logo


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την εκτός λογικής και σκοπιμότητας, παράνομης πρόσχωσης (μπάζωμα) των πρανών ρέματος στη ΔΚ Κρυονερίου, μεταξύ των οδών Βρυούλων και Σεβδικίου, αναφέρθηκε πρώτη η Δημοτική Παράταξη ΕΥΠΟΛΙΣ – Συνεργασία Δημοτών Διονύσου και ο επικεφαλής της Κ. Κουριδάκης, θέτοντας το θέμα τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο ως ζήτημα προ ημερησίας διατάξεως,  όσο και σε Δελτίο Τύπου της Παράταξης.

Θυμίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή προχώρησε στο μπάζωμα των πρανών του ρέματος με τεράστιες ποσότητες ασύνδετων και χαλαρών αδρανών υλικών καθιστώντας το ευάλωτο σε κατάρρευση σε οποιαδήποτε πιθανή βροχόπτωση ακόμα και μικρής έντασης.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Παράταξη στο ΠΣ Αττικής «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» έφερε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε συζήτηση «προ ημερησίας», ζητώντας από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, που είναι κατά το νόμο υπεύθυνες για τη λειτουργία των ρεμάτων της Αττικής, τη διερεύνηση των καταγγελιών και την απόδοση των ευθυνών σε περίπτωση που οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής έγιναν χωρίς καμία μελέτη ή, ακόμα χειρότερα, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Πράγματι, το ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ & ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής προέβη σε αυτοψία στο ρέμα την 20/10/2022, όπου επιβεβαιώνει τις καταγγελίες αναφέροντας (έκδοση 09/11/2022) επί λέξει ότι: «Εκεί διαπιστώθηκε επιχωμάτωση του πρανούς του ρέματος, εις βάρος της φυσικής του κοίτης, με καταστροφή της φυσικής βλάστησης αυτού σε μεγάλο μήκος, περίπου 700 μέτρων».

Καταλήγει δε, η Απόφαση της Περιφέρειας, ως εξής: «Σύμφωνα με τα παραπάνω, καλείται ο Δήμος Διονύσου να υποβάλει στην Υπηρεσία μας τις απόψεις του για το θέμα σε προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών από επόμενη ημέρα λήψης του παρόντος, όπως προβλέπεται για το σκοπό αυτό στο άρθρο 50 παρ. 11γ. του Ν.4843/21. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου για δέκα (10) ακόμα εργάσιμες ημέρες. Εφόσον δεν υποβληθούν οι απόψεις ή αυτές κριθούν αβάσιμες, αναληθείς ή ανεπαρκείς, η υπηρεσία θα προβεί στις διαδικασίες των παρ. 15, 15α, οι οποίες καταλήγουν σε πράξη βεβαίωσης παράβασης και εισήγηση για την επιβολή διοικητικής κύρωσης για την παράβαση που διαπιστώθηκε σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της παρ. 15β του άρθρου 50 του Ν. 4843/21. Ειδικότερα να κατατεθούν τα εξής:

1. Τεχνική Μελέτη σχετικά με τις εργασίες που έλαβαν μέρος στο πρανές του ρέματος. Η Τεχνική Μελέτη να κατατεθεί και στη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Α.Α.

2. Τυχόν αδειοδοτήσεις ή Απόφαση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που έλαβε για την πραγματοποίηση των εργασιών.

Ενημερώνουμε το Δήμο Διονύσου ότι σε περίπτωση που δεν διαθέτει ΑΕΠΟ ή οποιαδήποτε άλλου αδειοδότηση ή έγκριση για τις εργασίες που έγιναν στο πρανές του ρέματος θα πρέπει να προβεί άμεσα σε Ενέργειες Συμμόρφωσης, σύμφωνα με τη σχετ.2 νομοθεσία. Οι παραπάνω Ενέργειες Συμμόρφωσης θα πρέπει να γίνουν με την έγκριση και την επίβλεψη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Α.Α. και θα πρέπει να περιλαμβάνουν οπωσδήποτε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.»

