logo


Τέσσερα τα θέματα θα συζητηθούν αύριο Τρίτη 17 Ιανουαρίου στην 1η για το 2023 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, που θα πραγματοποιηθεί με διπλό τρόπο- τηλεδιάσκεψη και δια ζώσης- στις 7 το βράδυ.

Ανάμεσά τους:

*Η μείωση στις τιμές ζωνών στις 7 Κοινότητες Διονύσου, θέμα που συνοδεύεται από σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και από επιμέρους αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων. Η μεν Επιτροπή είχε αποφασίσει ομόφωνα να προτείνει τη μείωση των τιμών ζωνών οριζόντια στο Δήμο Διονύσου, ως επακόλουθο των φυσικών καταστροφών (Μήδεια και πυρκαγιές), οι οποίες οδήγησαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη, στην καθήλωση των αγοραπωλησιών αλλά και σε πλήγμα στις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Εκτός από την οριζόντια μείωση σε όλο το εύρος της πόλης, προτείνεται περαιτέρω μείωση των τιμών ζωνών ειδικά στις Κοινότητες Αγ. Στεφάνου και Άνοιξης που ταλαιπωρούνται από το δασικό- οικιστικό πρόβλημα: Τα όρια των παραπάνω οικισμών έχουν καταπέσει και τα αδόμητα οικόπεδα θεωρούνται κατ’ αρχήν δασικά και άρα αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας καθώς και οικοδομησιμότητας, με αποτέλεσμα, μέχρι επαναρρύθμισης της κατάστασης, να έχουν μηδενισθεί οι εμπορικές αξίες λόγω αδυναμίας σύναψης σχετικών συμβάσεων. Πρόβλημα όμως υφίσταται και για τα οικοδομηθέντα οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, άρα χωρίς υποδομές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διαμορφούμενες εμπορικές αξίες. Όπως προελέχθη, το θέμα συνοδεύεται από τις επιμέρους αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων: Ομόφωνα μείωση προτείνουν τα Τοπικά Συμβούλια Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης, Σταμάτας, Κρυονερίου και Διονύσου, ενώ διατήρηση των τιμών που ίσχυαν προ των αυξήσεων προέκριναν τα Τοπικά Δροσιάς και Ροδόπολης.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε καταγράψει πρόσφατα η Οδός Διονύσου, με το νόμο 5000/2022 καλούνται οι Δήμοι να υποβάλλουν πρόταση, ουσιαστικά ένσταση, για τις τιμές ζωνών τους εντός προθεσμίας που λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2023.

*Όπως κάθε χρόνο, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει το εκπαιδευτικό προσωπικό της Μουσικής Σχολής του Δήμου, διαδικασία απαραίτητη για τη θεώρηση του μαθητολογίου των σπουδαστών από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, που επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στους καθηγητές να υπογράφουν διπλώματα και να βεβαιώνουν την ολοκληρωμένη φοίτηση των σπουδαστών της Σχολής, στο τέλος της χρονιάς. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, για τη χρονιά 2022-2023 οι μαθητές στη Μουσική Σχολή ανέρχονται στους 320 και οι καθηγητές σε 12, ενώ τα μαθήματα περιλαμβάνουν πιάνο, βιολί, κιθάρα και μονωδία.

*Τέλος, επανέρχεται προς συζήτηση το θέμα που αφορά στην απ’ ευθείας αγορά οικοπέδου στη θέση Μπισμπίρι, στον Άγ. Στέφανο, για την ίδρυση Δημοτικού Κοιμητηρίου που θα αποσυμφορήσει τα κορεσμένα Κοιμητήρια, ειδικά στον Άγ. Στέφανο και την Άνοιξη. Το εν λόγω θέμα είχε και πάλι έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το Νοέμβριο του 2021, σε μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε δυο φάσεις, μια που νωρίς είχε διαπιστωθεί πως κρίσιμα στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα δεν είχαν εγκαίρως τεθεί υπόψη του Σώματος. Και ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι δημοτικοί σύμβουλοι αναγνώριζαν τότε την αναγκαιότητα ίδρυσης του νέου Νεκροταφείου, και μάλιστα σε χωροθετημένο προς τούτο χώρο, η υπερψήφιση του θέματος σκόνταψε αφενός στο ύψος του τιμήματος και αφετέρου στην προσβασιμότητα στο χώρο: Υψηλό έκριναν οι μειοψηφίες το τίμημα των 158.000 ευρώ για τα υπό συζήτηση 7 στρέμματα, μια που το ακίνητο ανήκει στο Διάταγμα Προστασίας του Παρνηθαϊκού, και μάλιστα σε χώρο χαρακτηρισμένο για Κοιμητήριο, οι τιμές τα τελευταία χρόνια έχουν απομειωθεί, η πρόσβαση είναι δύσκολη, ενώ άγνωστη παρέμεινε μέχρι και την τελευταία στιγμή η αντικειμενική αξία του. Ειδικά η Λαϊκή Συσπείρωση είχε αναδείξει και την απουσία οικονομοτεχνικής μελέτης που θα περιελάμβανε την υφιστάμενη κατάσταση, τις αντοχές τού προς ίδρυση Κοιμητηρίου, το κόστος διαμόρφωσης του χώρου ώστε να γίνει λειτουργικός, καθώς και σενάρια με λύσεις που θα έδειχναν το όφελος για τους δημότες και το Δήμο, καθώς και τον ορίζοντα απόσβεσης της επένδυσης. Επιπλέον των παραπάνω, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης, είχε προτείνει την εξέταση του θέματος από διαπαραταξιακή επιτροπή, ώστε να ερευνηθούν όλες οι παράμετροι και να υπερψηφιστεί από το Σώμα, πρόταση που δεν είχε γίνει δεκτή.

