logo


Την πρόσφατη συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου Διονύσου για το 2023 από το Δημοτικό Συμβούλιο, σχολιάζει με παρέμβασή του  ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ν. Καρυστινός, επικεφαλής της παράταξης «Νέος Διόνυσος», προτείνοντας επιχειρησιακά σχέδια για τις δημοτικές δράσεις, και όχι αποσπασματικά μέτρα:

Στην προχθεσινή πολύωρη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Διονύσου που περιλαμβάνει και τις δαπάνες για έργα σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα. Ουδείς πολίτης έγινε σοφότερος κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που περιορίστηκε σε «ξερούς αριθμούς» με ελάχιστα επιχειρήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα βελτιώσουν  αισθητά την καθημερινότητα και την ποιότητα διαβίωσης στην πόλη μας που εμφανίζει σημάδια υστέρησης.  

Στη διάρκεια της συζήτησης ακούσαμε έναν Αντιδήμαρχο να ανακυκλώνει συζητήσεις για «κουμπάρους» (δηλώνοντας υπερήφανα ότι «και εμείς τους ίδιους κουμπάρους χρησιμοποιούμε  όπως και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή»), άλλον να υπερηφανεύεται ότι καλύφθηκαν 1000 λακκούβες (επί αγνώστου συνολικού αριθμού) και επίσημες δηλώσεις ότι σύντομα θα έχουμε νέα απορριμματοφόρα,  αλλά  – δυστυχώς – δεν έχουμε οδηγούς.  

Η Δημοτική Αρχή πασχίζει να αποδείξει ότι δεν είναι χειρότερη από προηγούμενες διοικήσεις και αγνοεί την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που περιγράφεται πολύ παραστατικά στο άρθρο της «Οδού Διονύσου» στις 20/12/2022 με τον εύστοχο τίτλο «Στου κουφού την πόρτα ….». Το άρθρο εκφράζει αντικειμενικά την απελπισία των πολιτών για την κατάσταση σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, την υποτυπώδη ανακύκλωση, τον ανεπαρκή φωτισμό, τους σκοτεινούς – γεμάτους λακκούβες – δρόμους, την απουσία πεζοδρομίων, την ανασφάλεια που βιώνουν οι πολίτες για τη ζωή και την περιουσία τους. Και τόσα άλλα σοβαρά θέματα όπως η απειλή για νέα λατομεία, το αποχετευτικό, η προστασία του φυσικού πλούτου καθώς και το εξόχως σημαντικό ζήτημα για το δασικό-οικιστικό που ταλαιπωρεί εκατοντάδες νοικοκυριά.  

Στην σύντομη παρέμβασή μου στη χθεσινή συνεδρίαση αναφέρθηκα ενδεικτικά στο Τοπικό Συμβούλιο της Σταμάτας, που αναγκάστηκε να περιορίσει τις προτάσεις του σε ελάχιστο αριθμό έργων. Κι αυτό με την ελπίδα μήπως αυτή τη φορά κάποια υλοποιηθούν, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν «να προτείνονται τριπλάσια έργα και στο τέλος να μην γίνεται τίποτα». Συμπέρασμα: Άλλη πραγματικότητα παρουσιάζει η δημοτική αρχή, άλλη πραγματικότητα βίωσε και βιώνει το Τοπικό Συμβούλιο της Σταμάτας.  

Ως Νέος Διόνυσος θα επιχειρήσουμε να αντιστρέψουμε την ισχύουσα ανεπαρκή αντίληψη που δυστυχώς επικρατεί διαχρονικά. Λιγότερες φωτογραφίες, λιγότερα συνθήματα και περισσότερη δουλειά με εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων δράσης. Σημασία δεν έχει μόνο τι θα προγραμματίσεις να κάνεις αλλά κυρίως πώς θα το κάνεις.  

Για παράδειγμα: Για να αντιστραφεί  η μη ικανοποιητική εικόνα της πόλης στην καθαριότητα και την υποτυπώδη, δυστυχώς,  ανακύκλωση χρειάζεται ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο σε οχήματα/τεχνικά μέσα, οδηγούς και προσωπικό καθαριότητας, καλύτερη χωροταξία  – περισσοτέρων ίσως – κάδων, οργάνωση δρομολογίων και, αν χρειασθεί, κίνητρα απόδοσης, συνεργασία με τους πολίτες και αυστηρή εποπτεία με τεχνικά μέσα κάθε παραβάτη που θεωρεί το Διόνυσο χώρο για να απορρίπτει τα μπάζα του. Επιπλέον, χρειάζεται η οργάνωση νέου συστήματος διαλογής – μεταφοράς – εκμετάλλευσης «βιοαποβλήτων» και κηπαίων με ανταποδοτικά κίνητρα για τους δημότες και η τοποθέτηση ειδικών κάδων για ογκώδη απορρίμματα.  

Η σχέση με τους δημότες είναι πάντα αμφίδρομη. Πρώτα ο Δήμος γίνεται πολύ περισσότερο εξυπηρετικός και εν συνεχεία πολύ πιο αυστηρός με κάθε έναν που δεν συμμορφώνεται με συμφωνημένους  κανόνες και συμπεριφέρεται παραβατικά εις βάρος των υπολοίπων. Για κάθε δράση απαιτείται ένα επιχειρησιακό σχέδιο και όχι αποσπασματικά μέτρα, που το μόνο που προσφέρουν είναι μερικές χαρούμενες φωτογραφίες.  

Όλα τα παραπάνω είναι «λυμένα στις ευρωπαϊκές πόλεις» όπως αναγράφεται στο παρατεθειμένο άρθρο, που  καταλήγει εύστοχα  «στου κουφού την πόρτα»….  

Στη χθεσινή μου παρέμβαση κατέληξα με το γνωστό γαλλικό ρητό «τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα». Τα αποτελέσματα  ενδιαφέρουν τους πολίτες και όχι οι ατέρμονες συζητήσεις για τους «ξερούς» αριθμούς.  
 
Νίκος Καρυστινός – Υπεύθυνα Παρών  
Υποψήφιος Δήμαρχος  
Επικεφαλής της Παράταξης Νέος Διόνυσος