Δεδομένου ότι το έγγραφο της Περιφέρειας έχει ημερομηνία 09/11/2022, θα έπρεπε, ήδη, η Δημοτική Αρχή να έχει παραδώσει τις μελέτες και τις σχετικές αδειοδοτήσεις, τις οποίες διαθέτει, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Δήμαρχος και ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ώστε να ανακοπεί η διαδικασία της επιβολής του διοικητικού προστίμου στο Δήμο Διονύσου. Όμως με νέο έγγραφο στις 12/12/2022 της Περιφέρειας Αττικής προς την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» αναφέρεται ότι «Σύμφωνα με τη σχετική 1 νομοθεσία και συγκεκριμένα με τον πρόσφατο Νόμο 4843/2021 (ΦΕΚ193/Α) , ο Δήμος έχει προθεσμία να υποβάλει στην Υπηρεσία μας τις απόψεις του για το θέμα σε προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την επόμενη ημέρα λήψης της προσωρινής έκθεσης ελέγχου, με δυνατότητα παράτασης μετά από αίτηση του για δέκα (10) ακόμα εργάσιμες ημέρες. Η υπηρεσία μας δεν έχει λάβει ακόμη τις απόψεις του Δήμου Διονύσου σχετικά με το θέμα και ούτε έχει καταθέσει τα στοιχεία που ζητήθηκαν με την Προσωρινή Έκθεση Ελέγχου.»

Η Δημοτική Παράταξη ΕΥΠΟΛΙΣ, ταγμένη στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Διονύσου, ερωτά τη Δημοτική Αρχή τα εξής:

1. Γιατί δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για το από 09/11/ 2022 Έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής με την προειδοποίηση στον επικεφαλής της παράταξής μας;

2. Γιατί δεν έχει παραδώσει, ακόμα, στην Περιφέρεια Αττικής τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις που (υποτίθεται ότι) διαθέτει, διακινδυνεύοντας το Διοικητικό Πρόστιμο από την Περιφέρεια Αττικής, που θα σημάνει απώλεια οικονομικών πόρων από το υστέρημα των δημοτών Διονύσου;

Η Δημοτική Παράταξη ΕΥΠΟΛΙΣ – Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, κατά τη διάρκεια της θητείας της Απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, έχει θέσει τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της νομιμότητας των (παράτυπων) δράσεων της Δημοτικής Αρχής σε πρώτο πλάνο για το λόγο ότι η ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθορίζει άμεσα την ποιότητα ζωής των δημοτών Διονύσου.

• Η Παράταξη ΕΥΠΟΛΙΣ με τον επικεφαλής της διαθέτει το απαραίτητο τεχνοκρατικό, στελεχιακό δυναμικό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου Διονύσου, τα περισσότερα από τα οποία είναι τεχνικού χαρακτήρα, συνδυασμένο με τη δημοκρατική ευαισθησία, τον κοινωνικό ακτιβισμό και την συμμετοχική κουλτούρα.

• Καλούμε  τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τις νέες δημοτικές παρατάξεις να αποδείξουν, εμπράκτως, ότι η περιβαλλοντική προστασία και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας δεν είναι μόνο παχιά λόγια, με το να  υποστηρίξουν τους αγώνες της ΔΠ ΕΥΠΟΛΙΣ και να συστρατευθούν μαζί μας και στο εκλογικό πεδίο, καθώς, τελικά, τα πάντα μπορεί να αλλάξουν στην εκλογική διαδικασία.

• Καλούμε τους Δημότες Διονύσου να συνειδητοποιήσουν ότι η ανεύθυνη και χαλαρή ψήφος στις Δημοτικές Εκλογές δεν κοστίζει μόνο στο ξόδεμα των χρημάτων τους σε άσκοπες και παράνομες εργασίες και σε καταβολή προστίμων από την ανεύθυνη και επικίνδυνη δημοτική αρχή, αλλά μπορεί να κοστίσει και τη σωματική τους ακεραιότητα, όπως έδειξε και η εμπειρία της Μήδειας.

• Καλούμε τους Δημότες Διονύσου να επιβραβεύσουν τους αγώνες της παράταξης ΕΥΠΟΛΙΣ για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, συμπορευόμενοι με μας, ώστε να στελεχώσουμε με ικανά και καταρτισμένα πρόσωπα τα ψηφοδέλτια μιας ευρείας πολιτικής δύναμης με επικεφαλής, τον Κωστή Κουριδάκη.