logo


Ξεκίνησε από την Κοινότητα Διονύσου η συστηματική ενημέρωση των συλλογικών φορέων της πόλης για την υπόθεση της εγκατάστασης νέων λατομείων στην Πεντέλη, λίγα μόλις μέτρα από τον οικιστικό ιστό του Δήμου και τον αρχαιολογικό χώρο της Ραπεντώσας, καθώς και μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Την περασμένη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο προσήλθαν, καλεσμένοι της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου κατά των λατομείων, εκπρόσωποι και μέλη των μαζικών φορέων της Κοινότητας- αλλά όχι όλων: Παρόντες ήταν ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διονύσου, οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, ο Αθλητικός Όμιλος Διονύσου, οι Ναυτοπρόσκοποι, το Χοροπαίγνιο, η Χορωδία Διονύσου, το ΚΑΠΗ, οι Ρόταρυ, αλλά κανείς από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των 6 σχολείων της περιοχής, αν και είχαν προσκληθεί ένας προς έναν και τηλεφωνικά, όπως επιβεβαίωσε στην Οδό Διονύσου ο συντονιστής της επιτροπής και Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης.

Ο ίδιος, μαζί με τον Π. Πανάγο από τη Λαϊκή Συσπείρωση, τον Ν. Κλήμη και τη Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, τον επικεφαλής της νέας δημοτικής παράταξης “Νέος Διόνυσος” Ν. Καρυστινό και τον τοπικό σύμβουλο Θ. Κατσανεβάκη, παρουσία του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, ανέτρεξε στο ιστορικό της υπόθεσης που εδώ και ενάμιση χρόνο απασχολεί την τοπική επικαιρότητα, και όχι μόνο: Υπενθυμίζεται πως όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην του κυβερνώντος, έχουν υποβάλει σχετικές επερωτήσεις, η διαπαραταξιακή έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις τοπικές οργανώσεις όλων των κομματικών φορέων και έχει ζητήσει τη δέσμευση και τη βοήθειά τους στον αγώνα της πόλης, ενώ δυο εκδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) και ακόμη μια προγραμματίζεται για το προσεχές Σάββατο από το ΚΚΕ, για το ίδιο θέμα.

Το σκεπτικό για την έναρξη της συστηματικής ενημέρωσης από την Κοινότητα Διονύσου είναι προφανές: Αποτελεί την περιοχή που θα πληγεί άμεσα και περισσότερο από ενδεχόμενη επαναλειτουργία λατομείων στο βουνό. Οι επιπτώσεις όμως από τέτοια επαναλειτουργία δεν θα περιορίζονται μόνο στα όρια μιας μικρής Κοινότητας, αλλά θα ξαπλώνονται σε όλη την Αττική, μια που η Πεντέλη είναι ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου για την πρωτεύουσα και τους κατοίκους της.

Με τα παραπάνω κατά νου, ο κ. Φωτάκης ζήτησε τη στήριξη των φορέων της Κοινότητας σε τέσσερα επίπεδα: Την προτροπή προς τα μέλη και τους φίλους για τη συλλογή υπογραφών κατά των λατομείων, τη συνεχή ενημέρωση του κοινού στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων μέσω υλικού που θα διατεθεί από το Δήμο, τη μαζική πίεση προς τους πολιτευτές- εν ενεργεία και υποψήφιους, τώρα που οι εκλογές πλησιάζουν- να δεσμευθούν κατά των λατομείων, καθώς και την εγρήγορση σε περίπτωση δυναμικών κινητοποιήσεων, αν οι επιδιωκόμενες συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, που ήδη καθυστερούν, δεν φέρουν αποτέλεσμα.

Την πεποίθηση πως πίσω από την πρόθεση της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ να ξεκινήσει λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη κρύβονται γερές πλάτες εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Κλήμης, επικεφαλής των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, επισημαίνοντας πως σ’ αυτόν τον αγώνα της πόλης, παρά τη διαφορετική αφετηρία των μελών της διαπαραταξιακής επιτροπής, “όλοι είμαστε ενωμένοι στον κοινό στόχο, γιατί αφορά όλους μας”.

Στο ψευδεπίγραφο επιχείρημα της ανάπτυξης στο βουνό, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Πανάγος, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ήπια ανάπλαση του βουνού, μετά από την πολύχρονη κακοποίηση που έχει υποστεί, κόντρα σε φαραωνικά έργα. Κάλεσε επιπλέον σε συσπείρωση, σε μια συμπαγή βάση, και στην άσκηση πολιτικής πίεσης προς την κυβέρνηση.

Τις δράσεις, τέλος, που προγραμματίζει ο Δήμος Διονύσου είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς, με στόχο τη θωράκιση του βουνού ως τόπου αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, και μόνο, απαρίθμησε ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στη μελέτη για τις περιπατητικές διαδρομές που ολοκληρώνεται, στην πίεση για την επέκταση του master plan της Πεντέλης και στη βόρεια πλευρά του βουνού, στην ανάπλαση του χώρου του Ικάριου, καθώς και στην ανακατασκευή 4 παρεκκλησιών στην Πεντέλη.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω:

Την ανάγκη σύγχρονου και ελκυστικού τρόπου ενημέρωσης για τα λατομεία υπογράμμισε ο Γ. Κακούρης από τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, “συναντώντας” έτσι το αίτημα των περισσότερων μελών της διαπαραταξιακής επιτροπής για την επιμέλεια του ενημερωτικού υλικού από επαγγελματία, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες επικοινωνίας.

Την υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση, με την κεντρική καθοδήγηση από το Δήμο, ώστε να αποφευχθούν είτε ανακρίβειες είτε ευθύνες των φορέων, υπογράμμισε ο Π. Μπακοδήμος από τον Αθλητικό Όμιλο Διονύσου, που επιπλέον πρότεινε το κλείσιμο της Λ. Διονύσου, ως δυναμική κινητοποίηση με μεγάλη απήχηση.

Τέλος, ο κ. Κατσανεβάκης υπενθύμισε πως το Τοπικό Συμβούλιο, από τον Ιούνιο του 2021 κιόλας, λίγες εβδομάδες αφότου έγιναν γνωστές οι προθέσεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, έχει καταθέσει πλήρες πλαίσιο προτάσεων αξιοποίησης της Πεντέλης με δράσεις αθλητικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Η ενημέρωση των φορέων θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου, όπου καλεσμένοι θα είναι οι Περιβαλλοντικοί και οικολογικοί Σύλλογοι, οι Σύλλογοι Εθελοντών και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και ο Εμπορικός Σύλλογος, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τους Πολιτιστικούς- Εξωραϊστικούς Συλλόγους και τη σχολική κοινότητα.