logo


Η διαχείριση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων- σκυλιών και γατιών- στην πόλη, ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, παρουσία της εντεταλμένης για θέματα φιλοζωίας Μ. Αντωνοπούλου και του Προέδρου της 5μελούς Επιτροπής Αδέσποτων του Δήμου Φ. Κουτούγκα. Το θέμα, υπενθυμίζεται, ήρθε μετά από αίτημα του Σωματείου Εθελοντών Αρωγών Ζώων Αγ. Στεφάνου, ενώ τη σχετική εισήγηση διάβασε εκ μέρους τους προς το Σώμα η Π. Τζωάννου.

Σ’ αυτήν την εισήγηση το Σωματείο κατήγγελλε την απαγόρευση πρόσβασης στο συνεργαζόμενο κτηνιατρείο, για να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων που περισυλλέγονται το Δήμο, τη σπατάλη δημοτικού χρήματος με μακροχρόνιες φιλοξενίες, αλλά και τα κενά σε προβλέψεις και εξοπλισμό για την καλύτερη διαχείριση του προγράμματος για τα αδέσποτα, με τελική καταστρατήγηση της σχετικής νομοθεσίας.

Για την κάλυψη των παραπάνω και τη διαχείριση του προγράμματος, το Σωματείο υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως σήμανση των οικόσιτων ζώων συντροφιάς από τους ιδιοκτήτες τους, καταγραφή των αστείρωτων και συνεχής έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία, ευρεία καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών βάσει του παραπάνω νόμου, παράλληλα με αστυνόμευση και επιβολή προστίμων σε όσους τον παραβαίνουν, κίνητρα για στειρώσεις και για υιοθεσίες αδέσποτων, επαρκής στελέχωση του αρμόδιου τμήματος, συστηματική αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου πληθυσμού των γατιών, αυτοκίνητο για τη μεταφορά των ζώων, δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου, και βέβαια στενή συνεργασία με εθελοντικές ομάδες και ιδιώτες. Οι αιτιάσεις αυτές, πάντως, αποδόθηκαν στη συνέχεια από τη Δημοτική Αρχή σε μικροπολιτικές στοχεύσεις (σ.σ. Η Πρόεδρος του Σωματείου Ε. Κουτρουμάνου ήταν υποψήφια με τον Εύπολι στον Άγ. Στέφανο στις εκλογές του 2019).

Η συζήτηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, διεξήχθη με αρκετές αντεγκλήσεις ανάμεσα στην Πρόεδρο και μέλη του Σωματείου από τη μια πλευρά, και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γ. Τσουδερό από την άλλη (σ.σ. ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Κρητικός και ο επικεφαλής των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο Ν. Κλήμης έκαναν μάλιστα έκκληση «να αποφύγουμε το λαϊκό δικαστήριο»). Ολοκληρώθηκε μάλιστα με ομόφωνη αποδοχή των αιτημάτων και των προτάσεων των Εθελοντών από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού όμως πρώτα οι παρατάξεις, και κυρίως η Λαϊκή Συσπείρωση, άσκησαν πιέσεις προς τη Δημοτική Αρχή, που δια στόματος Προέδρου αρνείτο πως υπήρχε θέμα προς ψήφιση.

Πιο συγκεκριμένα:

Η σύγκριση του έργου που επιτελεί ο Δήμος Διονύσου στη διαχείριση των αδέσποτων, με αυτό άλλων Δήμων είναι καταλυτική, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό ποσόν του Προϋπολογισμού, και επιβεβαιώνεται και διαπιστώνεται από κάθε καλοπροαίρετο, τόνισε για το θέμα ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά από την εισηγήτρια, δεχόμενος πάντως πως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο: “Έχουμε κάνει πολλά, με ευαισθησία και συνέπεια, και μπορούμε ακόμη περισσότερα, όπως το δημοτικό κτηνιατρείο, που επισημαίνει και το Σωματείο, αλλά και το όχημα μεταφοράς των αδέσποτων, που πάντως έχει δρομολογηθεί”.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους προσφέρουν στη διαχείριση των αδέσποτων- τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γ. Τσουδερό, την εντεταλμένη σύμβουλο φιλοζωίας Μ. Αντωνοπούλου, τα πέντε μέλη της Επιτροπής Αδέσποτων, τους εργαζόμενους στην υπηρεσία, τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους εθελοντές της περιοχής μας: “Η συνεργασία όλων αυτών, με κάποιες εξαιρέσεις που υποκινούνται από άλλα κίνητρα ή μικροπολιτικές στοχεύσεις, είναι ικανοποιητική, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη καλύτερη πορεία και μεγαλύτερη παρέμβαση σε θέματα φιλοζωίας στο μέλλον”, ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ο κ. Καλαφατέλης.

