logo


Μετά από δυο συνεχόμενες φορές που ματαιώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, πραγματοποιήθηκε τελικά χθες βράδυ Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Σταμάτας, με τα έργα που η Κοινότητα προτείνει να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 του Δήμου Διονύσου, πρώτο πρώτο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη.

«Δεκατρείς είναι φέτος οι προτάσεις της Σταμάτας, έναντι 32 πέρυσι, από τις οποίες δεν υλοποιήθηκε καμιά», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Γ. Κόκκαλης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως αποφάσεις για έργα λαμβάνονται μεν από το Τοπικό Συμβούλιο, αλλά δεν υλοποιούνται από το Δήμο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τόσο τη δημιουργία δημοτικού parking κοντά στην κεντρική πλατεία, σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων, όσο και την κατασκευή υπαίθριου θέατρου κάτω από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, αλλά και την αγορά οικοπέδου δίπλα στο Κοιμητήριο ώστε να χρησιμοποιηθεί ως χώρο στάθμευσης των επισκεπτών, αποφάσεις των οποίων η δρομολόγηση αναβάλλεται από χρόνο σε χρόνο.

“Επειδή λοιπόν καμιά απόφασή μας δεν έχει ληφθεί υπόψη στο παρελθόν, φέτος προτείνω μόνο 13 έργα, μήπως και γίνει κάποιο από αυτά”, τόνισε ο κ. Κόκκαλης, βρίσκοντας σύμφωνους τους συναδέλφους του Τ. Οικονόμου, Χ. Μπελεγράτη, Γ. Νεστοριάδου και Στ. Μπαρμπουνάκη.

Εκτός από τα παραπάνω τρία έργα, στις προτάσεις της Κοινότητας περιλαμβάνονται ακόμη η εξασφάλιση της πρόσβασης των ΑΜΕΑ σε πλατείες και δημόσια κτήρια, η ανάπλαση της πλατείας Λαμπαδαρίδου, της πλατείας Μαγγινέικα, αλλά και της κεντρικής πλατείας, η τοποθέτηση φωτιστικών και η περίφραξη στα αντλιοστάσια, η επισκευή, συντήρηση και ο εξοπλισμός στα αποδυτήρια του γηπέδου ποδοσφαίρου, η συντήρηση του τάπητα σε όλα τα γήπεδα και η ενίσχυση του φωτισμού τους, η ανάπλαση και η δημιουργία πάρκου στην Προφήτου Ηλία και συντήρηση του περιβάλλοντα χώρου της εκκλησίας, αντιπλημμυρικά έργα από την Αγ. Ιωάννου μέχρι της Λ. Σταμάτας- Δροσιάς, και τέλος η επέκταση του Σχεδίου Πόλεως.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως, στο περιθώριο της συνεδρίασης, την οποία παρακολούθησε και ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Γαρεφαλάκης ως εντεταλμένος για τις Κοινότητες, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επιπλέον στην παραχώρηση εκ μέρους της Κοινότητας προς την ΕΣΤΙΑ οικοπέδου 3,5 στρεμμάτων στον Εύξεινο Πόντο, για την ανέγερση δημοτικού Παιδικού Σταθμού, μια που η Σταμάτα είναι η μοναδική Κοινότητα του Δήμου Διονύσου, που δεν διαθέτει τέτοια δομή. Διασαφήνιση πάντως αναμένεται μετά από επικοινωνία του Προέδρου με τον Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη όσον αφορά στη χρήση του εν λόγω οικοπέδου: Στο Σχέδιο της Σταμάτας το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος σχολείου, αλλά διαφορετική ήταν η άποψη της κ. Μπαρμπουνάκη από τον Εύπολι, που υποστήριξε πως πλέον είναι Κοινόχρηστος Χώρος, γι’ αυτό και εδώ και χρόνια ονομάζεται πλατεία Ελευθερίας (σ.σ. είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ενώ στο Σχέδιο, που προσκόμισε ο Πρόεδρος, ο χώρος φέρει το χαρακτηρισμό ΣΧΟΛΕΙΟΝ, εντούτοις χειρόγραφα έχει προστεθεί η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ). “Με την πρότασή σας, ζητάτε ουσιαστικά την κατάργηση της πλατείας και το χτίσιμο σχολείου. Στην περιοχή όμως του Ευξείνου Πόντου δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Αν θέλετε σχολείο, αγοράστε οικόπεδο”, κατέληξε χαρακτηριστικά η τοπική σύμβουλος.

Ας σημειωθεί τέλος πως η Σταμάτα δεν είναι η μόνη Κοινότητα που διαμαρτύρεται για τη μη εκτέλεση αποφάσεών της. Έντονες αντιδράσεις έρχονται και από το Διόνυσο, ενώ πριν από λίγο καιρό, στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δροσιάς, στην εισήγησή του για το Τεχνικό Πρόγραμμα ο Πρόεδρος Χ. Ποτίδης έγραφε χαρακτηριστικά: “Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι από το 2015 έως και το 2022 κληθήκαμε να υποβάλουμε και πάλι προτάσεις για έργα στον τομέα της βελτίωσης ποιότητας ζωής των κατοίκων της Κοινότητας Δροσιάς, αλλά δυστυχώς  πολύ λίγα έγιναν από αυτά”.