logo


Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, δια ζώσης αλλά και με τηλεδιάσκεψη, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στις 6 το βράδυ, με 10 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, στην οποία όμως δεν περιλαμβάνονται το οικιστικό-δασικό και τα Λατομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, τα δυο καυτά για την πόλη θέματα θα συζητηθούν σε ξεχωριστή θεματική συνεδρίαση- ή συνεδριάσεις- αργότερα, αλλά πάντως μέσα στην εβδομάδα. Ήδη στη διάρκεια της Κυριακής υπήρξε πυκνή ηλεκτρονική αλληλογραφία ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους από παρατάξεις της μειοψηφίας, με τελικό αποδέκτη τον Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη, τον οποίο καλούσαν σε επείγουσα συνάντηση προετοιμασίας για τα δυο παραπάνω θέματα, ενόψει των σχετικών συζητήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στα μηνύματα αυτά, πάντως, ο κ. Φωτάκης δεν είχε απαντήσει μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα να εξετάζεται πλέον συνάντηση των μειοψηφιών στα γραφεία των παρατάξεων στην Άνοιξη. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου, επιστολές προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ απηύθυνε την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, αναφορικά με το οικιστικό και τα Λατομεία, ζητώντας άμεση διευθέτηση των θεμάτων, διαφορετικά θα συγκαλείτο το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να αποφασίσει περαιτέρω ενέργειες. Παράλληλα, αναμένεται εντός των ημερών η ανάδειξη του αναδόχου, που θα αναλάβει την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Δήμο, την ίδια στιγμή που δυναμώνουν οι φωνές οι οποίες ζητούν να προηγηθούν οι Αυτοτελείς Μελέτες οριοθέτησης των οικισμών της πόλης, ώστε να διασφαλιστεί η λήξη της πολύχρονης ομηρίας χιλιάδων οικογενειών, ανεξάρτητα με το Σχέδιο. Για το ίδιο θέμα, και εν όψει της συμβασιοποίησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση της Διοίκησης με τους Γ. Λαγκαδινό και Γ. Μυστηλιάδη, δυο μηχανικούς της πόλης που έχουν κατ’ εξοχήν ασχοληθεί με το οικιστικό- δασικό. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η διαπαραταξιακή επιτροπή, που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση του θέματος, έχει να συνεδριάσει εδώ και δυο χρόνια!   

Στο μέτωπο των Λατομείων, από την άλλη πλευρά, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Δήμο Διονύσου, με την ευκαιρία της αναδάσωσης χιλιάδων στρεμμάτων καμένης γης, ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας δεσμεύθηκε- αλλά, και πάλι, μόνο προφορικά- πως Λατομεία στην Πεντέλη δεν πρόκειται να λειτουργήσουν. Εδώ η θέση του Δήμου είναι ξεκάθαρη και ομόφωνη: Υπάρχει έτοιμη τροπολογία, που λύνει οριστικά το πρόβλημα, με τον αποχαρακτηρισμό των λατομικών περιοχών που είναι ανενεργές για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Το επόμενο βήμα, που επιδιώκει ο Δήμος αλλά το ΥΠΕΝ δεν ανταποκρίνεται, είναι να ενταχθεί η τροπολογία αυτή σε νομοσχέδιο, ώστε να ψηφισθεί, και ο φάκελος “Νέα Λατομεία στην Πεντέλη” να μπει οριστικά στο συρτάρι.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, εκτιμούν οι παρατάξεις, πρέπει να συζητηθούν και να αξιολογηθούν, ώστε οι σχετικές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνουν με πλήρη γνώση των παραμέτρων στην κατεύθυνση εποικοδομητικού διαλόγου και αποτελεσματικών προτάσεων.

Όσον αφορά στην Ημερήσια Διάταξη της αυριανής συνεδρίασης:

*Έρχεται για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο ο καθορισμός των τελών ύδρευσης για το 2023, μετά και από τη μερική ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση παλαιότερης απόφασης. Η ακύρωση αφορά στο κομμάτι της απόφασης για το πάγιο, ύψους 16 ευρώ, ενώ το θέμα θα συνοδεύεται από σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που θα συνεδριάσει αύριο το πρωί.

*Η έγκριση του Σώματος ζητείται, επίσης, για τον ισολογισμό και τον απολογισμό της ΕΣΤΙΑΣ για το έτος 2021, μετά και από τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου, αλλά και για τον προϋπολογισμό για το 2023 του Νομικού Προσώπου ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ “Θ. & Δ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ” στη Δροσιά. Ο προϋπολογισμός, που είχε κατ’ αρχάς αποφασισθεί από το Νομικό Πρόσωπο τον περασμένο Οκτώβριο, εστάλη στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, από λάθος όμως κατεγράφη έσοδο στη στήλη των εξόδων, με αποτέλεσμα να μην είναι ισοσκελισμένος, όπως απαιτείται. Μετά από επικοινωνία με το ΥΠΕΣ, συγκλήθηκε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για τη λήψη απόφασης που θα αιτιολογεί γιατί ο προϋπολογισμός δεν είναι ισοσκελισμένος, η οποία και συνοδεύει το θέμα στην αυριανή συζήτησή του. Ο προϋπολογισμός του Οίκου Ευγηρίας ανέρχεται στα 360.000 ευρώ, με τα 70.000 να αποτελούν την ετήσια επιχορήγηση εκ μέρους του Δήμου, ενώ για το 2023 τα έξοδα χρήσης υπολογίζονται στις 309.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως πριν από μόλις πέντε μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει, με οριακή πλειοψηφία, την αξιοποίηση του ακινήτου, δωρεάς Δ. Κυριακίδου για την ίδρυση Κέντρου Ψυχικής Υγείας, αντί για Γηροκομείο όπως ήταν η βούληση της διαθέτιδος.

