logo


4/12/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε προχτές στο δικτυακό τόπο www.adjustice.gr περίληψη της  ΣτΕ Ολομέλειας 2377/2022. Η πλέον επίσημη θεσμική ενημέρωση είναι ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματική τόσο τη νομοθετική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο (η σύνθεση του οποίου έχει προκύψει για την τρέχουσα δημοτική περίοδο με απλή αναλογική) στις Επιτροπές, όπου την πλειοψηφία έχει η παράταξη του Δημάρχου, όσο και τον τρόπο συγκρότησης των Επιτροπών αυτών, ώστε πάντα να έχει την πλειοψηφία η παράταξη του Δημάρχου. Κρίνει δηλαδή αντισυνταγματικές τις λεγόμενες ρυθμίσεις για την «κυβερνησιμότητα» των Δήμων.

Ανεξαρτήτως τοποθέτησης για την ουσία του ζητήματος, τις νομικές προεκτάσεις αυτής της εξέλιξης -για το υπόλοιπο της θητείας αλλά και αναδρομικά από την έναρξή της- θα τις αποτιμήσουμε νηφάλια, αφού δημοσιευτεί το πλήρες κείμενο της απόφασης και αφού λάβει την αναγκαία θέση συμμόρφωσης και η νομοθετούσα Πολιτεία.

Δεν φταίει, ασφαλώς, ο Δήμαρχος Διονύσου για κάτι που εφαρμόστηκε νομοθετικά σε πανελλαδικό επίπεδο. Ελέγχεται όμως πολιτικά, για το κατά πόσον αυτό που σήμερα επιβεβαιώνεται και δικαστικά, ότι δηλαδή η ανόθευτη βούληση του εκλογικού σώματος αποτυπώνεται μόνο στη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, το υπηρέτησε πραγματικά. Εκεί όπου έπρεπε να επιτευχθούν οι αναγκαίες συναινέσεις και συγκλίσεις, ο Δήμαρχος προέταξε μονοδιάστατα τις συγκρούσεις και την πολιτική της δημοτικής ομάδας του.

Τις συναινέσεις, όμως, πρέπει να τις επιδιώκουμε είτε ο νόμος τις υπαγορεύει, είτε όχι.

Στο νέο Διόνυσο, για τον οποίον θα εργαστούμε, η συναίνεση είναι μέρος της κουλτούρας μας και όχι προϊόν νομικής επιταγής.

Γραφείο Τύπου

Νέος Διόνυσος