logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Είναι γνωστό ότι για πρώτη φορά το τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής εγκρίνεται κατά πλειοψηφία και όχι ελέω του αντισυνταγματικού πλέον Νόμου «Θεοδωρικάκου» όπως συνέβη  τα προηγούμενα τρία χρόνια (απόφαση 2377/2022 Ολομέλειας Συμβουλίου της Επικρατείας).

Όμως βιάστηκαν να το ανακοινώσουν και μάλιστα αποκρύπτοντας στο δελτίο τύπου, ως συνήθως, να αναφέρουν την αλήθεια ότι το πρόγραμμα πήρε μόνο 18 θετικές ψήφους (Δύναμη Ευθύνης,  Η Πόλη μας Το Σπίτι μας και ένας Ανεξάρτητος) και μόλις 12 αρνητικές σε 30 παρόντες δημοτικούς συμβούλους έναντι 41 μελών του ΔΣ.   

Αποθεώνουν οι ίδιοι το προεκλογικό τεχνικό τους πρόγραμμα και αρνούνται να αντιληφθούν ότι εκτίθενται ανεπανόρθωτα από την αδυσώπητη πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι δημότες:

  • ανασφάλεια σε παιδεία, υγεία, εργασία και ακραία καιρικά φαινόμενα,
  • περιβαλλοντική υποβάθμιση θυσία στο βωμό του ιδιωτικού κέρδους:
    • ίδρυση νέων λατομείων στην Πεντέλη,
    • σκουπίδια και παντού διάσπαρτες μικρές χωματερές,
    • κυκλοφοριακό χάος στους κεντρικούς οδικούς άξονες
    • οικιακά και βιομηχανικά λύματα και απόβλητα,
    • πυρκαγιές και απουσία συστηματικής αναδάσωσης
  • οικιστικό – δασικό με την ομηρία 15.000 κατοίκων,
  • εγκατάσταση διοδίων τέλος 2023 κ.ά.,

καθώς τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας στην Πόλη μας και ούτε αλλάζει με προεκλογικές υποσχέσεις.

Οι αυτονόητες υποδομές, που άλλες Πόλεις τις έχουν εδώ και δεκαετίες και οι λοιπές δράσεις του τεχνικού προγράμματος κινούνται κυριολεκτικά με ρυθμούς χελώνας ως προς την υλοποίηση, που τάχα μου θα επιταχυνθεί την προεκλογική χρονιά (!!!), όμως η διαχρονική σύγκρισή τους 2020-23 είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική:

Άραγε θριαμβολογούν για το 16,3% υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος μεσοσταθμικά τρία χρόνια αν όντως φέτος πετύχουν τουλάχιστον το 19%;;;

Αποτελεί προσβολή για κάθε δημότη η τοποθέτηση του Δημάρχου στο προχθεσινό ΔΣ ότι με αυτό το τεχνικό πρόγραμμα και με την μετατροπή της Πόλης σε ένα απέραντο εργοτάξιο, που το ανακοινώνουν από το 2020, θα του ζητήσει να τον ξαναψηφίσει για να «ολοκληρώσει» το έργο που άρχισε αφού χρειαζόταν να κάνουν μελέτες και να ωριμάσουν τα έργα.

Άραγε πόσες θητείες θέλει για να λύσει όσα παραμένουν άλυτα εδώ και 13 χρόνια με την δικαιολογία ότι δεν βρήκε τίποτα από τον προηγούμενο αφού και ο ίδιος, όπως φαίνεται, δεν άφησε τίποτα μετά την πρώτη του θητεία;;;

Επιλέγουν συνειδητά να ανακοινώνουν βαρύγδουπα μεγέθη εκατομμυρίων για 50 συνολικά νέες δράσεις, χρηματοδοτούμενα και συνεχιζόμενα έργα από ίδια έσοδα με σκοπό να παραπλανήσουν τους δημότες καθώς συνειδητά αποκρύπτουν ότι:

