logo


Επιστολές, «αυστηρές», προς τους Κ. Σκρέκα και Ν. Ταγαρά, υπουργό και υφυπουργό στο ΥΠΕΝ αντιστοίχως, απευθύνει ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης για τα δυο από τα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν την πόλη- το ένα, το οικιστικό- δασικό, κοντά 30 χρόνια και το άλλο, η επαναλειτουργία Λατομείων στην Πεντέλη, από το 2021. Στις επιστολές αυτές θα ζητείται η συνάντηση με τους δυο πολιτικούς εντός εβδομάδας, ενώ αν το συγκεκριμένο αίτημα δεν γίνει δεκτό, η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις επόμενες ενέργειες.

Αυτό δήλωσαν απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, στο περιθώριο της σημερινής (24/1) συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία για μια ακόμη φορά διεξήχθη χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των μειοψηφιών.

Όσον αφορά στα Λατομεία, υπενθυμίζεται πως για τη δια παντός ρύθμιση του θέματος, και την οριστική αποτροπή των όποιων βλέψεων για εκ νέου λατομική δραστηριότητα στο βουνό, η διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συσταθεί και παρακολουθεί στενά το θέμα εδώ και δυο χρόνια, συνέταξε πέρυσι ομόφωνα αποδεκτή τροπολογία στο λατομικό νόμο.

Στόχος της είναι η τροποποίηση του λατομικού νόμου 4512/2018, στο άρθρο 7 όπου προβλέπεται ο αποχαρακτηρισμός λατομικών περιοχών εξόρυξης αδρανών υλικών μετά από δεκαετή τουλάχιστον αδράνεια, με απόφαση του Περιφερειάρχη. Η τροπολογία επεκτείνει τη δυνατότητα αποχαρακτηρισμού, με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ, στις περιοχές εξόρυξης λατομικών ορυκτών (και μαρμάρου), εφόσον τα λατομεία δεν λειτουργούν επί δεκαετία, ή βρίσκονται σε περιοχές που προστατεύονται με Προεδρικό Διάταγμα, ή οι εν λόγω περιοχές ρυθμίζονται από χωροταξικό σχεδιασμό με διατάξεις αντίθετες προς τη λειτουργία λατομείων.

Το επόμενο βήμα, και γι’ αυτό επιδιώκεται η συνάντηση με τον υπουργό (σ.σ. που επί μήνες δεν ανταποκρίνεται), είναι η τροπολογία αυτή να ενταχθεί σε νομοσχέδιο και να ψηφισθεί, ώστε να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα του Δήμου Διονύσου είναι βέβαια το οικιστικό- δασικό, στο πλαίσιο του οποίου χιλιάδες κατοίκων και ιδιοκτητών βλέπουν τις περιουσίες τους καθηλωμένες, θεωρούμενοι καταπατητές του Δημοσίου.

Για το συγκεκριμένο θέμα, όπου κομβικής σημασίας είναι ο καθορισμός των ορίων για τους οικισμούς του Δήμου, επιδιώκεται συνάντηση με τον υφυπουργό ΥΠΕΝ Ν. Ταγαρά, ώστε να υλοποιηθεί τόσο η δέσμευσή του για οριστική επίλυση του προβλήματος, όσο και ο οδικός χάρτης των σχετικών ενεργειών που είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτές οι ενέργειες περιελάμβαναν διευρυμένες συσκέψεις με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και των δυο πλευρών- υπουργείου και Δήμου- αλλά και του Δασαρχείου, ώστε να καταγραφούν τα εμπόδια της δασικής νομοθεσίας, καθώς και τεχνικές συναντήσεις, ώστε να προχωρήσει εν συνεχεία η προκήρυξη των Αυτοτελών Μελετών για τα όρια στις επίμαχες περιοχές και τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα. Και όλα τα παραπάνω ενόψει της εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την περιοχή.

