logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Φίλες και Φίλοι, κάτοικοι του Δήμου ΔΙΟΝΥΣΟΥ,

Η αντίστροφη μέτρηση για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές έχει επί της ουσίας αρχίσει. Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον Οκτώβριο, για την προετοιμασία εκλογέων και παρατάξεων λόγω και της δεδομένης διεξαγωγής, -νωρίτερα-, των εθνικών εκλογών είναι σχετικά μικρό.

Ως εκ τούτου, η ανάγκη συσπείρωσης των κατοίκων που επιθυμούν να προχωρήσει, υγιώς, ο Δήμος Διονύσου και οι 7 κοινότητές του στην «επόμενη μέρα», μια μέρα πιο όμορφη, από κάθε άποψη, για εμάς και τα παιδιά μας, είναι αδήριτη.

Η λέξη «τέλμα», δυστυχώς, αποδίδει με τον πιο θλιβερό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή από πλευράς διοίκησης, οργάνωσης, λειτουργίας του Δήμου και των Υπηρεσιών του.

Η δημοτική παράταξη «Εύπολις» διατυπώνει κατηγορηματικά την άποψή της: «Δεν πάει άλλο». Τα έργα και οι ημέρες του συστήματος Καλαφατέλη οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Μια καταστροφή τεχνητή, με ευθύνη προσώπων και συγκεκριμένων μειοψηφιών συμφερόντων, μικρότερων ή μεγαλύτερων, η οποία θα κλείσει, με δραματικό τρόπο, τον κύκλο των φυσικών καταστροφών που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, Μήδεια, Ιανός, πυρκαγιές. Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές, οι πληγές ανεπανόρθωτες… Η διαχείριση σε όλες τις περιπτώσεις από ελλιπής έως τραγική.

Το περιβάλλον, οι υποδομές, η παιδεία και ο πολιτισμός, αποτελούν για τον επικεφαλής της παράταξής μας, Κωστή Κουριδάκη, όπως για όλα τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους της «Εύπολις», κυρίαρχα ζητούμενα της ποιότητας ζωής στον πανέμορφο Διόνυσο. Αν θέλουμε, λοιπόν, να αλλάξουμε αυτό που δεν μας ικανοποιεί σήμερα, πρέπει να φροντίσουμε για το αύριο.

Είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε τις κοινές διαπιστώσεις:

-Η αποχέτευση με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και τη συνεχιζόμενη ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Όλα πηγαίνουν αργά και βασανιστικά, με άγνωστο το πότε θα καλυφθούν με τις απαραίτητες υποδομές οι κάτοικοι των πιο «δύσκολων» περιοχών λόγω του ανάγλυφου (πχ, Άγιος Στέφανος).

-Οι δασικοί χάρτες με τη «θολή» λαϊκίστικη αντιμετώπιση των οικιστικών πυκνώσεων. Το οικιστικό με τα Τοπικά Πολεοδομικά (ΤΠΣ) και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια  (ΕΠΣ), που περιμένουμε με αγωνία να δούμε αν και πότε θα μας λύσουν το πρόβλημα. Ασφαλώς, κύρια ευθύνη βαραίνει την κεντρική εξουσία, αλλά, το πώς «το παλεύουμε» εμείς σε τοπικό επίπεδο, με ποια πνοή και αποφασιστικότητα έχει τεράστια σημασία.

-H βάναυση καταστροφή του περιβάλλοντος με τις συνεχείς αυθαιρεσίες στη δημόσια γη και την ανοργανωσιά των υπηρεσιών.  Μια γενική εικόνα χάους, που προσβάλλει την αισθητική μας, την ισορροπημένη ανάπτυξη του αστικού ιστού μέσα στο φυσικό περιβάλλον, το σχεδιασμό δρόμων, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, πεζοδρομίων, πλατειών και χώρων αναψυχής. Η επιχειρούμενη επαναλειτουργία λατομείων στην Πεντέλη, οι διευθετήσεις των ρεμάτων, χωρίς σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα του τόπου.

-Tο κυκλοφοριακό και η απαράδεκτη κατάσταση των οδοστρωμάτων, γεγονός που σχετίζεται, άμεσα, με την ασφάλεια στη μετακίνηση προσώπων και οχημάτων. Οι αποσπασματικές ασφαλτοστρώσεις σε λάθος χρόνο, μάλιστα, καθόσον έργα υποδομών (δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρισμού, ύδρευσης κ.λπ.) τις «ακυρώνουν» στη συνέχεια, δεν λύνουν τα προβλήματα.

