, κρίνοντας πως η εν λόγω απόφαση είναι μη εκτελεστή. Παράλληλα απερρίφθη από το ΣτΕ και η αίτηση αναστολής που υπέβαλαν εν συνεχεία 21 δημοτικοί σύμβουλοι, για σειρά διοικητικών πράξεων (σ.σ. αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς και κρίσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης), σχετικών με το διαγωνισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με LED, που το φθινόπωρο πέρυσι κηρύχθηκε άγονος. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τη Δημοτική Αρχή να διερευνήσει το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, αίτημα που όμως δεν έγινε δεκτό από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, οπότε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στα τέλη του περασμένου χρόνου, στις 27 Δεκεμβρίου, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε εκ νέου, με βάση την ίδια μελέτη.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δημάρχου Διονύσου Γ. Καλαφατέλη στην Οδό Διονύσου, “οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, που έχουν ληφθεί από την 1 Δεκεμβρίου και εντεύθεν είναι ακυρώσιμες, δηλαδή εφόσον προσβληθούν μπορεί να ακυρωθούν”, μετά και από την απόφαση του ΣτΕ περί κυβερνησιμότητας. Στο ίδιο πλαίσιο, οι επικεφαλής τεσσάρων παρατάξεων της μειοψηφίας (Δ. Ζαμάνης, Κ. Κουριδάκης, Τ. Παντελόγλου και Ν. Κλήμης) στις 9 Ιανουαρίου προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της παραπάνω απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Σήμερα εκκρεμεί η απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην προσφυγή αυτή, μια που δεν έχει ακόμη παρέλθει η προθεσμία των δυο μηνών.

Στο σημερινό αίτημά τους οι 22 σύμβουλοι, πατώντας στην απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων Θεοδωρικάκου, ζητούν να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο δυο αποφάσεις: Το ίδιο το Συμβούλιο να ασκήσει την αρμοδιότητα της αναθέτουσας αρχής στο διαγωνισμό για τα LED, αλλά και να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι τη διαδικασία του διαγωνισμού με τις προδιαγραφές- όρους, μελέτη, οικονομικά μεγέθη- που τον προκήρυξε κατ’ αρχάς η νυν Δημοτική Αρχή:

  

Ο τίτλος των δυο συναφών θεμάτων έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΘΕΜΑ 1ο: Λήψη απόφασης άσκησης αρμοδιότητας Αναθέτουσας Αρχής από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Διονύσου για τον διαγωνισμό “Ενεργειακή Αναβάθμιση Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές SmartCities εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Διονύσου” ΑΔΑ: 22PROC011924915 2022-12-29

ΘΕΜΑ 2ο: Λήψη απόφασης ματαίωσης ή μη του διαγωνισμού “Ενεργειακή Αναβάθμιση Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές SmartCities εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Διονύσου” ΑΔΑ: 22PROC011924915 2022-12-29