logo


Το τραγικό έλλειμμα ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με την πρόθεση εταιρείας να εγκαταστήσει και πάλι λατομεία στο Πεντελικό βουνό, διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά, μετά από την απαράδεκτη εικόνα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου, χτες Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου.

Από τους 50 Συλλόγους που, κατά τα λεγόμενα του συντονιστή της διαπαραταξιακής και Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη, είχαν προσκληθεί όχι μόνο ηλεκτρονικά αλλά και με τηλεφωνική επικοινωνία, προσήλθαν μόνον 5 (ολογράφως, πέντε), προβληματίζοντας όλους τόσο για την αποτελεσματικότητα των επικοινωνιακών κινήσεων που έχουν μέχρι σήμερα υιοθετηθεί όσο και για τα ανακλαστικά του κόσμου, που κλείνει τα μάτια και τα αυτιά, αν δεν είναι γείτονας στα επίμαχα 1000 στρέμματα όπου η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ φιλοδοξεί να στήσει νταμάρια. Τούτο το ανοσιούργημα, υπογραμμίσθηκε σε όλους τους τόνους χθες, θα σημάνει τραγική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ευθεία και πολλαπλή απειλή κατά της υγείας και απομείωση των περιουσιών, με πρόβλεψη για μεγάλο κύμα φυγής κατοίκων.

Στη χθεσινή πτωχή εκδήλωση, που απευθυνόταν σε όλους- πλην της σχολικής κοινότητας- Συλλόγους της πόλης, οι οποίοι θα προσκληθούν σε επόμενη φάση, προσήλθαν “Η Πρόοδος”, από την Άνοιξη (με τρία μάλιστα μέλη) που παρίσταται σταθερά σε κάθε σχετική ενημέρωση, έχει μάλιστα συγκεντρώσει από τα μέλη του και υπογραφές κατά των λατομείων, το τοπικό  παράρτημα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ένωση Ποντίων Δροσιάς, η Έμπνευσις, από τον Άγ. Στέφανο, και ο (ανενεργός) Σύλλογος Νέα Εκάλη.

Δεν ανταποκρίθηκε στη σχετική πρόσκληση κανένας Σύλλογος Εθελοντών, κανένας Αθλητικός, κανένας φιλοζωικός. Ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος, παρά τη σχετική αναφορά του κ. Φωτάκη, δεν είχε καν προσκληθεί, όπως φαίνεται από τη λίστα με τα email που εστάλησαν από το Δήμο και επιβεβαιώνει στην Οδό Διονύσου και ο Πρόεδρός του Ν. Πίλτσης! Κι αυτό, παρά το γεγονός πως η διαπαραταξιακή επιτροπή έκρινε προσφάτως ιδιαιτέρως σημαντική την ενεργοποίησή του, ειδικά αυτές τις ημέρες που η κίνηση στα καταστήματα θα είναι αυξημένη, και οι πελάτες θα μπορούσαν να ενημερώνονται για την εξέλιξη της υπόθεσης με τα λατομεία μέσω αφίσας στις βιτρίνες.

Η διαπίστωση για την ελάχιστη προσέλευση, αλλά και την ανάγκη να βρεθούν τρόποι κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για ένα θέμα που είναι κατ’εξοχήν υπερτοπικό, ήταν κοινή σε όσους και παραβρέθηκαν και μίλησαν στη χθεσινή εκδήλωση- την πρώην Αντιδήμαρχο Παιδείας Α. Στασινοπούλου από το Σύλλογο “Έμπνευσις”, τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Σπ. Σπηλιώτη, την Φλ. Καραβατά από την “Πρόοδο” της Άνοιξης. Η τελευταία μάλιστα ήρθε και με συγκεκριμένη πρόταση: Το Σάββατο η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ έχουν καλέσει όλους τους εθελοντικούς Συλλόγους της Αττικής στο ΣΕΦ σε εκδήλωση βράβευσής τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Εκεί λοιπόν, όπου κάθε Σύλλογος που συμμετέχει, θα έχει δικό του τραπέζι και θα μπορεί να παρουσιάσει ένα τρίλεπτο από τις δράσεις του, υπογράμμισε η κ. Καραβατά, είναι χρυσή ευκαιρία να παρουσιαστεί και ενημερωτικό υλικό αλλά και ένα αντίστοιχο τρίλεπτο από το φάκελο “Λατομεία”.

Το οποίο μάλιστα, τόνισε ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, είναι κιόλας έτοιμο, αφού ήταν να προβληθεί- αλλά τελικά δεν προβλήθηκε- στη συναυλία με τον Β. Παπακωνσταντίνου, το καλοκαίρι του 2021.  Ο ίδιος, μάλιστα, απέδωσε τη μικρή ανταπόκριση του κόσμου στο γεγονός πως “δεν έχουμε ακόμη σηκώσει κουρνιαχτό”, με δυναμικές αντιδράσεις με ή χωρίς τη Δημοτική Αρχή.

