logo


Η έγκαιρη παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία του Δήμου Διονύσου από τον ανάδοχο της σχετικής σύμβασης, αποτέλεσε κεντρικό θέμα στη χθεσινή (29/11) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, μετά και από τα περιστατικά που σημειώθηκαν προχθές σε δυο σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης- στο 1ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου και στο Νηπιαγωγείο Δροσιάς. Τα συγκεκριμένα σχολεία έμειναν χωρίς θέρμανση για μερικές ώρες, στο Νηπιαγωγείο μάλιστα οι γονείς έφεραν αερόθερμα για να ζεσταθούν τα παιδιά, όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης.

Και όχι μόνο αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος, παρά η Δημοτική Αρχή φέρνει προς συζήτηση το δικαίωμα προαίρεσης, δηλαδή την επέκταση της σύμβασης κατά 50%, με τον ίδιο προμηθευτή, που από πέρυσι η ίδια χαρακτηρίζει κακόπιστο, ενώ καταγγελίες, προφανώς έωλες, της σχετικής σύμβασης δεν έχουν τελεσφορήσει, με αποτέλεσμα να συνάγεται αντισυμβατική συμπεριφορά του Δήμου μάλλον, παρά κακοπιστία του προμηθευτή.

“Αν λοιπόν, είναι κακόπιστος, όπως υποστηρίζετε εδώ και ένα χρόνο, γιατί του δίνετε το δικαίωμα προαίρεσης, αντί να  παύσετε τη συνεργασία;» Ήταν το εύλογο ερώτημα του κ. Ζαμάνη, που επιπλέον επέμεινε πως δεν είναι ο ανάδοχος κακόπιστος, αλλά η Δημοτική Αρχή αντισυμβατική. Συνέδεσε, τέλος, το συγκεκριμένο θέμα με τη δαπάνη για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που ήρθε εκτός Ημερησίας Διατάξεως και το οποίο καταψήφισε, για λόγους αρχής: “Το να μην έχουν τα σχολεία πετρέλαιο, αλλά να έχουμε φροντίσει να στολίσουμε, με βρίσκει κάθετα αντίθετο”, είπε ο τέως Δήμαρχος.

Αντικρούσθηκε εντούτοις τόσο από το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη, όσο και από τον ειδικό συνεργάτη του, δικηγόρο Ν. Παπαϊωάννου, που πέρυσι είχε παρακολουθήσει στενά το θέμα μέσω των Σχολικών Επιτροπών:

Για την προμήθεια πετρελαίου, τόσο για τα δημοτικά κτήρια όσο και για τα κτήρια αρμοδιότητας των τριών Νομικών Προσώπων, πραγματοποιείται από το Δήμο Διονύσου ενιαίος ανοιχτός διαγωνισμός για οικονομία κλίμακας και εν συνεχεία κάθε Νομικό Πρόσωπο υπογράφει ξεχωριστή σύμβαση. Ο ανάδοχος που προέκυψε από την τελευταία διαγωνιστική διαδικασία πριν από δυο χρόνια περίπου, συνεργάζεται χωρίς πρόβλημα με το Δήμο και την ΕΣΤΙΑ, όχι όμως και με τις δυο Σχολικές Επιτροπές. Όπως πολλές φορές καταγγέλθηκε στις συνεδριάσεις των Επιτροπών την περυσινή χρονιά, και δεν εκτελούσε εγκαίρως τις παραγγελίες των σχολείων και απαιτούσε την πληρωμή του εκτός όρων σύμβασης και έχει επιδείξει ανοίκεια συμπεριφορά προς Διευθυντές αλλά και προς τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών, μια εκ των οποίων αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση, διαδικασία που όμως δεν προχώρησε τελικά. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στον εν λόγω προμηθευτή είχαν απευθύνει αλλεπάλληλες ειδικές προσκλήσεις τόσο ο Δήμος όσο και οι Σχολικές Επιτροπές, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Στην κακοπιστία του αναδόχου επέμεινε κ. Καλαφατέλης, υπογραμμίζοντας πως, παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η Διοίκηση του Δήμου φρόντισε και πέρυσι και φέτος να αντιμετωπίσει την ελλιπή τροφοδότηση των σχολείων άμεσα, ενώ συμπλήρωσε πως η προαίρεση δίδεται μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός για το πετρέλαιο θέρμανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. “Για μας δεν νοείται σχολείο να μείνει χωρίς θέρμανση έστω και μια ώρα, γι’ αυτό προχωρήσαμε στο δικαίωμα προαίρεσης, μέχρι να αναδειχθεί νέος ανάδοχος”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Καμιά καταγγελία δεν κρίθηκε δικαστικά, συνεπώς καμιά δεν χάθηκε, διόρθωσε τον επικεφαλής της μείζονος ο κ. Παπαϊωάννου, που υπενθύμισε τα προβλήματα λόγω αντισυμβατικής συμπεριφοράς του αναδόχου στην περίπτωση των σχολείων, ενώ ενημέρωσε την Οικονομική Επιτροπή και για τους συμβατικούς όρους στις προθεσμίες πληρωμής του, που συστηματικά καταστρατηγούσε ο προμηθευτής πετρελαίου.

Παρά τις αντιρρήσεις του, πάντως, ο κ. Ζαμάνης δεν καταψήφισε το θέμα, μη θέλοντας- όπως είπε- να ρισκάρει να μείνουν τα σχολεία χωρίς θέρμανση, περιοριζόμενος σε λευκή ψήφο, ενώ ο συνάδελφός του Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι υπερψήφισε, αλλά και οι δυο επέρριψαν ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για πλημμελείς χειρισμούς.

Στην ίδια συνεδρίαση, τέλος, αποσύρθηκε το θέμα που αφορούσε στην άσκηση ένδικου μέσου κατά του πρώην Προέδρου της Κοινότητας Σταμάτας Β. Πέππα. Ο κ. Πέππας είναι μάρτυρας σε υπόθεση εναπόθεσης μπάζων της αποχέτευσης από την εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ σε οικόπεδο, του οποίου ο ιδιοκτήτης έχει στραφεί κατά του Δήμου με αγωγή αποζημίωσης για την υποβάθμιση της περιουσίας του. Αν και η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου  Γ. Βασιλείου προτείνει την άσκηση μηνυτήριας αναφοράς για “ψευδή ένορκη κατάθεση”, ο Δήμαρχος απέσυρε το θέμα και για περαιτέρω διευκρινίσεις αλλά και γιατί “είναι δύσκολο να στραφούμε κατά πρώην συναδέλφου αιρετού”. Πάντως η κατάθεση του κ. Πέππα δεν περιλαμβανόταν στα συνημμένα του θέματος, κάτι που επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος, με αποτέλεσμα να μην σχηματίζεται σαφής εικόνα για την υπόθεση. Το θέμα, κατά τα λεγόμενα του Δημάρχου, θα επανέλθει σε προσεχή συνεδρίαση.