Το θέμα τότε, τον Νοέμβριο του 2021, δεν είχε συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 21 θετικών ψήφων: 19 σύμβουλοι ψήφισαν θετικά, καταγράφηκαν δυο αρνητικές ψήφους, ενώ 8 σύμβουλοι έδωσαν λευκή ψήφο. Και επανέρχεται αύριο χωρίς κάποια ουσιώδη αλλαγή, συνοδευόμενο πάντως από κατάσταση με τους αριθμούς των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου ανά Δήμο την τριετία 2019-2021, καθώς και τον αριθμό των πράξεων θανάτου λόγω covid-19 για τη διετία 2020-2021. Σύμφωνα με την κατάσταση αυτή, 682 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου εκδόθηκαν στο Δήμο Διονύσου την επίμαχη τριετία, ενώ σε 32 πράξεις αναφέρεται o covid-19 ως αιτία θανάτου.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η ανάγκη για την ίδρυση νέου Δημοτικού Κοιμητηρίου είχε εντοπιστεί ήδη από την πρώτη Διοίκηση Καλαφατέλη, η οποία είχε τότε προχωρήσει στην αγορά μιας από τρεις όμορες ιδιοκτησίες, έκτασης 6,5 στρεμμάτων, στη θέση Μπισμπίρι και σε χώρο χαρακτηρισμένο ως Νεκροταφείο. Οι επαφές με τους κυρίους των άλλων δυο ιδιοκτησιών, επί Διοίκησης Ζαμάνη, δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα, έτσι η νυν Δημοτική Αρχή προχώρησε στην απόφαση για απ’ ευθείας αγορά τής μια εκ των υπολοίπων δυο, αναθέτοντας τον προσδιορισμό της τιμής σε ορκωτούς εκτιμητές. Παράλληλα από τον περασμένο Απρίλιο έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την προώθηση του εν λόγω θέματος, αποτελούμενη από τον εντεταλμένο Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στόχος της η προώθηση του οικοπεδικού θέµατος, η µελέτη χωροθέτησης του συνόλου του χώρου (του ήδη αγορασθέντος και των δύο συνεχόµενων προς αγορά χώρων), η µέριµνα για τις απαιτούµενες άδειες λειτουργίας, η µελέτη του έργου για εξασφάλιση της προσβασιµότητας στο κοιµητήριο, η µελέτη για το έργο περιτοίχισης, η µελέτη προµήθειας ναΐσκου και η µελέτη έργων πρασίνου, με χρονοδιάγραµµα για την ολοκλήρωση του έργου τους 12 µήνες.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

ΘΕΜΑ 1ο: Μείωση τιμών ζωνών των περιοχών του Δήμου Διονύσου. Απόφαση 660/2022 Οικονομικής Επιτροπής.

ΤM. ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση Εκπαιδευτικού Προσωπικού Μουσικής Σχολής Δήμου Διονύσου κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗTIKΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 3ο: Απευθείας αγορά ακινήτου στην θέση Μπισμπίρι για τη δημιουργία Δημοτικού Κοιμητηρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑ 4ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης για την έγκριση αποδοχής αιτήματος του οικείου υπόχρεου Θ. Γ. για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσεως του οικ/κού μνημείου με α.α. – 283 – στο Δήμο και την μετατροπή του σε χρήση απλού τάφου στο Κοιμητήριο Αγ. Στεφάνου της Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δήμου Διονύσου.