logo


Από την Κοινότητα Διονύσου, την περιοχή που θα πληγεί περισσότερο από όλες σε ενδεχόμενη εκ νέου λειτουργία λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη, θα ξεκινήσει η ευρεία ενημέρωση της πόλης, με στόχο να αντιληφθούν οι κάτοικοι και οι φορείς πως ο κίνδυνος να εγκατασταθούν και πάλι λατομεία στο βουνό δεν έχει καθόλου απομακρυνθεί, αλλά και να είναι σε εγρήγορση για τυχόν δυναμικές κινητοποιήσεις, που ήδη συζητούνται.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των λατομείων, την περασμένη Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Διονύσου, με αποκλειστικό θέμα την κρίσιμη ενεργοποίηση του κοινωνικού παράγοντα.

Έτσι μεθαύριο Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, και σε πρώτη φάση, όλοι οι συλλογικοί φορείς αποκλειστικά της Κοινότητας Διονύσου είναι προσκεκλημένοι στο Πολιτιστικό, όπου η διαπαραταξιακή αφενός θα τους ενημερώσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Διονύσου εδώ και ενάμιση χρόνο, όταν έγινε γνωστή η πρόθεση της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ να ξεκινήσει έρευνες και εν συνεχεία λατομική δραστηριότητα στο κατώφλι της πόλης. Και αφετέρου να τους ζητήσει τη διάχυση της πληροφορίας στα μέλη και τους φίλους τους, την επανενεργοποίηση στη συλλογή υπογραφών κατά των λατομείων, αλλά και τη στήριξη και τη μαζική συμμετοχή τους σε ενδεχόμενες δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε, επιπλέον, να καλεί η διαπαραταξιακή επιτροπή τους υπόλοιπους συλλογικούς φορείς της πόλης ανά κατηγορία- τους περιβαλλοντικούς με τα Κλιμάκια Πολιτικής Προστασίας και τους φιλοζωικούς, τους πολιτιστικούς μαζί με τους αθλητικούς, τον Εμπορικό Σύλλογο Διονύσου μαζί με τον ΣΕΒΑ, και τέλος τη σχολική κοινότητα.

Όσον αφορά στο μέτωπο της στήριξης από υπερτοπικούς φορείς, και μάλιστα κομματικούς, υπενθυμίζεται πως ενημερωτική εκδήλωση για τα λατομεία οργανώθηκε πρόσφατα από την Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, λίγες ημέρες αργότερα το θέμα αναδείχθηκε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Άγ. Στέφανο, ενώ το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Διονύσου, το ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης για τα λατομεία, με κεντρικό ομιλητή το βουλευτή Γ. Γκιόκα.

Εντωμεταξύ καθυστερεί η συνάντηση που ο Δήμος έχει ζητήσει με τον υπουργό ΠΕΝ Κ. Σκρέκα, με στόχο να του θέσει το πρόβλημα με όλες τις παραμέτρους του, αλλά και να του δώσει έτοιμη την τροπολογία του λατομικού νόμου, με την οποία αποτρέπεται για πάντα η λατομική εκμετάλλευση της Πεντέλης με τον αποχαρακτηρισμό των ανενεργών σήμερα, και εδώ και 15 χρόνια, λατομικών ζωνών.

Έτσι, προτάσεις ακούστηκαν ακόμη για την περίπτωση που ο υπουργός είτε αρνηθεί είτε κωλυσιεργήσει έτι περαιτέρω, με κεντρικό άξονα την κινητοποίηση έξω από το ΥΠΕΝ παρουσία τηλεοπτικών καναλιών με ή και χωρίς τη σύμπραξη του Δήμου, καθώς και την προειδοποίηση πως “είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε την υπόθεση μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο”. Πάντως προχθές δεν ελήφθη κάποια συγκεκριμένη απόφαση από τη διαπαραταξιακή επιτροπή, μια που ο συντονιστής της και Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου και την ευκαιρία να χειριστεί τον καθορισμό της συνάντησης με τον υπουργό.