  1. 25 έργα τα θεωρούν ΝΕΑ (!) όταν τα 10 έρχονται από το 2021 και τα 13 ήταν και στο περσινό τεχνικό πρόγραμμα. Μόνο 2 είναι όντως τα καινούργια συνολικής εκτιμώμενης αξίας 115.000€ και με πίστωση για το 2023 μόνο 41.000€.
  2. 23 έργα εκτιμώμενης δαπάνης  9.467.337,71  € μετατίθενται ουσιαστικά για την επόμενη χρονιά το 2024 αφού η πίστωση καθενός είναι τυπική των 1.000 € και προερχόμενη από ίδια έσοδα.
  3. 19 έργα εκτιμώμενης δαπάνης  2.203.712,43  έχουν μηδενική πίστωση για το 2023 εκ των οποίων:
    1. 13 έργα απεντάσσονται από το τεχνικό πρόγραμμα σε σύγκριση με το 2022 χωρίς αιτιολόγηση &
    2. 6 έργα μετακινούνται για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το 2024
  4. 41 έργα χρηματοδοτούνται από ίδια έσοδα συνολικής εκτιμώμενης αξίας 3.318.639,53 εκ των οποίων τα 21 είναι των 1.000€.
  5. 16 έργα είναι χρηματοδοτούμενα  ως εξής:
    1. 9 για το 2023 από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» πιστώνονται μόνο τα 5 με ποσό 14 εκ. €  ενώ τα άλλα 4  δαπάνης 1,6 €  μετατίθενται για το 2024.
    2. 3 έργα από την Περιφέρεια, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πράσινο Ταμείο τα οποία για το 2023 πιστώνονται με 952 χιλ.€ και
    3. 4 έργα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» ταμείο τα οποία για το 2023 πιστώνονται με 819 χιλ.€ ενώ η εκτιμώμενη αξία είναι 1,3 εκ. €
    4. 2 έργα χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη(ΥΜΕΠΕΡΑΑ)»τα οποία για το 2023 πιστώνονται με 5,1€ ενώ η εκτιμώμενη αξία είναι 27,4 εκ. €
  6. Στα δε συνεχιζόμενα έργα υπάρχει για μια ακόμα χρονιά παρότι προεκλογική μια πλήρης στασιμότητα γεγονός που επιβεβαιώνει την ανυπαρξία έργου αλλά και έλλειψης ιδίων πόρων.

Έχουμε, λοιπόν, ένα τεχνικό πρόγραμμα της πεπατημένης χωρίς απολογισμό, χαοτικό, καθαρά προεκλογικό, με τα Τοπικά Συμβούλια απομονωμένα. Στερείται έργων που θα ξεπεράσουν το αυτονόητο ή το σύνηθες ώστε να δώσουν μια νέα προοπτική στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής των δημοτών.

Η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ. Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, Ανάπτυξη Δικτύου χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων κ.ά.) για την εκτέλεση έργων δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι για να διασφαλίζονται οι κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές και προτεραιότητες  καθώς και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που τα κατευθύνουν και τα αναλαμβάνουν είτε οι ίδιοι είτε άλλοι μπροστινοί τους, σε αγαστή πάντα συνεργασία με την δημοτική αρχή.

Και την ίδια στιγμή έργα επιτακτικής ανάγκης (π.χ. αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων, νέο κοιμητήριο, διάνοιξη δρόμων, ανακατασκευή πεζοδρομίων, συνδέσεις με αποχέτευση, αποκατάσταση ανενεργών λατομείων στη θέση «ΧΟΥΝΗ» κ.ά.) πρέπει να καλυφθούν κυρίως από ίδια έσοδα, που έτσι κι αλλιώς είναι ανύπαρκτα. Έτσι με την τελευταία αναμόρφωση κάθε έτους δεν διστάζουν να μηδενίσουν τους αντίστοιχους κωδικούς, για να τους βγει ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός.

Οι δημότες, πρέπει επιτέλους να τους γυρίσουν την πλάτη γιατί τώρα και γνωρίζουν και έχουν βιώσει στο πετσί τους όλους όσους άσκησαν διοίκηση μέχρι σήμερα και δεν τους ξεγελάνε πια με τα προεκλογικά τυχοδιωκτικά τερτίπια και καμώματά τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με συνέπεια και σεβασμό διαχρονικά αποδεικνύει με τις θέσεις  και προτάσεις της και στο ΔΣ ότι όχι μόνο δεν είμαστε όλοι ίδιοι αλλά έχει αποδεδειγμένα τη δύναμη, τη γνώση, την εμπειρία και κυρίως τη Βούληση μαζί με τους δημότες να αγωνιστεί για μια τοπική διοίκηση και γενικότερα μια κοινωνία όπου τα όνειρα, μιας διαφορετικής ζωής χωρίς παθογένειες και ανισότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Τεύκρος Παντελόγλου

Παναγιώτης Πανάγος