Αυτό που δεν είναι έτοιμο, από την άλλη πλευρά, είναι το ενημερωτικό φυλλάδιο: Η πρώτη έκδοσή του έγινε βεβιασμένα και ερασιτεχνικά πέρυσι, αλλά από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και έχουν σημειωθεί εξελίξεις στις ενέργειες του Δήμου να αποκρούσει τις επιδιώξεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ αλλά και να θωρακίσει δια παντός το βουνό ως χώρο αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, και όχι “φαιό νταμάρι”. Η διαπαραταξιακή έχει εντωμεταξύ ανανεώσει το περιεχόμενό του και εδώ και μήνες πιέζει το Δήμο για την έκδοση επικαιροποιημένης και ελκυστικής στον αναγνώστη εκδοχής του. Μέχρι στιγμής όμως τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής, ενώ αναπάντητη έμεινε η ερώτηση του κ. Σπηλιώτη: Στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ υπήρξε ή όχι εκ μέρους του Δήμου πλατειά ενημέρωση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η πόλη αλλά το Λεκανοπέδιο ολόκληρο, άρα αφορά όλους τους Δήμους της Αττικής;

Στη χθεσινή εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος ανέτρεξε στο ιστορικό της υπόθεσης, παραθέτοντας ταυτόχρονα και τις αντιδράσεις του Δήμου σε πολιτικό επίπεδο, δικαστικό και κοινωνικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας και πάλι πως έχουν σημειωθεί μικρές νίκες αλλά ο πόλεμος ακόμη μαίνεται: Σήμερα εκκρεμεί η άδεια για έρευνα που η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ έχει υποβάλει για τον 5ο από τους συνολικά πέντε λατομικούς χώρους ενδιαφέροντός της, για όλες ο Δήμος Διονύσου έχει υποβάλει αίτηση ακύρωσης και θα συνεκδικασθούν τον Ιούνιο του 2023, όλα τα κόμματα πλην Νέας Δημοκρατίας έχουν δηλώσει την ενεργή στήριξή τους στον αγώνα της πόλης, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να περάσει σε νομοσχέδιο τροπολογία που να ανοίγει το δρόμο για τον δια παντός αποχαρακτηρισμό των λατομικών ζωνών μέσα στην Πεντέλη.

Στην τροπολογία αυτή, ως τη μοναδική πολιτική λύση, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως ο Ν. Κλήμης από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, υπογραμμίζοντας επιπλέον πως η ταχύτατη μεθόδευση της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ δείχνει στήριξη από ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες, με στόχευση στα μεγάλα έργα της Αττικής: Η πραγματική επιδίωξη δεν είναι η εξόρυξη μαρμάρου, του οποίου το κοίτασμα κάθε άλλο παρά κερδοφόρο είναι, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις μεταλλειολόγων της πόλης, αλλά τα αδρανή υλικά, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κλήμης.

Τέλος, στην πρόβλεψη της νομοθεσίας για υποχρεωτική αποκατάσταση των λατομείων που ολοκληρώνουν τη λειτουργία τους από τις ίδιες τις εταιρείες, αναφέρθηκε ο μηχανικός της πόλης Γ. Λαγκαδινός. Στην ίδια νομοθεσία, προσέθεσε ο ίδιος, προβλέπεται πως σε περίπτωση αδυναμίας των εξορυκτικών επιχειρήσεων να αποκαταστήσουν την περιοχή, τότε αναλαμβάνει το Δασαρχείο, που την κηρύσσει αναδασωτέα. Αυτό στην περίπτωση των παλιών λατομείων, που λειτουργούσαν μέχρι το 1990 εκεί ακριβώς που η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επιδιώκει εκ νέου λατομική δραστηριότητα, δεν έχει γίνει (σ.σ. οι χώροι εκεί αντιθέτως λειτουργούν και ως τοπικές χωματερές). Και θα μπορούσε να αποτελέσει ερώτημα προς τον Προϊστάμενο της Επιθεώρησης Μεταλλείων, ώστε να εμπλακούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και να τεθούν προ των ευθυνών τους.

Όσοι προσήλθαν στην ενημέρωση, που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί με την προσδοκία να ανταποκριθούν περισσότεροι Σύλλογοι, αποχώρησαν με ένα φάκελο που περιείχε όλα τα σχετικά με την υπόθεση, καθώς και με την προτροπή του κ. Πανάγου: “Γίνετε πολλαπλασιαστές της ενημέρωσης και κινητοποιήστε τα μέλη σας, να είναι σε εγρήγορση όταν έρθει η ώρα πιο δυναμικών κινητοποιήσεων κατά των νέων λατομείων”.