logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στην κοινή γνώμη η είδηση της επίθεσης από ομάδα πέντε ανηλίκων ηλικίας 14 και 15 ετών, το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου 2023, σε 16χρονο στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.

Η αστυνομία, επιτυχώς, προχώρησε στη σύλληψη ενός 15χρονου και των γονέων του για παραμέληση ανηλίκου, ενώ ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων νεαρών που έχουν ταυτοποιηθεί.

Η αλήθεια είναι πως το κακό φαινόταν από καιρό. Διότι, παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά υπήρξε παρέμβαση των Αρχών, σε πλείστες άλλες περιπτώσεις επιθέσεων, εκφοβισμών, ληστειών, τροχαίων παραβάσεων κ.λπ., οι Αρχές απουσιάζουν.

Μην ξεχνάμε ότι πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουμε οι γονείς μαζί με τους εκπαιδευτικούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία και το ίδιο το κράτος. Κάθε παιδί κάθε έφηβος που μεγαλώνει σε περιβάλλοντα που του ασκούν κάποιας μορφής βία ψυχολογική ή σωματική θα εκφραστεί με ανάλογο τρόπο στα περιβάλλοντα που ζει και δραστηριοποιείται.

Ο Δήμος Διονύσου σε όλες τις κοινότητές του είναι -χρόνια τώρα- ξέφραγο αμπέλι, χωρίς στοιχειώδη αστυνόμευση ή έστω έλεγχο και πρόληψη σε διάφορα επίπεδα. Καταστροφές περιουσίας, επιχειρήσεων, δημοσίων κτιρίων, σχολικών εγκαταστάσεων, απειλές κατά της ζωής, συχνά από γνωστούς-αγνώστους εγχώριους ή άλλους.

Οι συμμορίες δρουν ανεξέλεγκτες, αρκετές φορές μπροστά στα μάτια μας, στις γειτονιές, τους δρόμους και τις πλατείες, οποιαδήποτε ώρα και, κυρίως, τη νύχτα.

Το Αστυνομικό Τμήμα στον Άγιο Στέφανο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης της ευρύτερης περιοχής, το έχουμε πει επανειλημμένα.  Οι δε πομπώδεις ανακοινώσεις από τη νυν Διοίκηση περί ενίσχυσης της δύναμής του και των σχετικών συσκέψεων τοπικών παραγόντων, παράλληλα με τα ενσταντανέ δημάρχου και αρμοδίων υπουργών, δεν έχουν φέρει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, ως τώρα…

Στο τελευταίο θλιβερό συμβάν, μέρα μεσημέρι, κάποιοι πιάστηκαν βάσει αυτόφωρης διαδικασίας. Αυτό δεν αρκεί, ούτε καλύπτονται οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για την κλιμακούμενη βία και τις έκνομες πράξεις.

Το ζητούμενο, επιτέλους, είναι να νιώσουν οι δημότες ασφαλείς, να πάψουν να φοβούνται να κυκλοφορήσουν σε πολλές «γκρίζες ζώνες» των 7 κοινοτήτων, όπου δρουν παραβατικοί κάθε ηλικίας. Απαιτείται συστράτευση όλων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η απαράδεκτη κατάσταση πριν να είναι πολύ αργά…