logo


Την απομάκρυνση των μπάζων αποχέτευσης του ΑΚΤΟΡΑ από τη θέση Πηγαδάκι, στα οποία έχουν εντωμεταξύ προστεθεί και άλλα, καθώς και αυτών απέναντι από το Δημοτικό Kατάστημα στην Κοινότητα Διονύσου, έφερε προς συζήτηση με εισήγησή του ο τοπικός σύμβουλος Λ. Γεωργοκίτσος, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με παρόδιους στο Πηγαδάκι να καταθέτουν συνεχώς παράπονα και διαμαρτυρίες για μια κατάσταση που υφίσταται και επιδεινώνεται εδώ και 5 χρόνια τουλάχιστον, όταν ακόμη τα μπάζα ήταν ευκολότερα διαχειρίσιμα. Έκτοτε πολύ νερό στο αυλάκι κύλησε και πολλοί τόνοι μπάζων εναποτέθηκαν, που πλέον έχουν αλλοιώσει το φυσικό ανάγλυφο και αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και βλάστησης.

Όπως μπάζα αλλά και σκουπίδια εναποτίθενται και στο χώρο μπροστά από την Κοινότητα, πολλά μάλιστα και σε… περίοπτη θέση, ώστε να μη διαφεύγουν της προσοχής κανενός από όσους προσέρχονται στο ΚΕΠ, στην Κοινότητα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, στον Άη Γιώργη, ή απλά κάνουν τη βόλτα τους στο δάσος.

Αλλεπάλληλες αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου έχουν πέσει στο κενό- για τα μπάζα μάλιστα στο Πηγαδάκι η ευθύνη απομάκρυνσής τους εξαρχής, από το 2015 οπότε και ξεκίνησε το έργο της αποχέτευσης, αποδιδόταν σταθερά στον εργολάβο.

Μπάζα όμως έχουμε και στη γειτονική Κοινότητα Σταμάτας, όπου μάλιστα πρόσφατα η Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε έγγραφό της, καταγράφει τρεις χωματερές, ενώ το εν λόγω πρόβλημα, ειδικά στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο συζήτησης και στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, με πρωτοβουλία της παράταξης «Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου», αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με αναφορές τής Οικολογικής Συμμαχίας.

Από την άλλη πλευρά, όπως δήλωσε στη χθεσινή (31 Ιανουαρίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, ο Δήμος από νωρίς έδειξε μια συνολική στόχευση, με την κατάθεση προτάσεων σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα με αντικείμενο την ανακύκλωση (για την αποκομιδή, τα βιοαποδομήσιμα, την ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού κ.λπ). Μέρος της είναι και η διαχείριση των ανακυκλώσιμων οικοδομικών υλικών, των μπάζων δηλαδή, για τα οποία ο κ. Καλαφατέλης ανακοίνωσε την πρόθεση της Διοίκησης να καταθέσει νέα πρόταση για την προμήθεια σπαστήρα και συνοδού εξοπλισμού, “γιατί δυστυχώς έχουμε και πολλές χωματερές στο Δήμο μας και είναι αναγκαίες τέτοιες ενέργειες”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι τότε, όμως, το Πηγαδάκι στη Λ. Διονύσου θα μετατρέπεται σε βουναλάκι, η αλάνα της Κοινότητας Διονύσου σε σκουπιδότοπο, μπάζα και σκουπίδια σκεπάζουν κάθε λίγο και λιγάκι το ρέμα στα παλιά Λατομεία, ο Προφήτης Ηλίας στη Σταμάτα έχει θέα μερικές χιλιάδες κυβικών από μπάζα και γνωστοί και άγνωστοι βρίσκουν βολικό να ξεφορτώνονται αδαπάνως ό,τι δεν χρειάζονται, μέσα στην πόλη.