logo


Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, σήμερα Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, εγκρίθηκαν ο Προϋπολογισμός και τα δημοτικά τέλη (καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων-ΦΗΧ) για το 2023.

Όσον αφορά στα τέλη, καμιά διαφοροποίηση δεν υπάρχει για μια ακόμη χρονιά, με τις τιμές να παραμένουν οι ίδιες. Εξαίρεση αποτελεί η σταδιακή προσαρμογή του ΦΗΧ στη Δροσιά και στη Σταμάτα, όπου μέχρι το 2020 υπήρχε μηδενικός Φόρος και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκείνης της χρονιάς, αναπροσαρμόζεται σταδιακά κατ’ έτος ώστε να εξισωθεί με το ΦΗΧ που ισχύει στις άλλες 5 Κοινότητες. Τα έσοδα από το Φόρο αυτό προορίζονται για την κάλυψη αναγκών των σχολείων.

Σημαντική παράμετρος που τονίσθηκε ιδιαιτέρως από τον Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη ήταν η καθήλωση των τελών στις περυσινές τιμές, παρά το γεγονός πως ο Δήμος έχει υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα τα τελευταία χρόνια: Πέρα από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, που ακουμπούν όλο τον πλανήτη, η πόλη χρειάστηκε να επουλώσει τις τεράστιες πληγές της από τη “Μήδεια” και τις πυρκαγιές. Η καθήλωση μάλιστα αυτή, που “κατόρθωμα” τη χαρακτήρισε ο κ. Φωτάκης και “γενναία απόφαση” ο συνάδελφός του στα Οικονομικά Γ. Τσουδερός, δεν επηρεάζει ούτε την ανταποδοτικότητα (σ.σ. τα δημοτικά τέλη επανεπενδύονται στις αντίστοιχες υπηρεσίες) ούτε την ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού, όπως τονίσθηκε με έμφαση. 

 

Η απόφαση για τα τέλη και τον Προϋπολογισμό ήταν ομόφωνη- κι αυτό γιατί αποχώρησε μετά από έντονες διαμαρτυρίες ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης. Ο τέως Δήμαρχος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι εξευτελίζει κάθε είδους θεσμό, φέρνοντας τον Προϋπολογισμό, “το πλέον σταθερό και τυπικό θέμα του Δήμου”, σε μια έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση, “στην οποία προσκληθήκαμε μερικές ώρες νωρίτερα και η οποία είναι παράνομη. Αν ο Προϋπολογισμός του Δήμου θεωρείται κατεπείγον θέμα, μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς ότι δεν υπάρχει θεσμική διαδικασία του Δήμου που να στέκει στα πόδια της. Ο Προϋπολογισμός συζητείται τις ίδιες ημερομηνίες κάθε χρόνο και προφανώς δεν εμπίπτει στις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία για τις κατεπείγουσες συνεδριάσεις, όταν συζητούνται θέματα έκτακτα που δεν μπορούν να προβλεφθούν από την Υπηρεσία. Είναι πανελλήνια πρωτοτυπία αυτό που κάνετε και προφανώς η συνεδρίαση είναι παράνομη”, υπογράμμισε ο κ. Ζαμάνης αποχωρώντας.

Απαντώντας στις παραπάνω αιτιάσεις ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης υπενθύμισε στο συνάδελφό του πως το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που αυτό συζητείτο σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή, ήταν στα διάθεση όλων εδώ και 20 ημέρες, ενώ έχει περάσει και από τη διαδικασία συζήτησης στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Υπογράμμισε επιπλέον πως οι προθεσμίες υποβολής του στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ είναι ασφυκτικές, κάτι που υπαγόρευσε την κατεπείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ παρέπεμψε τον τέως Δήμαρχο στην πρακτική που ακολουθούν πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα.

Όσον αφορά, τέλος, στον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2023, αυτός είναι ισοσκελισμένος στα  76.768.291 ευρώ, με ένα μεγάλο μέρος των εσόδων, γύρω στο 40%, να προέρχεται από επιχορηγήσεις. Το σημείο στο οποίο επέμεινε ιδιαιτέρως ο κ. Καλαφατέλης, και το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, είναι το χρηματικό υπόλοιπο. Το ποσόν αυτό, παρά την οικονομική αφαίμαξη και δυσπραγία σε μια εποχή μη κανονικότητας, κρατήθηκε και μάλιστα αυξήθηκε κατά τι σε σχέση με τα 10,6 εκατομμύρια ευρώ του 2019, οπότε παρέλαβε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, σε ποσόν λίγο πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικά είναι μάλιστα τα νούμερα από τις υποχρεώσεις του Δήμου προς φορείς, όπως η ΕΥΔΑΠ στην οποία η εκτίμηση δαπάνης ανέρχεται στο 1,2 εκατομμύριο ευρώ περίπου, ή ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος για τη διαχείριση απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ) στον οποίο θα καταβληθεί ποσόν πάνω από 900.000 ευρώ, ή η ΔΕΗ που η δαπάνη αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση πέρυσι, λόγω της ενεργειακής κρίσης και παρά τις- ελάχιστες, πάντως- επιχορηγήσεις για το ενεργειακό κόστος από το κράτος, ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο.