logo


Καταστροφή τμήματος αναλημματικού (δηλαδή υπό κλίση) αρχαίου τοίχου, επίμονη κυκλοφορία drone πάνω από το χώρο όπου πραγματοποιιύνται αρχαιολογικές εκσκαφές, καθώς και τρεις χωματερές καταγράφει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής σε έγγραφό της, το οποίο προσκόμισε στην πρόσφατη (5/12) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Σταμάτας ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γ. Κόκκαλης. Το έγγραφο απευθύνεται σε μακρά λίστα αποδεκτών, ανάμεσά τους το Αστυνομικό Τμήμα Διονύσου και η Ασφάλεια Αττικής, το Δασαρχείο και το Δασονομείο, η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Πολεοδομία, οι Τεχνικές Υπηρεσίες και η Κοινότητα, καλώντας τους να προβούν “στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας στις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει του Πεντελικού ως τόπου φυσικού περιβάλλοντός τους, καθώς και για την τήρηση της νομιμότητας”.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρεται σε μερική καταστροφή καλά διατηρημένου αρχαίου αναλημματικού τοίχου, που κατά τον Πρόεδρο είναι γνωστός στους παλιότερους κατοίκους ως «ο τοίχος της γριάς”, στους πρόποδες του υψώματος Άγ. Λουκάς. Επιπλέον η Εφορεία Αρχαιοτήτων πραγματοποιεί στην ευρύτερη περιοχή επιφανειακές έρευνες και ανασκαφικές εργασίες, τις οποίες “παρακολουθεί” επίμονα, πετώντας σε χαμηλό ύψος, ένα drone.

Τέλος, καταγγέλλεται για μια ακόμη φορά η ύπαρξη τριών χωματερών:

*Στη θέση Πλίνθι, σε οπτική επαφή με λόφο όπου εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα. Η συγκεκριμένη χωματερή, μάλιστα, εικάζεται πως είναι πρόσφατη μια που δεν είχε εντοπιστεί σε έλεγχο του 2020, σύμφωνα με το έγγραφο.

*Στον Προφήτη Ηλία, η γνωστή και πολύ πολύ μεγαλύτερη, κοντά σε αρχαία οδό, σε αρχαίο οχυρωματικό τείχος και μέσα στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο Μαραθώνα. Η αλληλογραφία και οι καταγγελίες για το θέμα είναι δεκάδες- μόνο ο τέως Πρόεδρος της Κοινότητας Β. Πέππας είχε στείλει τουλάχιστον 7 έγγραφα σε τρία χρόνια-, η χωματερή έχει φτάσει μέχρι και το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από καταγγελία της παράταξης “Οικολογική Συμμαχία”, το 2020, ενώ την ίδια χρονιά το Τοπικό Συμβούλιο είχε πραγματοποιήσει και αποκλειστική συνεδρίαση, χωρίς αποτέλεσμα. Προχθές ο κ. Κόκκαλης προειδοποίησε πως αν πιάσει φωτιά στον Προφήτη Ηλία, θα καίει για 10 χρόνια και τα τοξικά θα φτάσουν στην Ομόνοια!

*Στη θέση Μιχαλέζα, κατά μήκος του δασικού δρόμου προς το ύψωμα Πυργάδι, κοντά σε αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι χωματερές αυτές, υπογραμμίζεται στο έγγραφο, πέραν της βλάβης που προκαλούν στο φυσικό περιβάλλον και την αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου, ευρισκόμενες πλησίον και σε οπτική επαφή με αρχαιότητες, επιφέρουν έμμεση βλάβη και υποβάθμισή τους, κατά παράβαση της νομοθεσίας (Ν. 4858/2021).

Το εν λόγω πρόβλημα, πάντως, απασχολεί χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί η οποιαδήποτε λύση, Κοινοτικές και Δημοτικές Αρχές τα τελευταία 7-8 χρόνια τουλάχιστον: Αλλεπάλληλα έγγραφα, καταγγελίες στην Αστυνομία και στον Εισαγγελέα, συζητήσεις στο Περιφερειακό, στο Δημοτικό και στο Τοπικό Συμβούλιο- τίποτα δεν έχει σταθεί ικανό να αποτρέψει τους ασυνείδητους (και κατά πολλούς, γνωστούς- άγνωστους) από το να εναποθέτουν κάθε λογής απορρίμματα και απόβλητα στη Σταμάτα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως μετά από σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου στη χθεσινή (8/12) κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η Δημοτική Αρχή φάνηκε να αγνοεί το παραπάνω έγγραφο. Όπως όμως υπογράμμισαν ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, τον πρώτο λόγο έχει το Δασαρχείο και η Αστυνομία, στους οποίους πάντως, μαζί και στην Εισαγγελία, ο Δήμος έχει αποταθεί με καταγγελίες επί σειρά ετών.