logo


Παράταση μέχρι τον Απρίλιο του 2023 δόθηκε από την Οικονομική Επιτροπή Διονύσου, κατά την πρόσφατη (10/1) συνεδρίασή της, στην εταιρεία που έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης πυρασφάλειας και πυροπροστασίας για τις σχολικές μονάδες της πόλης. Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη, έχουν ήδη εγκριθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία οι φάκελοι για τα 11 από τα 34 σχολικά κτήρια του Δήμου- Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια- ενώ η εκκρεμότητα στην έγκριση των φακέλων για τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες οφείλεται σε καθυστέρηση του ελέγχου των μελετών της πυροπροστασίας από το ΣΤ’ Γραφείο Πυρασφάλειας ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών.

Η μελέτη, υπενθυμίζεται, ανέρχεται σε 160.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, ενώ η όλη διαδικασία είχε ξεκινήσει το 2020. Στον ανοιχτό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και εν συνεχεία με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής το έργο ανατέθηκε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

Στο αντικείμενο της σύμβασης, όπως τονίζεται στην προκήρυξη της μελέτης που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, περιλαμβάνεται η σύνταξη μελέτης πυροπροστασίας – σχεδίων κάτοψης και τεχνικών περιγραφών μονίμων συστημάτων πυροπροστασίας, η υποβολή τους στο Γραφείο Πυρασφάλειας Θρακομακεδόνων, για έγκριση, η παράδοση των εγκεκριμένων μελετών πυροπροστασίας – σχεδίων κάτοψης και τεχνικών περιγραφών μονίμων συστημάτων πυροπροστασίας καθώς και η σύνταξη και παράδοση των τευχών δημοπράτησης, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στην Διευθύνουσα Υπηρεσία του Δήμου Διονύσου. Για την σύνταξη των μελετών, θα ληφθούν υπόψη όλες οι υφιστάμενες εγκεκριμένες μελέτες, καθώς και τα πραγματικά στοιχεία των κτιρίων. Ο μελετητής σε κάθε περίπτωση θα εξετάσει με λεπτομέρεια τις πραγματικές συνθήκες των συγκεκριμένων κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και τις δυνατότητες μεταρρύθμισης διαρρύθμισης και τροποποίησής τους ώστε να προσαρμοστούν στις νέες απαιτούμενες Τεχνικές Προδιαγραφές και θα προβλέψει, προϋπολογίσει και τιμολογήσει τις εργασίες που απαιτούνται για τη μεταρρύθμιση των εγκαταστάσεων αυτών, αξιοποιώντας όσες από αυτές κρίνει κατάλληλες για το σκοπό αυτό στο μέγιστο δυνατό. Απώτερος σκοπός σε κάθε περίπτωση, είναι η κατασκευή του έργου για την υλοποίηση των απαιτούμενων τεχνικών προδιαγραφών και η λήψη Πιστοποιητικών Πυροπροστασίας για το σύνολο των σχολικών κτιρίων από τον ανάδοχο του έργου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της μελέτης πυροπροστασίας, που αφορά και την ενεργητική και την παθητική πυρασφάλεια, αντιμετωπίζονται όλες οι αυθαιρεσίες και οι παρατυπίες στις σχολικές κτηριακές εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα αυτή του αυθαίρετου ορόφου στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αγ. Στεφάνου. Η τακτοποίηση των αυθαιρεσιών ανοίγει το δρόμο για την ένταξη και άλλων σχολικών κτηρίων σε χρηματοδοτούμενες από διάφορα προγράμματα δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στα Γυμνάσια Άνοιξης και Δροσιάς, μια που αυτή η ένταξη έχει ως προαπαιτούμενο την πλήρη νομιμότητα των εγκαταστάσεων, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης. Άλλωστε το σχολείο του Αγ. Στεφάνου, αν και στην αρχή είχε περιληφθεί, δεν μπόρεσε τελικά να ενταχθεί στην ενεργειακή αναβάθμιση, εξαιτίας ακριβώς της αυθαιρεσίας που εντοπίστηκε στον πρώτο όροφο του κτηρίου.

Παράπλευρο κέρδος από τη μελέτη πυροπροστασίας, τόνισε ο κ. Κριεμάδης, είναι πως θα παραδοθούν στο Δήμο τα αναλυτικά σχέδια κάθε σχολικού κτηρίου, σε επεξεργάσιμη μορφή, με αποτέλεσμα  να μπορούν στο εξής να γίνονται ακριβείς, και όχι κατά προσέγγιση, εκτιμήσεις και επιμετρήσεις για κάθε εργασία που προγραμματίζεται.

Η πυροπροστασία, καθώς και ο προσεισμικός έλεγχος, στα σχολεία του Δήμου αποτελούσε πάγιο αίτημα και της σχολικής κοινότητας αλλά και των παρατάξεων, διαχρονικά από τη σύσταση του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου.

Ειδικά για τον προσεισμικό έλεγχο, όπως πρόσφατα έγραψε η Οδός Διονύσου, στα κτήρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης της πόλης, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων, έχει ολοκληρωθεί ο Πρωτοβάθμιος, ενώ εκκρεμεί ο Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος, τόσο για το Δήμο Διονύσου όσο και για όλους τους ΟΤΑ της χώρας, που έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση ύψους 135.000 ευρώ στο Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ.