logo


Η τελευταία κατά τα φαινόμενα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Διονύσου για το 2022 θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στις 2 το μεσημέρι, με τηλεδιάσκεψη και με 17 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, ενώ αναμένεται να απουσιάσει και πάλι ο εκπρόσωπος του Εύπολι, τουλάχιστον. Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της παράταξης Κ. Κουριδάκης σε πρόσφατη (13/12) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου ανακοίνωσε την αποχή του Εύπολι από τις συνεδριάσεις των δυο Επιτροπών του Δήμου (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής) μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στη σύνθεσή τους, μετά και από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Θεοδωρικάκου.

Όσον αφορά στην αυριανή Ημερήσια Διάταξη, κεντρικό θέμα είναι η τροποποίηση της απόφασης της Επιτροπής, να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης. Υπενθυμίζεται πως το θέμα, γνωστό και ως διαγωνισμός για τα LED, έχει κατά καιρούς απασχολήσει την τοπική επικαιρότητα και έχει αποτελέσει αφορμή για ιδιαιτέρως έντονους διαξιφισμούς ανάμεσα στην νυν και την τέως Δημοτική Αρχή, αλλά και τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας. Κατά την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, η προδικαστική προσφυγή ενός από τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς είχε ως αποτέλεσμα η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να ακυρώσει το διαγωνισμό. Η Δημοτική Αρχή, στη συνέχεια, εξέτασε την περίπτωση να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, το αίτημά της όμως δεν έγινε δεκτό από την Ενιαία Αρχή, κι έτσι αύριο η Οικονομική Επιτροπή καλείται να αποφασίσει την εκ νέου διενέργεια διαγωνισμού, που θα βασίζεται στην ίδια μελέτη.

*Ανάμεσα στα θέματα περιλαμβάνεται ακόμη η πρόταση του Δήμου περί μείωσης των τιμών ζωνών στα όρια του Δήμου, και ειδικά στις Κοινότητες Αγ. Στεφάνου και Άνοιξης. Σύμφωνα με την εισήγηση που υπογράφει ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, ο Δήμος Διονύσου τελεί ακόμη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν οι αγοραπωλησίες και γενικά να υποστούν βαρύ πλήγμα οι εμπορικές αξίες των ακινήτων σε όλες τις περιοχές. Ειδικά όμως για τον Άγ. Στέφανο και την Άνοιξη, μεγάλα τμήματά τους, σχεδόν το σύνολο της έκτασης των οικισμών, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες συνυφασμένες με το λεγόμενο δασικό- οικιστικό πρόβλημα: Τα όρια των παραπάνω οικισμών έχουν καταπέσει και τα αδόμητα οικόπεδα θεωρούνται κατ’ αρχήν δασικά και άρα αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας καθώς και οικοδομησιμότητας, με αποτέλεσμα, μέχρι επαναρρύθμισης της κατάστασης, να έχουν μηδενισθεί οι εμπορικές αξίες λόγω αδυναμίας σύναψης σχετικών συμβάσεων. Πρόβλημα όμως υφίσταται και για τα οικοδομηθέντα οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, άρα χωρίς υποδομές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διαμορφούμενες εμπορικές αξίες. Έτσι ο Δήμος, μετά και από πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, προτίθεται να προτείνει αφενός οριζόντια μείωση στις τιμές ζώνης σε όλη την έκτασή του, και αφετέρου περαιτέρω μείωση ειδικά στον Άγ. Στέφανο και την Άνοιξη. Για το ίδιο, μάλιστα θέμα, συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου. Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο Ν. 5000/2022, οι Δήμοι μπορούν να υποβάλουν πρόταση, ουσιαστικά ένσταση, για τις τιμές ζωνών τους εντός προθεσμίας που ξεκινά από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 και λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2023.

*Με το ποσόν των 298.000 ευρώ επιχορηγείται από το ΥΠΕΣ ο Δήμος Διονύσου για δαπάνες που αφορούν στη μισθοδοσία του προσωπικού καθαριότητας ορισμένου χρόνου για τα ΙΕΚ και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στην αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους, στο ΤΑΠ, σε επενδύσεις και έργα κ.λπ.

*Τέλος, πρόταση για χρηματοδότηση του έργου της αποχέτευσης στην Άνοιξη, και ειδικά στις περιοχές Αγ. Παρασκευή, Φασίδερι και Άγιοι Άγγελοι προτίθεται να υποβάλει ο Δήμος Διονύσου στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Το έργο, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, συνάντησε (και αυτό) προβλήματα με τον ανάδοχο που είχε αναδειχθεί μέσα από διαγωνισμό, και εν συνεχεία ανατέθηκε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 1ο: Ακύρωση της υπ’ αριθ. 507/2022 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ως προς το αποφασιστικό με αριθμό (7) και την έγκριση των επισυναπτόμενων όρων της διακήρυξης για την ανάθεση της σύμβασης.

ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση του από 8-12-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών και Υπηρεσιών Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, σχετικά με την «Προμήθεια Γραφικής ύλης, μικροαντικειμένων γραφείου, φωτοαντιγραφικού χαρτιού & εντύπων του Δήμου Διονύσου» Ομάδα Β Φωτοτυπικό χαρτί και έντυπα.

ΘΕΜΑ 3ο: Ορθή επανάληψη των επισυναπτόμενων τευχών δημοπράτησης για την Προμήθεια Εξοπλισμού (καφέ κάδων – σάκων) απορριμμάτων για τη συλλογή βιοαποβλήτων / Υποέργο 1.

ΘΕΜΑ 4ο: Αποδοχές πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων, επιχορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων κατανομών ΚΑΠ, επιδοτήσεων, δωρεών προς τους ΟΤΑ, καθώς και αποφάσεων ένταξης πράξεων τους σε αναπτυξιακά προγράμματα.

ΘΕΜΑ 5ο: Αποδοχές πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων, επιχορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων κατανομών ΚΑΠ, επιδοτήσεων, δωρεών προς τους ΟΤΑ, καθώς και αποφάσεων ένταξης πράξεων τους σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Δ/ΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση Πρακτικού γνωμοδοτικού οργάνου (άρ. 32Α N. 4412/2016 & παρ. 1 άρ. 43 ν. 4605/2019) και Ανάθεση Προμήθειας Φρέσκου Παστεριωμένου Γάλακτος για χορήγηση στους δικαιούχους εργαζόμενους του Δήμου Διονύσου και των ΝΠΔΔ του Δήμου Διονύσου.

Δ/ΝΣΗ ΕΣΟΔΩΝ & ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ 7ο: Διαγραφές χρεώσεων βεβαιωτικών καταλόγων.

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 8ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την »ALFITON PLUS ΕΠΕ» για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 9ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 10ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την »ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ» για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 11ο: Αποδοχή δωρεάς: Μερίδες φαγητού από την »ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ FOOD CULTURE» για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 12ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την »ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ» για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΘΕΜΑ 13ο: Μείωση τιμών ζωνών των περιοχών του Δήμου Διονύσου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 14ο: Λήψη απόφασης για την υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ Δ.Κ.ΑΝΟΙΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ» προϋπολογισμού 6.073.548,24€.

ΘΕΜΑ 15ο: Έγκριση παράτασης της συμβατικής προθεσμίας της μελέτης: «Τοπογραφικές αποτυπώσεις για την υποστήριξη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών» του Δήμου Διονύσου».

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑ 16ο: ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ (ΔΕΔΟΜΕΝΑ & SMS) ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

ΘΕΜΑ 17ο: Έγκριση Μελέτης και Όρων Διακήρυξης για την «Προμήθεια και Τοποθέτηση Υλικών για την Αναβάθμιση Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Διονύσου».