logo


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΓ. ΦΙΛΟΘΕΗΣ 5Β – ΠΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2103236287 – 2103232463 sea1891@otenet.gr

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΑΤΟΥΣΑ 3, ΑΘΗΝΑ 2103 809327

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 1, ΑΘΗΝΑ 2103629460 ogegr@otenet.gr

ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Εργαζόμενες/οι στο εμπόριο, μικροί έμποροι και καταναλωτές μαζί στον αγώνα

Για να μην τους χαρίσουμε τις Κυριακές μας

Για φτηνά και ποιοτικά προϊόντα προσβάσιμα σε όλες και όλους

Αγαπητές/οι καταναλωτές,

Εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο, οι φορείς που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα, σας καλούμε να σταθείτε δίπλα μας στον αγώνα για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

Αυτές τις μέρες όσοι εργαζόμαστε στο εμπόριο ζούμε για άλλη μια φορά τραγελαφικές καταστάσεις! Οι μεγαλέμποροι απαίτησαν να ανοίξουν τα καταστήματα μια Κυριακή του Νοέμβρη και η κυβέρνηση ικανοποίησε την απαίτησή τους!

Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης(!) για τον «Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης»(!!!), η κυβέρνηση αρχικά αποφάσισε το άνοιγμα των καταστημάτων στις 6 Νοεμβρίου, ημερομηνία που άλλαξε από το Υπουργείο Ανάπτυξης λόγω κακοκαιρίας(!) και τελικά κατέληξε στην Κυριακή 27 Νοέμβρη.

Σκοπός της κυβέρνησης ήταν να εξασφαλίσει στους μεγαλεμπόρους ένα 4ήμερο όπου, μαζί με τις “BlackFriday” & “CyberMonday”, θα απογειώσει τους τζίρους τους ενώ θα τους επιτρέψει και να ξεστοκάρουν.

ΔΕΝ ΘΑ ΛΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΓΙΑ  ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Μας επιβάλλουν με το έτσι θέλω το πρόγραμμα που εξυπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σ΄ ένα κλάδο που σε μεγάλο ποσοστό εργάζονται γυναίκες, ήδη δουλεύουμε με εξουθενωτικά ωράρια από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς να έχουμε ούτε μια Κυριακή για να δούμε τα παιδιά μας.

Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι από τα μέσα Νοέμβρη και για 2 μήνες θα λιώνουμε μέσα σε καταστήματα και αποθήκες από τις ατελείωτες υπερωρίες όλη τη μέρα και κάθε μέρα, Δευτέρα έως Κυριακή! Ένας πραγματικός εφιάλτης με εορταστικό ωράριο, απογραφές και τις εκπτώσεις στις αρχές Γενάρη! Έτσι, για τα κέρδη αυτών των λίγων μεγάλων εμπόρων σμπαραλιάζεται κάθε προσωπικός και οικογενειακός μας προγραμματισμός.

Παράλληλα, χιλιάδες μικρέμποροι είμαστε ένα βήμα πριν το λουκέτο, πνιγμένοι στα χρέη & αντιμέτωποι με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς & λογαριασμούς ρεύματος που δεν μπορούμε να πληρώσουμε.

Μάλιστα, σε αυτή την κατάσταση έχουν βάλει το χέρι τους όλες οι κυβερνήσεις από το 2013 και μετά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ έχουν φτιάξει τη λειτουργία των καταστημάτων στα μέτρα των μεγάλων εμπόρων, υλοποιώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Γι’ αυτό παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και δεν ελπίζουμε ότι αυτή ή η επόμενη κυβέρνηση θα μας λύσουν τα προβλήματα.

Γι’ αυτό ζητάμε την στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των  εργαζόμενων! Να στηρίξετε τους ανθρώπους που όλα τα προηγούμενα χρόνια «κληρονόμησαν» σακατεμένα χέρια και πόδια επειδή δούλευαν με εντατικούς ρυθμούς και χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας. Στην πανδημία και στον χιονιά, σε κάθε δύσκολη στιγμή, είναι εκτεθειμένοι στους εκβιασμούς και την πίεση των μεγαλοεργοδοτών για να μην πέσουν οι τζίροι. Εξάλλου, η υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, αφού η κατάργηση της έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά κλάδους. Σας καλούμε λοιπόν να παλέψουμε μαζί τα δίκαια αιτήματά μας.

Για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας!

Την ίδια στιγμή εμείς, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην χώρα, αναγκαζόμαστε να κυνηγάμε κάθε προσφορά γιατί αδυνατούμε να έχουμε πρόσβαση στα χιλιάδες πανάκριβα προϊόντα που τοποθετούμε στα ράφια  και κάθε πρωί αλλάζουμε τα ταμπελάκια με ακριβότερες τιμές! Λίγες μέρες προσφορών για συγκεκριμένα εμπορεύματα που «ξέμειναν» στις αποθήκες, ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο τα χρυσοπληρώνουμε,  οι μεγαλέμποροι εμφανίζουν τεράστια κέρδη και το κράτος γεμίζει τα ταμεία του από τους άδικους έμμεσους φόρους όπως ο ΦΠΑ. Ο πληθωρισμός που ξεπερνάει το 10% κάθε μήνα μας έχει αδειάσει τις τσέπες από τις 10 πρώτες μέρες του μήνα.

Για την καταπολέμηση της ακρίβειας διεκδικούμε:

  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των φόρων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια, στα καύσιμα.
  • Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό τηλέφωνο και τρόφιμα.

Κατανοούμε τους χιλιάδες εργαζόμενους που κυριολεκτικά δουλεύουν όλη μέρα και δεν προλαβαίνουν να κάνουν τις αγορές της εβδομάδας. Γι’ αυτό σας καλούμε να παλέψουμε όλοι μαζί για  σταθερό ωράριο εργασίας με μείωση του εργάσιμου χρόνου, για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου και τη δυνατότητα ξεκούρασης για όλους!

Η πρόσφατη μαζική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, που συναντηθήκαμε με χιλιάδες από εσάς, μας γεμίζει όλους δύναμη και αισιοδοξία για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ορμή τον αγώνα για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας, για να παρθούν πίσω όλοι οι νόμοι που απελευθερώνουν το ωράριο.

Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς ακόμα, καλούμε όλους τους καταναλωτές να είναι στο πλευρό μας! Μαζί να αγωνιστούμε κόντρα στη βαρβαρότητα που ζούμε!

Στην απεργία της Κυριακής 27 Νοέμβρη με τις παρεμβάσεις & κινητοποιήσεις μας, οι φορείς που υπογράφουμε το κάλεσμα θα στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε κράτος κι εργοδοσία! Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τον αγώνα για κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.