*Τέλος, η χωροθέτηση Γωνιών Ανακύκλωσης, από τις οποίες τρεις διαθέτουν Πολύκεντρα Ανακύκλωσης, έρχεται με δυο- τις πρώτες για το 2023- αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Σύμφωνα με αυτές, Γωνιές Ανακύκλωσης με Πολύκεντρο, προτείνεται να τοποθετηθούν στον Άγ. Στέφανο, στο χώρο του δημοτικού parking, όπου αναπτύσσεται η Δράση Χωρίς Μεσάζοντες, στην Άνοιξη, στη Λ. Μαραθώνος μεταξύ των οδών Πλαστήρα και Δημοκρατίας, και στην Κοινότητα Διονύσου, στο χώρο στάθμευσης του γηπέδου ποδοσφαίρου. Ενώ υπόγεια- ημιυπόγεια συστήματα ρευμάτων ανακύκλωσης προτείνεται να τοποθετηθούν διάσπαρτα σε όλες τις Κοινότητες, με προτεραιότητα στις υποδείξεις των Τοπικών Συμβουλίων εφόσον αυτές πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές. Για τις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι εν λόγω προδιαγραφές, εναλλακτικά εγκρίνονται οι χώροι που αναφέρονται σε πίνακα της Υπηρεσίας. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να προηγείται συνεννόηση με τις Κοινότητες. Η παραπάνω δράση βασίζεται στην προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο Διονύσου και τον ΕΔΣΝΑ, η οποία προβλέπει ακόμη τη δωρεάν παραχώρηση και εγκατάσταση των συστημάτων ανακύκλωσης.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΘΕΜΑ 1ο: Καθορισμός Τελών Ύδρευσης έτους 2023 κατόπιν της μερικής ακύρωσης της με αρ.: 102/2022 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου (Α.Ο.Ε. 592/2022) του Δήμου Διονύσου, από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Έγκριση Απόφασης Ο.Ε

ΤM. ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 2ο: Λήψη απόφασης για τον ορισμό εκπροσώπου του Δήμου στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων –Προαγωγής Υγείας.

Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗTIKΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση της αριθ. 61/12-12-2022 απόφασης του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. KOINΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Η ΕΣΤΙΑ με θέμα «Έγκριση απολογιστικών στοιχείων του ΝΠ ΚΟΙ.Π.Α.Π. Δήμου Διονύσου Η ΕΣΤΙΑ» ο.ε 2021 Διάστημα 1-1-2021 έως 31-12-2021» (αρ. Πρωτ. 3031)

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση της αριθ. 60/12-12-2022 απόφασης του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. KOINΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Η ΕΣΤΙΑ με θέμα «Λήψη απόφασης για έγκριση του ισολογισμού του ΝΠ ΚΟΙ.Π.Α.Π.»Η ΕΣΤΙΑ» Δήμου Διονύσου και της αντίστοιχης έκθεσης του ορκωτού λογιστή της διαχειριστικής περιόδου (από 1-1-2021 έως 31-12-2021)». (αρ. Πρωτ. 3034)

ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση της αριθ. 1/2023 απόφασης του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ «Θ. & Δ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ» με θέμα «Έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023». (αρ. Πρωτ. 3029)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. και του 1ου Πρωτόκολλου Κανονισμού Τιμών Μονάδας Νέων Εργασιών (1ου ΠΚΤΜΝΕ) της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης της Συμφωνίας – Πλαίσιο με τίτλο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση 1/23 απόφασης Ε.Π.Ζ. περί Χωροθέτηση Γωνιών Ανακύκλωσης με Πολυκέντρα Ανακύκλωσης σε Εφαρμογή Προγραμματικής Σύμβασης με τον ΕΔΣΝΑ (αρ. Πρωτ. 36672)

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση 2/23 απόφασης Ε.Π.Ζ. περί Χωροθέτηση Γωνιών Ανακύκλωσης σε Εφαρμογή Προγραμματικής Σύμβασης με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Αττικής (ΕΔΣΝΑ) (αρ. Πρωτ. 795)

ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑ 9ο: Έγκριση της υπ’ αριθ. 01/23 απόφασης του τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, για την επιστροφή της χρήσης του υπ’ αριθμ. 122 οικογενειακού τάφου του Κοιμητηρίου της Κοινότητας Διονύσου στην Κοινότητα Διονύσου.

ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση της υπ’ αριθ. 03/23 απόφασης του τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, παραχώρηση χρήσης του οικογενειακού τάφου 094 στον Κοιμητήριο της Κοινότητας Διονύσου στην Θ.Ε.