logo


Μόνον ο Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος έχει ολοκληρωθεί στα κτήρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης στο Δήμο Διονύσου, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων, ενώ δεν έχει ακόμη εγκριθεί ο Δευτεροβάθμιος, που έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση ύψους 135.000 ευρώ στο Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ. Αυτά δήλωσε σε ερώτηση της Οδού Διονύσου, με αφορμή τους σεισμούς στην Εύβοια αλλά και τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί στην επιστημονική κοινότητα γύρω από τη σεισμική δυναμική στις Αλκυονίδες, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος Διονύσου είναι από τους ελάχιστους, ίσως και ο μόνος, Δήμος πανελλαδικά που έχει ολοκληρώσει τον πρωτοβάθμιο έλεγχο (σ.σ. ο οποίος ξεκίνησε αμέσως μετά από τον ισχυρό σεισμό 4,4 της κλίμακας Ρίχτερ στη Σταμάτα τον Ιανουάριο του 2018), ενώ για όλους τους ΟΤΑ της χώρας εκκρεμούν οι απαντήσεις για την ένταξή τους στο ΤΡΙΤΣΗΣ με στόχο τη διενέργεια δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου.

Σημειώνεται εδώ πως, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο Πρωτοβάθμιος ή Ταχύς Οπτικός Έλεγχος (ΤΟΕ)  συνίσταται στην πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης και τέθηκε σε ισχύ το 2001, δυο χρόνια μετά από το φονικό σεισμό της Πάρνηθας.

Ο Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος διενεργείται για την προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας με βάση αναλυτικότερους υπολογισμούς και (μη καταστροφικό) έλεγχο ποιότητας των υλικών, για όσα κτίρια προκύψει ανεπαρκής σεισμική ικανότητα με βάση τα αποτελέσματα του ΤΟΕ.

Προβλέπεται, τέλος, η αναλυτική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και (ενδεχομένως) σύνταξη μελέτης αποκατάστασης- ενίσχυσης, για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισμική ανεπάρκεια από το προηγούμενο στάδιο, σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις.