logo


Με μία και μόνη επισήμανση επέστρεψε από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων ο Προϋπολογισμός του Δήμου Διονύσου για το 2023, ο οποίος- υπενθυμίζεται- είχε κατ’ αρχάς συζητηθεί, μαζί με τον καθορισμό των δημοτικών τελών, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου. Όπως μάλιστα είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, και οι δυο αυτές αποφάσεις είχαν ληφθεί ομόφωνα, μια που ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης, που είχε επιλέξει να παρίσταται σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή για ευτελισμό των θεσμών, μια που είχε φέρει εκτάκτως και με ειδοποίηση μόλις μερικών ωρών “το πλέον σταθερό και τυπικό θέμα του Δήμου”.

Το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2023, μαζί με το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης, θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου από την Οικονομική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη στις 8.30 το πρωί. Εν συνεχεία θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, και σε ειδική μονοθεματική συνεδρίαση, όπου και αναμένεται να εγκριθεί, μια που θεωρείται απίθανο να παρουσιαστεί από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, εναλλακτική πρόταση, συνοδευόμενη μάλιστα από εισήγηση των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Η οποία- σημειωτέον- είναι στο πλαίσιο του νόμου για τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα, που όπως είναι γνωστό κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Η πρόβλεψη αυτή, πάντως, θεωρείται κενή περιεχομένου λόγω του όγκου της δουλειάς που καλούνται είτε οι παρατάξεις είτε μεμονωμένοι δημοτικοί σύμβουλοι να διεκπεραιώσουν, συχνά και χωρίς τη βοήθεια των δημοτικών υπηρεσιών, οι οποίες προφανώς έχουν την πλήρη εικόνα των οικονομικών στοιχείων.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως η μοναδική παρατήρηση του Παρατηρητήριου για τον Προϋπολογισμό 2023 του Δήμου Διονύσου αφορούσε στη λογιστική αποτύπωση όλων των εσόδων από χρηματοδότηση άλλων φορέων σε έναν κωδικό, θέμα που έχει ήδη ρυθμιστεί χωρίς να διαφοροποιεί το σύνολο των εσόδων.

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2023 είναι ισοσκελισμένος στα 76.768.291,35 ευρώ, με το χρηματικό υπόλοιπο από τη φετινή χρονιά να υπολογίζεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στη διάρθρωση εσόδων το μεγαλύτερο ποσοστό- 39,06%- αφορά στα έκτακτα έσοδα, με τις επιχορηγήσεις για επενδύσεις να υπολογίζονται στα 25,7 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη πλευρά, στα έξοδα, τη μερίδα του λέοντος έχει η ανταποδοτική υπηρεσία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού με 11.580.000 ευρώ, οι υπηρεσίες άρδευσης, ύδρευσης και αποχέτευσης με δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 15.711.000 ευρώ, καθώς και η υπηρεσία τεχνικών έργων, πρασίνου και πολεοδομίας με επίσης χρηματοδοτούμενες από το ΠΔΕ δαπάνες ύψους σχεδόν 13 εκατομμυρίων ευρώ.