logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το χιόνι έπεσε άφθονο και φέτος στο Δήμο μας. Μάλιστα, το φαινόμενο «Μπάρμπαρα» είχε μεγάλη διάρκεια, αλλά σαφώς μικρότερη ένταση από την «Ελπίδα» και την «Μήδεια» όταν οι ίδιοι όγκοι χιονιού έπεσαν σε πολύ μικρότερο διάστημα.

Παρόλα αυτά,  δημιούργησε -και πάλι- σοβαρά προβλήματα στη ζωή των κατοίκων. Από το πρωί της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2023 και για, σχεδόν, 4 ημέρες χιόνιζε συνεχώς με μικρές παύσεις.

Η Δημοτική αρχή, επιστρατεύοντας τις γνωστές επικοινωνιακές της πρακτικές, προσπαθεί από την εμφάνιση του φαινομένου έως και σήμερα, να παρουσιάζει την ανεκτή (;) διαχείρισή του ως «πλήρως επιτυχημένη αντιμετώπιση».

Είναι όμως έτσι;

Μπορεί να γλιτώσαμε σε γενικές γραμμές καταστροφικά αποτελέσματα, σαν και αυτά που ζήσαμε στη «Μήδεια». Όμως, για άλλη μια φορά, οι περισσότεροι δημότες με κατοικίες πέραν των κεντρικών αρτηριών (τις οποίες σημειωτέον καθάριζαν τα συνεργεία της Περιφέρειας), δεν κατάφεραν να πάνε στις δουλειές τους. Ούτε καν να μετακινηθούν για να αγοράσουν τα απαραίτητα, καθώς άρχισαν να τελειώνουν οι προμήθειες.

Ασφαλώς, η δημοτική αρχή και τα τοπικά συμβούλια κατέβαλαν προσπάθειες με τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό τους, ώστε να γίνονται καθαρισμοί σε παρόδους. Όμως, κατά περίπτωση (επιλεκτικά;) και όχι σε όλες τις γειτονιές, ακόμη και πυκνοκατοικημένες.

Τα μέσα -όσα από αυτά, δηλαδή, λειτουργούν- παραμένουν ελάχιστα σε επίπεδο Δήμου, ομοίως και οι χειριστές τους.

Οφείλουμε, βεβαίως, σε όλες και όλους που κάνουν ευσυνείδητα την δουλειά τους, ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Δύο χρόνια μετά τα χειρότερα που αντιμετωπίσαμε με τις ζημιές από πτώσεις χιλιάδων δέντρων και την τεράστια οικολογική καταστροφή, από την αλόγιστη στη συνέχεια κοπή πολύ περισσότερων (χωρίς άδειες, χωρίς μελέτες, χωρίς στοιχειώδη περίσκεψη, αλλά με εύκολη διάθεση οικονομικής εκμετάλλευσης από γνωστούς-αγνώστους), μπορούμε να πούμε:

______________________

«Μπάρμπαρα-Μήδεια, μία από τα ίδια»…

______________________

Ιδιώτες με τα μηχανήματά τους παρελαύνουν και τα χρήματα των δημοτών σπαταλούνται απερίσκεπτα για την ενοικίασή τους. Ένας Δήμος σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με δρόμους απροσπέλαστους σε κάθε χιονόπτωση, με συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης, με σχολεία κλειστά και πάγωμα των περισσότερων δραστηριοτήτων. Ευτυχώς, ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου κινητοποιήθηκε ιδία βουλήσει και καθάρισε, όπου ήταν δυνατό, τους χώρους των καταστημάτων. Πελάτες, όμως μπήκαν ελάχιστοι σε αυτά γιατί απλά δεν μπόρεσαν να τα προσεγγίσουν…

Απορούμε πώς είναι δυνατό να επιχαίρει η διοίκηση για δήθεν επιτυχή διαχείριση των συνεπειών της κακοκαιρίας, όταν επί της ουσίας νέκρωσαν ξανά τα πάντα σε πολλές περιοχές των 7 κοινοτήτων μας;

Είναι κυνικό, να δηλώνει ο Δήμαρχος στα ΜΜΕ με περισσή ευκολία πως όλα πήγαν καλά, όταν ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ και -απλώς και ευτυχώς- δεν ήρθαν τα χειρότερα.

Οι σχολικές μονάδες πότε θα καθαριστούν; Με ποια μέσα; Με αυτά των ιδιωτών και εκεί;

Με ποιες εγγυήσεις ασφάλειας θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία; Οι αυτάρεσκες δηλώσεις του Δημάρχου δεν φανερώνουν ειλικρινές ενδιαφέρον για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών κατά την επάνοδό τους στις αίθουσες.

Τι έκανε ως τώρα ο Δήμος για τη θωράκιση της περιοχής μπροστά σε νέες φυσικές καταστροφές;

Πού επένδυσε τα χρήματά μας ως τώρα, σε ποιο βαθμό εκσυγχρονίστηκε το όλο σύστημα λειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών με αποτελεσματικά μέσα ταχείας επέμβασης και με προσωπικό κατάλληλο για τέτοιες περιπτώσεις;

Αγοράστηκαν, μήπως, καινούργια ευέλικτα εκχιονιστικά, αλατιέρες, νέα ημιφορτηγά με προσαρμογείς των απαραίτητων μέσων για το χιόνι, bobcat κλπ;

Υπήρξε κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού; Τι έχει αλλάξει, άραγε, στον κεντρικό σχεδιασμό -αν υπάρχει;

Πώς θα ανεβάσουμε τον πήχη της ποιότητας ζωής μας επιτέλους;

Εδώ δεν είναι Δήμος Γλυφάδας -που φάνηκε περισσότερο οργανωμένος από τον δικό μας-, είναι Δήμος Διονύσου, με δεδομένα πλέον τα έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτά των σφοδρών χιονοπτώσεων το χειμώνα και τον κίνδυνο πυρκαγιών το καλοκαίρι.

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών, χρειάζεται μια Δημοτική Αρχή με περίσκεψη και σοβαρότητα που λειτουργεί μεριμνώντας για τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου και όχι για …τη μακροημέρευσή της.