logo


Οι Ν. Κλήμης, Κ. Μαϊχόσογλου, Ν. Καρυστινός, Γ. Καλαφατέλης και Γ. Φωτάκης προσήλθαν κατά σειρά στην πρόσφατη (27 Ιανουαρίου) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, όπου- με εισήγηση της τοπικής συμβούλου Δ. Ιατρού– συζητήθηκε η πορεία και το μέλλον της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου, μετά και από την παραίτηση της Χ. Γιαννέτου, που κατά γενική ομολογία αποτελούσε την κινητήρια δύναμή της.

Η παρουσία όλων των παραπάνω, τέσσερις από τους οποίους θα είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, δείχνει το σημαντικό ρόλο που έχει παίξει η Βιβλιοθήκη στην πολιτιστική ζωή πρώτα της προκαλλικρατικής Κοινότητας Διονύσου, όταν ιδρύθηκε επί Διοίκησης του αείμνηστου Σακελλάριου Σωτηρίου, και με πρωτοβουλία της αείμνηστης Μόσχας Φραγκάκη, και εν συνεχεία του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, υπό την καθοδήγηση και με την έμπνευση της κ. Γιαννέτου και της ομάδας εθελοντών που την πλαισίωναν: Παραμένοντας η μοναδική εν λειτουργία Δημοτική Βιβλιοθήκη στην πόλη, ξέφυγε από το στενό ρόλο της, του δανεισμού βιβλίων, και έστησε ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που απευθύνονταν σε όλες τις ηλικίες, κάλυπταν πληθώρα τομέων, έδιναν βήμα στην πρωτογενή πολιτιστική παραγωγή και γι’ αυτό στηρίχθηκαν και πλαισιώθηκαν από ένα κοινό που μέρα με τη μέρα μεγάλωνε με γεωμετρικούς ρυθμούς, ακόμη και στη διάρκεια της πανδημίας, όταν πολλές Βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα αναγκάστηκαν να κλείσουν, οριστικά μάλιστα.

Στη σχετική συζήτηση, κατά την οποία πολλές φορές η κ. Γιαννέτου πιέστηκε να αναφέρει τους πραγματικούς λόγους που την οδήγησαν στην παραίτηση και άλλες τόσες φορές δέχθηκε τα συγχαρητήρια για το έργο της, πρωταγωνίστησε πρόταση του τοπικού συμβούλου Θ. Κατσανεβάκη, με την οποία συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι, να προσληφθεί η κ. Γιαννέτου ως ειδική επιστημονική συνεργάτις του Δημάρχου, πρόταση που αποτέλεσε μέρος της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου: “Οι παριστάμενοι συμφωνούν με την πρόταση του κ. Κατσανεβάκη, και με όποια άλλη βέλτιστη πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ως προσωρινή λύση, μέχρι να προκηρυχθεί σχετική θέση από το ΑΣΕΠ”. Η πρόταση αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία, με το δεδομένο πως στο Δήμο Διονύσου Αντιδήμαρχος περί τα πολιτιστικά δεν υφίσταται από τον Μάιο του 2021, με τη σχετική αρμοδιότητα να ανήκει στο Δήμαρχο.

Τη ραγδαία ανάπτυξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σκιαγράφησε χρονικά και η ίδια η κ. Γιαννέτου: Στο πρώτο κομμάτι, του δανεισμού των βιβλίων, οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Το 2011 η Βιβλιοθήκη αριθμούσε 4000 βιβλία. Το Δεκέμβριο του 2022 η συλλογή της είχε εκτοξευθεί, με βάση την ηλεκτρονική πλέον καταλογογράφηση στα 16.000 βιβλία! “Τα οποία, όλα, πέρασαν από τα χέρια μου- κουβάλησα, κατέγραψα, ξεδιάλυνα, πέρασα στο σύστημα”. Στο δεύτερο κομμάτι, των προγραμμάτων και των δράσεων, η Βιβλιοθήκη έστησε Λέσχη Ανάγνωσης, Θεατρική Ομάδα, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, έγινε μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών Ελλάδας, συμμετείχε σε εκστρατείες φιλαναγνωσίας που διοργάνωναν φορείς όπως το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ή η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας, ενώ δώριζε η ίδια βιβλία σε δομές που τα είχαν ανάγκη, όπως το Χατζηκυριάκειο, η Βιβλιοθήκη της Κύθνου, το Βιβλιοπωλείο των Αστέγων κ.λπ. Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονταν σε πολυσέλιδο απολογισμό έργου, από το 2011 μέχρι το Δεκέμβριο του 2022, που η κ. Γιαννέτου διένειμε στους παριστάμενους πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, στην οποία προήδρευε ο Λ. Γεωργοκίτσος, μια που ο Τ. Μπάσης απουσίαζε λόγω προβλήματος υγείας.