Τελικός στόχος τόσο η αποκατάσταση της ασφάλειας δικαίου, που έχει τρωθεί βάναυσα στην περίπτωση χιλιάδων συμπολιτών, όσο και η πολεοδομική και χωροταξική οργάνωση των επίμαχων περιοχών, που- χωρίς δρόμους, ελεύθερους χώρους και υποδομές- κινδυνεύουν από κάθε φυσικό φαινόμενο.

Σύμφωνα, πάντως, με τη σημερινή ενημέρωση, οι διαγωνισμοί για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που διενεργούνται από το Τεχνικό Επιμελητήριο, παρά τις σχετικές εξαγγελίες, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, η ανάδειξη των αναδόχων είναι ζήτημα ημερών.

Αναπάντητο, εντούτοις, παραμένει το ερώτημα σχετικά με τις Αυτοτελείς Μελέτες Οριοθέτησης: Θα εκπονηθούν τελικά, και αν ναι, παράλληλα, ταυτόχρονα ή ανεξάρτητα με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια;

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο κ. Φωτάκης υπογράμμισε πως και μόνο τα Τοπικά Πολεοδομικά μπορούν να δώσουν λύση στο οικιστικό πρόβλημα, εφόσον ο όποιος μελετητής αναδειχθεί, παραδώσει τη μελέτη του σε δυο φάσεις: Η πρώτη φάση θα είναι οι Αυτοτελείς Μελέτες για τα όρια, ενώ η δεύτερη ή παράλληλα θα ασχολείται με τα υπόλοιπα παραδοτέα. Συνεπώς η κατοχύρωση των παραπάνω απαιτεί την έκδοση δυο Προεδρικών Διαταγμάτων. Παραδέχθηκε πάντως πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Για όλα τα παραπάνω, εξάλλου, ο Αντιδήμαρχος δεσμεύθηκε να ενημερώσει τις κατά περίπτωση διαπαραταξιακές επιτροπές, με το επιπλέον δεδομένο πως πρόσφατα, στο Δημοτικό Συμβούλιο (17/1), και σε απάντηση στον Π. Πανάγο από τη Λαϊκή Συσπείρωση είχε ανακοινώσει πως θα τις καλέσει αυτή την εβδομάδα σε συνεδρίαση, αναφορικά με τις όποιες τελευταίες εξελίξεις.

Την εκπόνηση των Αυτοτελών Μελετών, πάντως, κρίνει αναγκαία προϋπόθεση ως πρώτο βήμα για την επίλυση του οικιστικού ο τοπογράφος μηχανικός στην πόλη Γ. Λαγκαδινός: Παρόλο που στο πλαίσιο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, θεσμοθετείται η οριοθέτηση των οικισμών, εντούτοις είναι σκόπιμο ο μελετητής να έχει στα χέρια του ήδη θεσμοθετημένα τα όρια, και να έχει λυθεί με αυτόν τον τρόπο η ομηρία πέντε χιλιάδων οικογενειών, άσχετα αν τελικά προχωρήσει ή όχι η έγκριση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Ο ίδιος επισημαίνει την ολιγωρία όλων των πλευρών για την επίλυση του προβλήματος που κρατάει όμηρους πέντε χιλιάδες οικογένειες του Δήμου και φέρνει ως αντιπαράδειγμα τους οικισμούς του Πηλίου που αντιμετώπισαν το 2019 παρόμοιο πρόβλημα, με την κατάπτωση των ορίων τους: Εκεί η άμεση σύγκληση επιτροπών, η κινητοποίηση κάθε αρμόδιου και συναρμόδιου φορέα, οι πιέσεις προς όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, η συσπείρωση όλων των βαθμών Αυτοδιοίκησης, είχαν ως αποτέλεσμα το περασμένο καλοκαίρι να ξεκινήσει η διαδικασία ανάθεσης των σχετικών Μελετών Οριοθέτησης από το Υπουργείο. Αξίζει να σημειωθεί πως για τις ίδιες ακριβώς περιοχές θα ακολουθήσει σε επόμενο χρόνο η εκπόνηση και Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.