logo


*Γράφει ο Στ. Μιχιώτης, τέως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Διονύσου

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε χτες αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου για την «κυβερνησιμότητα» στους ΟΤΑ, με τις οποίες κρίσιμες αρμοδιότητες του Δ.Σ. μεταφέρθηκαν σε Επιτροπές, όπου ο δήμαρχος είχε πλειοψηφία. Αυτές οι διατάξεις έδωσαν την ευκαιρία σε αυταρχικές δημοτικές αρχές να διοικήσουν με το έτσι θέλω επί 3 χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον σημερινό δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη, που έχει επιλέξει να διοικεί με αυτόν τον τρόπο. Ταυτοχρόνως όμως, ανεβάζει τον πήχη της αξιοπιστίας για την αντιπολίτευση και την οδηγεί μπροστά σ’ ένα ιδιόμορφο τεστ λόγων και έργων.

Από τη μια, ο Γ. Καλαφατέλης και οι συν αυτώ δεν θα μπορούν να αποφασίζουν για σοβαρά θέματα ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου. Και καθώς, εδώ και καιρό, δυσκολεύονται να έχουν πλειοψηφία και τώρα πια, η μέθοδος του «στρίβειν διά της Οικονομικής» δεν ισχύει, οι εισηγήσεις για τα μεγάλα έργα θα πρέπει να είναι σοβαρές κι εμπεριστατωμένες, πράγμα βέβαια δύσκολο. Ή …

Ή ο δήμαρχος θα πρέπει να διαμορφώσει μια καινούρια πλειοψηφία στο Δ.Σ., όπου σήμερα διαθέτει (μαζί με τους συμμάχους του) 18 συμβούλους. Του λείπουν δηλαδή 3 σύμβουλοι – ή και λιγότεροι, αν η αντιπολίτευση εμφανίζει απουσίες. Piece of cake θα πει κανείς, αφού ο δήμαρχος έχει αποδείξει ότι είναι μετρ σε ζητήματα πλαγιοκόπησης και μεταγραφών.

Από την άλλη, η στιγμή της εκδήλωσης κινήσεων αυτονόμησης κάποιων συμβούλων της αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά σύμπτωση φαίνεται να είναι. Όποιος θέλει να «παίξει μπάλα», τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να μπει στο «γήπεδο». Η δικαιολογία υπάρχει και –σε πρώτη ανάγνωση – ίσως πείθει: «Ο δήμος δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητος». Οπότε, το καλαφατέλειο αφήγημα πάει περίπου ως εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα, δηλαδή, να ψηφίζει τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής, έστω και με κάποιες μικροαλλαγές, στις οποίες η διοίκηση είναι ανοικτή, αρκεί να υπάρχει καλή πίστη, αφού όλοι οι καλοί χωράνε».

Το παραμύθι αυτό ίσως το ακούσουμε σύντομα, στην ψήφιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2023, που είναι έτος εκλογών. Κι επειδή (και) στο δικό μας ΔΣ υπάρχουν πολλοί σύμβουλοι, που δεν διαβάζουν ούτε ερευνούν πριν αποφασίσουν,  είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αρκετοί «πρόθυμοι», που θα το παίξουν υπεράνω παρατάξεων και θα συνδράμουν τη διοίκηση στην πιο δύσκολη στιγμή της. Αλλά καλό είναι να ξέρουμε όλοι καθαρά σε τι θα συνεργήσουν:

  • Στη λεηλασία του χρηματικού υπολοίπου του Δήμου (αποθεματικού), που όπως φαίνεται στις καταστάσεις που η ίδια η διοίκηση φέρνει στο ΔΣ, διαρκώς μειώνεται και σε λίγο θα μηδενιστεί. Είναι έτοιμοι να συνεργήσουν σε κάτι τέτοιο;
  • Στα υπερτιμολογημένα έργα και τις προβληματικές αναθέσεις, συχνά κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας. Είναι έτοιμοι να γίνουν συνεργοί και σ’ αυτό;
  • Στην κατάργηση της δημόσιας και ζωντανής λογοδοσίας – κυρίως επί της οικονομικής διαχείρισης – που αν και προβλέπεται σε ετήσια βάση, δεν έχει γίνει ποτέ όπως θα έπρεπε και με τρόπο ολοκληρωμένο.

Η ευθύνη όσων συμβούλων επιλέξουν να παίξουν αυτόν τον ρόλο είναι μεγάλη, καθώς η στήριξη μιας τόσο κακής διοίκησης τη δεδομένη στιγμή, κάθε άλλο παρά καλές υπηρεσίες θα προσφέρει στον τόπο. Το πιθανότερο είναι ότι, σε τέτοια περίπτωση, η δημοτική αρχή θα προσπαθήσει να ακυρώσει τις προηγούμενες αποφάσεις του Δ.Σ. για τα μεγάλα έργα, όπως το έργο των LED ή το αντιπλημμυρικό και να επαναφέρει τα δικά της άδικα και ληστρικά σχέδια.

Αλλά και η ευθύνη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης είναι μεγάλη, αν όχι μεγαλύτερη. Όχι μόνο γιατί ποτέ δεν κινήθηκαν με προσφυγές εναντίον των (παράνομων) αποφάσεων του Δ.Σ. για την μη-καταβολή αποζημιώσεων για τη Μήδεια, που δικαιούνταν οι δημότες και κάτοικοι. Ούτε γιατί δεν υπέβαλαν μηνυτήριες αναφορές για όσα οι ίδιοι κατάγγειλαν ως παράνομα στις απ’ ευθείας αναθέσεις «σε κολλητούς και κουμπάρους». Ούτε καν γιατί (πλην της ΛΑΣ) δεν κατάγγειλαν αρμοδίως την μη παροχή στοιχείων που ζήτησαν από τις υπηρεσίες (και) για διαχειριστικά ζητήματα.

Τη δεδομένη στιγμή, η βασική ευθύνη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης είναι να εντείνουν την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος μέχρι τις εκλογές. Κι αυτό περνάει μέσα από τη διασφάλιση ότι δεν αποτελούν «ξέφραγα αμπέλια», ούτε «δούρειους ίππους» της δημοτικής αρχής. Αν δεν τα καταφέρουν σ’ αυτό, «με τι μούτρα» θα διεκδικήσουν σε 10 μήνες την ψήφο των δημοτών;

Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι οι πιο καθοριστικοί για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Πολλά πράγματα θα φανούν και πολλοί θα κριθούν επί της ουσίας, πέρα από παχιά λόγια και ανέξοδες υποσχέσεις. Η μέχρι τώρα πορεία των εκπροσώπων μας και η προσήλωση (σχεδόν) όλων στις επερχόμενες εκλογές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Τουλάχιστον, ας βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους.

3 / 12 / 2022

Δρ Στέφανος Μιχιώτης

τ. Γ.Γ. Δήμου Διονύσου