Η κ. Γιαννέτου περιέγραψε και την εξέλιξη της δικής της θέσης, από το 2011 που ξεκίνησε να ασχολείται δίπλα στην Μόσχα Φραγκάκη, μέσα σε μια δομή που γιγαντωνόταν μέρα με τη μέρα, απαιτούσε πολύωρη προσωπική δουλειά και συνεπαγόταν ευθύνες, αλλά στηριζόταν αποκλειστικά στον εθελοντισμό, όταν η προσέγγιση και η αντιμετώπιση έπρεπε πια να είναι επαγγελματική και- λόγω εξωστρέφειας της Βιβλιοθήκης προς πλειάδα φορέων- κατοχυρωμένη από το Δήμο.

Εθελόντρια, λοιπόν, για τα πρώτα 9 χρόνια, με πολλή προσωπική δουλειά, έρευνα, και συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση, ξεκίνησε εν συνεχεία το 2020- και για 3 χρόνια- να αμείβεται μέσω των επιμορφωτικών προγραμμάτων του Δήμου, σε μια συνεργασία, που η ίδια χαρακτήρισε ημίμετρο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο σταμάτησε, όμως, αυτή την πρακτική, και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή, λύση αποτελεσματική, ώστε να αναγνωρίζεται η δουλειά της κ. Γιαννέτου, που πλέον ξέφευγε κατά πολύ από εθελοντική, δεν βρισκόταν, παρά με πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ. Έτσι τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε να παραιτηθεί: “Η απόφασή μου δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία. Όμως η δουλειά, που πολλές φορές δεν φαίνεται, είναι μεγάλη, το ίδιο και οι ευθύνες, και δεν είναι δυνατόν να στηρίζονται μόνο στον εθελοντισμό. Σε ένα τέτοιο υψηλό επίπεδο που έχουμε φτάσει, δεν φτάνει να δηλώνεις στους άλλους φορείς εθελοντής. Επιπλέον οι συζητήσεις για την ανεύρεση καταλληλότερου χώρου με στόχο τη στέγαση της Βιβλιοθήκης (σ.σ. Σήμερα στεγάζεται στον ανεπαρκή και ασφυκτικό πλέον πρώτο όροφο του Πολιτιστικού της Κοινότητας, χωρίς θέρμανση, με εναλλάξ λειτουργία δανειστικού τομέα και ανάπτυξης των προγραμμάτων) που θα συνοδευόταν και από ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξή της δεν έφερε αποτέλεσμα για το ορατό μέλλον, δείχνοντας πως το όραμα της Βιβλιοθήκης δεν έχει περάσει στους ασχολούμενους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι κρίμα. Με τον πήχυ τόσο ψηλά, και πιστεύοντας πως μια Δημοτική Βιβλιοθήκη πρέπει να λειτουργεί καθημερινά, και τα Σάββατα, και όχι μόνο μερικές ώρες και ημέρες της εβδομάδας, μου ήταν προσωπικά αδύνατον να συνεχίσω. Τουλάχιστον ο αγώνας μας για την πρόσληψη βιβλιοθηκονόμου, του οποίου η σύμβαση θα παραταθεί τελικά μέχρι το Μάιο, έφερε αποτέλεσμα, οπότε για το κομμάτι αυτό διασφαλίστηκε η συνέχεια. Όσον αφορά στα προγράμματα, και έχω προσφερθεί για την ομαλή μετάβαση, συνεχίζουν η Λέσχη Ανάγνωσης και η Θεατρική Ομάδα, για τα οποία έχω ορίσει υπεύθυνο, ενώ έχουν ανασταλεί τα προγράμματα που ήταν κάτω από εμένα” (σ.σ. η καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους κ.λπ.) Δούλεψα σοβαρά και με επαγγελματισμό, αλλά έφτασα στα όριά μου”.

Δεν παρέλειψε επιπλέον να αναφερθεί και στα δυο σημαντικά βήματα που έγιναν όσον αφορά στη Βιβλιοθήκη με αποφάσεις- σ.σ. που πάντως δεν ελήφθησαν εύκολα…- του νυν Δημοτικού Συμβουλίου: Την ίδρυσή της, μετά από 15 χρόνια, και τον Κανονισμό Λειτουργίας της, ενώ αναμένεται και η στελέχωσή της με βάση τα προβλεπόμενα στο νέο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου, που όμως δεν έχει ακόμη επιστρέψει από τον αρμόδιο ελεγκτικό φορέα. Αναγνώρισε, επίσης, τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η Δημοτική Αρχή, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της αμοιβής της, ενώ δήλωσε πως αν και δεν την καλύπτει η πρόταση Κατσανεβάκη, εντούτοις θα συμβιβαζόταν, για να μην αφήσει τη Βιβλιοθήκη ξεκρέμαστη, αλλά και για να γίνει η μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση τόσο του κ. Κλήμη όσο και της κ. Μαϊχόσογλου, δεν απέκλεισε, αν και το θεωρεί δύσκολο, την επιστροφή της, με σωστούς όρους αυτή τη φορά, “με τη σωστή προσωπική και επαγγελματική εξασφάλισή μου”.

