logo


Με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση του Η. Υφαντή στην Οδό Διονύσου, το παρακάτω Δελτίο Τύπου της παράταξης “Νέος Διόνυσος” με θέσεις για την ανάγκη δημοκρατικής διακυβέρνησης του Δήμου Διονύσου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΟΣ 16.1.2023

Με μεγάλη χαρά διαβάσαμε πρόσφατα στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Οδός Διονύσου» (14/01/2023 ) άρθρο του συμπολίτη μας, ιδρυτικού μέλους της διοικούσας τον Δήμο παράταξης ΔΕΔ, Δρ. Ηλία Υφαντή με τίτλο «Πρακτικές Διακυβέρνησης: το Νόμιμο, το Ηθικό και η Υπέρβαση Θεσμικών Προνοιών» με ουσιαστικές επισημάνσεις σε ζητήματα διακυβέρνησης.

Ο κ. Υφαντής είτε ως απάντηση σε πρότερη πρόσκληση της παράταξής μας για συζήτηση σε θέματα διακυβέρνησης είτε ως αντίδραση στην πολιτική πρακτική της δημοτικής αρχής (π.χ. στον πρόσφατο ορισμό άμισθου συμβούλου…κ.λ.π.) διατυπώνει τις θέσεις του για τη χρηστή διοίκηση του Δήμου μας.

Ως Νέος Διόνυσος θεωρούμε ότι έχει τεράστια σημασία ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμαρχος επιλέγει τα στελέχη και τους συνεργάτες του, απομακρυνόμενος από τις αρχές της ΔΕΔ που τον οδήγησαν στην νίκη στις προηγούμενες εκλογές. Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή, εξαιτίας των συγκεκριμένων επιλογών προσώπων, πρακτικών και πολιτικών, απoστερείται στελεχών και μοιάζει όλο και περισσότερο με μια αυστηρώς προσωποπαγή παράταξη, μια παράταξη κατ’ εξοχήν συγγενών και φίλων.

Απέναντι σε όλα τα προηγούμενα, χαιρετίζουμε την τοποθέτηση του Δρα Ηλία Υφαντή και διατυπώνουμε με ευθύτητα τις θέσεις μας για μια ακόμα φορά στα παρακάτω θέματα:

>Ζητούμε την αναβάθμιση και αξιοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) στη λήψη αποφάσεων συναινετικού χαρακτήρα και έχουμε προτείνει στις παρατάξεις συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα για την αναγραφή θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, για τις διαδικασίες ουσιαστικού διαλόγου, για την ώρα της αντιπολίτευσης, για τις γραπτές ερωτήσεις από πολίτες με υποχρέωση απάντησης εντός καθορισμένου χρονικού περιθωρίου.

>Επιδιώκουμε την αξιοποίηση των προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών στην οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εποπτεία υπαίθριων χώρων από την εναπόθεση άχρηστων αντικειμένων οικοσκευής και οικοδομικών υλικών. Η υστέρηση στον τεχνολογικό τομέα και στις καινοτομίες των «έξυπνων πόλεων» (smart cities) είναι περισσότερο από εμφανής. Ο Δήμος από ουραγός σε υπηρεσίες on-line πρέπει να γίνει πρωτοπόρος.

>Υποστηρίζουμε την αξιοκρατική επιλογή των θέσεων του Γενικού Γραμματέα, των Προέδρων των δημοτικών ΝΠΔΔ, των Ειδικών Συμβούλων και Συνεργατών, άμισθων ή έμμισθων, μετά από κατάθεση βιογραφικών σημειωμάτων και προσωπικής δήλωσης (personal statement) με την οποία επεξηγούν τους λόγους για τους οποίους διεκδικούν να προσληφθούν ως μετακλητοί σε θέσεις ευθύνης.

>Προτείνουμε την δημιουργία μητρώου προμηθευτών και την συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για την εποπτεία των απευθείας κατόπιν διαπραγμάτευσης αναθέσεων, σύμφωνα με το μητρώο αυτό.

>Τοποθετούμαστε θετικά και με αίσθημα ευθύνης, ευθύτητας και ειλικρίνειας σε όλα τα παραπάνω σημαντικά θέματα δημοκρατικής διακυβέρνησης και απευθύνουμε συναδελφική πρόσκληση προς όλες ανεξαιρέτως τις δημοτικές παρατάξεις να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Καλούμε τους συμπολίτες μας:

*Να επιλέξουν τους πολιτικούς τους αντιπροσώπους κατόπιν συγκριτικής αξιολόγησης.

*Να εξετάσουν τα βιογραφικά όλων όσοι θέλουν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.

*Να εξασφαλίσουν ότι η ενασχόληση με τα κοινά θα γίνεται αντιληπτή ως προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες και όχι ως «επαγγελματικός βιοπορισμός».

*Να εμπιστευτούν την παράταξη Νέος Διόνυσος και μια νέα ηγεσία που θα διαθέτει όραμα, επιστημονική κατάρτιση και δυναμισμό, για να ωθήσει τον Διόνυσό μας προς το μέλλον. Υπεύθυνα Παρών

Για το Νέο Διόνυσο

Ο επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος

Νίκος Καρυστινός