logo


Τις σκέψεις του γύρω από το νέο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου Διονύσου, που εγκρίθηκε τις προάλλες με οριακή πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, καταθέτει ο ομότιμος καθηγητής πληροφορικής στο ΕΚΠΑ Π. Γεωργιάδης:  

Στο δημοσίευμα της 26ης Νοεμβρίου στην «Οδός Διονύσου» ο αναγνώστης πληροφορείται ότι στην συνεδρίαση (24/11) του Δημοτικού Συμβουλίου(ΔΣ) εγκρίθηκε ο νέος Οργανισμός Υπηρεσιών του Δήμου.

Διαβάζει επί λέξει, υποθέτω με ανακούφιση και ικανοποίηση, ότι επιτέλους λύθηκε ένα θέμα που ταλαιπωρούσε τους δημότες και δεν επέτρεπε στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή(ΔΑ) να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της.

“Η έγκριση του Οργανισμού, που θα εφαρμοστεί από τη νέα Δημοτική Αρχή, μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, επιτεύχθηκε με τη θετική ψήφο των Αγγ. Κατσιακίδη και Σ. Αγγελάκη από την παράταξη του Εύπολι,
αποσπώντας οριακή πλειοψηφία 20 θετικών έναντι 19 αρνητικών ψήφων.
Για συζήτηση, γράφεται στο δημοσίευμα, δεν μπορούμε να μιλάμε βέβαια μια που το θέμα ψηφίστηκε 13 λεπτά μετά από την εκφώνησή του, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα”. 

Στο ίδιο φύλλο (26/11) της «Οδός Διονύσου» φιλοξενείται αυτούσιο δελτίο τύπου του Δήμου με διθυραμβικές διατυπώσεις “για τη φιλοσοφία που διέπει τον νέο Οργανισμό κ.τ.λ. κ.τ.λ.…” και πάρα πολλές επαινετικές αναφορές για το μέγα επίτευγμα. Το δελτίο τύπου καταλήγει με δήλωση του κυρίου Δημάρχου ο οποίος αποδίδει τα εύσημα σε πολλούς συντελεστές της μεγάλης επιτυχίας και ως είθισται δεν παραλείπει να υπογραμμίσει  “ …εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξη και απογοήτευσή μου για τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης οι οποίοι, σχεδόν στο σύνολό τους, καταψήφισαν τον Οργανισμό….»

Ήμουνα σχεδόν βέβαιος ότι όλα τα ανωτέρω δεν μπορούν εύκολα να αμφισβητηθούν και ότι μια νέα εποχή ξεκινάει για την πόλη μας. Επειδή όμως το σχεδόν από το σίγουρα  έχουν μια μεγάλη απόσταση μπήκα στον πειρασμό να επιβεβαιώσω την ένθερμη επιχειρηματολογία στο δελτίο τύπου και στη δήλωση του κ. Δημάρχου.

Η καλύτερη επιβεβαίωση και η περισσότερο αντικειμενική που δεν επιδέχεται υποκειμενικές παρερμηνείες είναι αυτή καθεαυτή η ανάγνωση του κειμένου  όπως έχει πλέον ψηφιστεί με αρκετή υπερηφάνεια από 20 δημοτικούς συμβούλους και καταψηφίστηκε από 19 συμβούλους (κατ’ επάγγελμα αρνητές κάθε προόδου και συνάμα εμπόδιο στον επιχειρούμενο εκσυχρονισμό των δομών του Δήμου).

Από τις 110 σελίδες επέλεξα να εστιάσω κατ’ αρχάς την προσοχή μου στις σελίδες 51 έως και 55 που αναφέρονται στο Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης. Ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη από τον κάθε ένα αναγνώστη που θα θελήσει να συνεχίσει την ανάγνωση του άρθρου, προσγειώνοντάς τον στην σκληρή πραγματικότητα αφαιρώντας του κάθε προσδοκία να είναι έστω συγκρατημένα αισιόδοξος που επέλεξε να κατοικεί σε αυτή την πόλη.

Δεν επέλεξα κάτι ευχάριστο για να σας ξεκουράσω, επέλεξα κάτι δυσάρεστο για να σας διασκεδάσω.

Αντιγράφω, πιστά αποσπάσματα, από τις αρμοδιότητες που έχει το Γραφείο Ανάπτυξης χωρίς σχολιασμό, απλώς υπενθυμίζω ότι σε λίγες βδομάδες θα έχουμε 2023 μετά Χριστόν!

“Τον καθορισμό των ωρών έναρξης και λήξης της εργασίας των αρτεργατών”
«Καθορίζει το εξωτερικού χρώματος των ΤΑΞΙ»
“Τα τεχνικά ψυχαγωγικά παίγνια και την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου”
«Τα ζωήλατα οχήματα”
«Τη λειτουργία καταστημάτων εκμίσθωσης μοτοποδηλάτων”
“Τον καθορισμό των χώρων και των όρων για την προσωρινή διαμονή μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων”

Όσοι έχουν διάθεση και υπομονή να συνεχίσουν , η ευθύνη ατυχήματος “στα μάτια” αποκλειστικά δική τους.

Τον νέο Οργανισμό τον υπερψήφισαν στην Εκτελεστική Επιτροπή, με κατεπείγουσα μάλιστα διαδικασία για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, ώστε να εισαχθεί  στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος και οκτώ(8) Αντιδήμαρχοι.

Προφανώς ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας. Αρκεί να διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση για να βρεθεί ο ένοχος, “ο γλωσσικός τρομοκράτης”, “ο επικίνδυνος προβοκάτορας” που φρόντισε να ενσωματώσει στο αριστούργημα  του νέου οργανισμού  τέσσερις(4) πυκνογραμμένες σελίδες με σύγχρονο αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Διατηρώ στο ακέραιο τις προβλέψεις μου ότι και στις υπόλοιπες 106 από τις 110 σελίδες επαναλαμβάνονται πάρα πολλές άλλες αναχρονιστικές περιγραφές καθηκόντων και φρονώ υπάρχουν δυο εναλλακτικές λύσεις.

Η πρώτη είναι η πλέον ριζική και υπακούει στο νόμο της βαρύτητας. Αποσύρεται, πάει στο καλάθι και ξαναγράφεται από την αρχή.
Η λύση αυτή ως η πλέον αξιοπρεπής, θέλει  αρετή και τόλμη όπως η ελευθερία.

Η δεύτερη λύση είναι ευκολότερη και άμεσα εφαρμόσιμη:
Αλλάζει ο τίτλος του Τμήματος  Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και γράφεται ως Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Υπανάπτυξης  για να αντιστοιχεί πλήρως στο κείμενο που το συνοδεύει ώστε να ξέρουμε τι ακριβώς θα διαβάσουμε χωρίς παραμορφωτικούς φακούς.

Παναγιώτης Γεωργιάδης