Στη διττή λειτουργία της Βιβλιοθήκης- ως δανειστικής αλλά και ως εστίας πολιτιστικής παραγωγής, με εμπνεύστρια και οραματίστρια την κ. Γιαννέτου, αναφέρθηκε αμέσως μετά η εισηγήτρια του θέματος, υπογραμμίζοντας πως οι δράσεις της Βιβλιοθήκης συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και του πολιτισμού στον τόπο μας, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Είναι άχρηστες οι συζητήσεις για την παραβατικότητα, αν δεν δίνουμε διέξοδο στη νεολαία, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ιατρού.

“Ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις”, τόνισε από την πλευρά του ο Α. Γαβριηλίδης, οικονομολόγος- συγγραφέας και επί 34 χρόνια κάτοικος της περιοχής. «Αν ήμουν στη θέση της κ. Γιαννέτου, θα παραιτούμουν για λόγους ηθικής τάξης και προσωπικής ευθιξίας”, προσέθεσε χαρακτηριστικά, παροτρύνοντας τη Δημοτική Αρχή να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η κ. Γιαννέτου να μη φύγει από τη Βιβλιοθήκη.

Την αγάπη και το δέσιμό της με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τους συνεργάτες της, καθώς και την πάνω από τα συμβατικά όρια προσπάθειά της, αναγνώρισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Διονύσου, υπογραμμίζοντας πάντως πως ήταν η Διοίκησή του που βρήκε τρόπο αμοιβής της κ. Γιαννέτου, μέχρι που επενέβη το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η πιο δύσκολη ώρα για μένα ήταν να δεχθώ την παραίτηση, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφατέλης, τονίζοντας όμως με έμφαση πως τίποτα δεν έχει λήξει ακόμη μια που αναζητούνται νόμιμοι τρόποι αμοιβής της: “Μέσα στο επόμενο 10ήμερο ελπίζω να έχω αποτελέσματα, μια που η Διοίκησή μας έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια για τη σωστή λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με την ίδρυση και τον Κανονισμό λειτουργίας της”, είπε χαρακτηριστικά, επιφυλασσόμενος πάντως για την προσωρινή λύση, που λίγο νωρίτερα είχε προτείνει ο κ. Κατσανεβάκης.

Την προοπτική της μεταστέγασης της Βιβλιοθήκης στο νέο πολυχώρο πολιτισμού, που θα ιδρυθεί στο ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου και ο οποίος δημοπρατείται εντός των ημερών, ανέφερε, τέλος, ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, προσθέτοντας επιπλέον πως και αν ο Δήμος ακολουθήσει τη- χρονοβόρο- διαδικασία του ΑΣΕΠ, παραμένει άγνωστο αν τελικά επιλεγεί η κ. Γιαννέτου ή κάποιος άλλος.

Και μια τελευταία παρατήρηση από την Ο.Δ..: Η εισήγηση της κ. Ιατρού προς το Τοπικό Συμβούλιο αποτελούσε τη σκιαγράφηση μιας κατάστασης που αυτό, το Συμβούλιο, καλείτο να συζητήσει και να αξιολογήσει, και στο τέλος να καταλήξει σε προτάσεις. Οι οποίες, προφανώς, διαμορφώνονται ανάλογα και με τη διαλογική συζήτηση που μεσολαβεί. Και οι οποίες είναι γνωμοδοτικού, και όχι αποφασιστικού περιεχομένου. Όπως, επί παραδείγματι, για τα μπάζα του ΑΚΤΟΡΑ στο Πηγαδάκι ή απέναντι από την Κοινότητα. Οι αποφασιστικού περιεχομένου, και, για αυτό, εκτελεστές, αποφάσεις είναι αρμοδιότητα της Δημοτικής Αρχής. Μετά και από τα παραπάνω είναι ακατανόητη η στάση του Δημάρχου που κατηγόρησε για έλλειψη προτάσεων την εισηγήτρια του θέματος για τη Βιβλιοθήκη. Η οποία, σύμφωνα με τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις πολλών εκ των παρισταμένων, ίσως και να μην μπορέσει να ανακάμψει μετά και από την παραίτηση της κ. Γιαννέτου.