Στις υποχρεώσεις του Δήμου στον τομέα της ευζωίας των αδέσποτων και της προστασίας της δημόσιας υγείας από το 2011, οπότε και έχει εκχωρηθεί η σχετική αρμοδιότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και στον τρόπο διαχείρισης του προγράμματος και τις δυσκολίες που συναντώνται, αναφέρθηκε εν συνεχεία ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, παραθέτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία:

Επί των ημερών της νυν Διοίκησης έχουν πραγματοποιηθεί 248 υιοθεσίες (σ.σ. που από το 2017 σημειώνουν γεωμετρική αύξηση, με τη βοήθεια και των “Κρίκων Ζωής” που ιδρύθηκαν από μέλη του Σωματείου), 56 φιλοξενίες, 580 στειρώσεις, 900 τοποθετήσεις μικροτσίπ και 998 περιθάλψεις, ενώ έχουν καταγραφεί 80 ενεργοί σιτιστές για 500 περίπου αδέσποτα, με το Δήμο πάντως να αντιμετωπίζει και οξύ πρόβλημα εγκαταλείψεων.

Ο κ. Τσουδερός παραδέχθηκε πως το βάρος του Δήμου έχει πέσει στα σκυλιά, μια που αυτά μπορούν να γίνουν επιθετικά, και λιγότερο στα αδέσποτα γατιά, τα οποία όμως πολλαπλασιάζονται με μεγαλύτερους ρυθμούς. Ο ίδιος επεσήμανε πως η “γνωριμία” της Δημοτικής Αρχής με το Σωματείο δεν έγινε υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις (σ.σ. Στην αρχή μάλιστα της θητείας Καλαφατέλη, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, η Πρόεδρος του Σωματείου είχε προσέλθει στο Δήμο με δυο κουτάβια στην αγκαλιά της, «δώρο για το Δήμαρχο που κατά νόμο είναι υπεύθυνος”, μια που δεν υπήρχε επαρκής μέριμνα για τα αδέσποτα). Έκτοτε, σύμφωνα με τον κ. Τσουδερό, οι καταγγελίες και οι μηνύσεις εκ μέρους του Σωματείου είναι συνεχείς, ενώ δεν συμμετέχει πλέον στην 5μελή επιτροπή για τα αδέσποτα του Δήμου Διονύσου, αλλά στο αντίστοιχο σχήμα του Ωρωπού.

Ο κ. Τσουδερός επέρριψε, τέλος, ευθύνες στις παρατάξεις για την ολιγωρία στην ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου, καθώς και στην πρόσληψη κτηνιάτρων, μια που τα συγκεκριμένα θέματα, αν και έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχουν υπερψηφισθεί από τις μειοψηφίες, παρά την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής.

Αυτό το τελευταίο θεωρήθηκε από τον Εύπολι τέχνασμα της Δημοτικής Αρχής, που δεν έχει την πολιτική βούληση να υλοποιήσει προγράμματα αλλά πετάει την μπάλα στην εξέδρα και στις παρατάξεις. Ο επικεφαλής του Κ. Κουριδάκης προσέθεσε μάλιστα πως ο τρόπος που φέρνει τα θέματα η Δημοτική Αρχή, και όχι το περιεχόμενό τους, είναι συχνά αυτός που αποτρέπει την παράταξή του να υπερψηφίζει. Προσέθεσε επιπλέον πως ο Δήμος πρέπει να γίνει η ομπρέλα για όλους όσοι παλεύουν για την ευζωία των αδέσποτων, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, έδωσε τα εύσημα στην Επιτροπή Αδέσποτων και στους εθελοντές, και πρότεινε ο Δήμος να απευθύνει πρόσκληση σε εθελοντές κτηνιάτρους, κατά τα πρότυπα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου. 

 

Ο Π. Πανάγος, από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, επεσήμανε την έλλειψη κανονισμού λειτουργίας του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων, αντίστοιχο με τους κανονισμούς ύδρευσης, κοιμητηρίων κ.λπ., ώστε ο κάθε εμπλεκόμενος (Δήμος, πολίτες, εθελοντές) να γνωρίζει με σαφήνεια το πλαίσιο λειτουργίας, υποχρεώσεων και δικαιωμάτων. Ο ίδιος υπενθύμισε πως εδώ και 6 μήνες εκκρεμεί ερώτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για παροχή συγκεκριμένων στοιχείων, ενώ υπογράμμισε πως για άλλους τομείς η Δημοτική Αρχή είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε προσλήψεις ορισμένου χρόνου, αλλά όχι και για τα αδέσποτα. “Η αναγκαιότητα μιας αποτελεσματικής, συστηματικής και μεθοδικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και η εθελοντική προσφορά συλλογικών φορέων και δημοτών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Αυτό που αμφισβητείται είναι η πολιτική της δημοτικής αρχής η οποία όχι μόνο δεν έχει σχέδιο αλλά θέλει και γι’ αυτό να μεταφέρει απολύτως προσχηματικά την ευθύνη στην αντιπολίτευση ή και σε συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους που θέλουν να συμβάλλουν ειλικρινά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αναζητούν, επί ματαίω, αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να προβούν σε αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και σε ανάλογες προτάσεις βελτίωσης”,  είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο κ. Πανάγος, αμφισβητώντας πάντως τον ισχυρισμό περί αδυναμίας της Δημοτικής Αρχής για προσλήψεις κτηνιάτρων.

«Aιώνες πίσω έχει μείνει ο Δήμος Διονύσου, και γι’ αυτό και για όλα τα άλλα θέματα, κάνοντας τα λιγότερα απαραίτητα- και για τα υπόλοιπα στους εργολάβους», εκτίμησε ο επικεφαλής της παράταξης Τ. Παντελόγλου, θεωρώντας πως και το συνεργαζόμενο κτηνιατρείο ως Α.Ε. επιδιώκει το κέρδος, τη στιγμή που θα έπρεπε ο Δήμος να απαιτήσει από το κράτος να αναλάβει την υπηρεσία αυτή, αλλά και όλες που έχει αναθέσει η Δημοτική Αρχή σε εργολάβους. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει ο Δήμος στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων συνεργατών- κτηνιάτρων, γεωπόνων κ.λπ.- και όχι να αποτείνεται σε κοστοβόρες εξωτερικές συνεργασίες. 

 

“Ο Δήμος Διονύσου έχει προσαρμοσθεί και σε ποιο βαθμό στο νόμο 4830 του 2021”; έθεσε το κεντρικό ερώτημα ο επικεφαλής των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, ρωτώντας σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η υπηρεσία για την εναρμόνισή της με τη νομοθεσία. Το ζητούμενο δεν είναι η κόντρα, αλλά τα αδέσποτα, η προστασία και η διαχείρισή τους, κατέληξε  κ. Κλήμης.

Λυπηρό χαρακτήρισε ο ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός, το φαινόμενο έλλειψης συνεργασίας και συνεννόησης του Δήμου με ανθρώπους που δίνουν τη ζωή τους σχεδόν για τα αδέσποτα, σε σημείο που να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο με καταγγελτικές εισηγήσεις, όταν και οι δυο πλευρές παλεύουν για κοινό σκοπό.

Την απεριόριστη εκτίμησή του προς τους φιλοζωικούς Συλλόγους, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Μ. Γαρεφαλάκης, επιμένοντας ιδιαιτέρως στο φαινόμενο της αύξησης των αδέσποτων και προτείνοντας την άσκηση πίεσης προς το Υπουργείο Παιδείας, ώστε η φιλοζωία αλλά και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς να αποτελέσουν κομμάτι της εκπαιδευτικής ύλης, και όχι περιστασιακή ενημέρωση.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ο Αντιδήμαρχος αναγνώρισε το έργο του Σωματείου των Εθελοντών Αρωγών Ζώων, ειδικά τα χρόνια που ο Δήμος δεν είχε τη σημερινή οργάνωση, ενώ τους κάλεσε “να συζητήσουμε ένα κοινό μοντέλο πορείας και συνεργασίας από δω και πέρα”.