-Η μη συστηματική καθαριότητα των δημόσιων χώρων με ευθύνη και των δημοτών. Ναι, όλοι έχουμε ευθύνη, αλλά ισχύει εδώ και το «μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις»… Πού είναι τα νέα απορριμματοφόρα (και το αναγκαίο επιπλέον προσωπικό που θα τα χειρίζεται), πού είναι οι σύγχρονοι κάδοι, πού είναι η οριοθέτηση των σημείων τοποθέτησής τους, πού είναι ο σχεδιασμός της ανακύκλωσης, τα «πράσινα σημεία» κ.ά.;

-H αντιπλημμυρική προστασία στα χαρτιά, με συνεχώς αυξανόμενο τον κίνδυνο πλημμυρών σε σημεία με μπαζωμένα ρέματα. Και αυτές οι μελέτες της περιφέρειας πάσχουν σε αποτελεσματικότητα (ρέμα Βρυσάκι), ενώ, οι «διευθετήσεις» σε πλείστες των περιπτώσεων (ρέμα Διονύσου) βοηθούν μόνον τις εργολαβίες και τη σπατάλη χρημάτων με λάθος προοπτική…

-Η ανυπαρξία ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης σε κρίσιμα τοπικά ζητήματα. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα μπορούσαν να έχουν ως μόνιμο τίτλο «Η Δημοκρατία στο απόσπασμα». O Δήμαρχος  είναι της λογικής «l’état c’est moi», ομοίως και οι συν αυτώ. Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούνται στις αποφάσεις της «παρέας»… Τα Τοπικά Συμβούλια δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης, τα έχουν καταστήσει «σκελετούς» χωρίς αρμοδιότητες. Ακόμη και η τυπική γνωμοδότησή τους σε κάποια θέματα δεν λαμβάνεται υπ’ όψη  αν δεν ταιριάζει με τις προαποφασισμένες γραμμές της Διοίκησης.

Δίπλα στο Περιβάλλον και τις υποδομές, η Παιδεία, ο  Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η προστασία των αδέσποτων, η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας, όλα εκείνα που ορίζουν την ανθρώπινη και αξιοπρεπή καθημερινότητά μας, είναι για την παράταξή μας κορυφαίοι τομείς στους οποίους πρέπει να ενσκήψουμε όλοι και όλες, ώστε να τους προσδώσουμε τις διαστάσεις που επιβάλλονται από την εξέλιξη της ζωής και την πρόοδο των κοινωνιών.

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν τη βάση συζήτησης, στην πορεία της παράταξης «Εύπολις», προς τις εκλογές, με κατοίκους του Δήμου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της κοινότητας Άνοιξης, τη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023. Οι δημότες μίλησαν και τους ακούσαμε. Και θα τους ακούμε συχνά, στο εξής, προκειμένου να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα αρχών και δράσης μας στις δικές τους πραγματικές ανάγκες τις οποίες θέλουμε και μπορούμε να υλοποιήσουμε δεσμευόμενοι, ελεγχόμενοι και λογοδοτώντας. Έτσι, θα συν-διαμορφώσουμε το σχεδιασμό της αυριανής ουσιαστικής διοίκησης του Δήμου από εμάς και τις δυνάμεις εκείνες που συμφωνούν με τις θέσεις μας για ορθή διάθεση/διαχείριση των πόρων, διαφάνεια, καθαρότητα, με γνώση, κατάρτιση και εμπειρία. Το τρίπτυχο διαφάνεια, εποπτεία, λογοδοσία μέσα από  δια-παραταξιακή συνεννόηση διασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία των οργάνων της διοίκησης, αλλά, κυρίως, την εφαρμογή και υλοποίηση των στόχων με τελικό αποδέκτη τον πολίτη και την ποιότητα ζωής του.

Με την παράθεση των σκέψεών μας, σας καλούμε να συμβάλλετε και πάλι με τις δυνάμεις σας στη διάχυση κοινών θέσεων-ανησυχιών και του οράματος για ένα καλύτερο αύριο.

Καλή δύναμη, με νικητήρια προοπτική!

Για το Ευ στη ζωή μας!