logo


Με την ψήφο δυο δημοτικών συμβούλων από παρατάξεις της μειοψηφίας εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο- μετά από προσπάθειες και διαβουλεύσεις μηνών- προχθές Πέμπτη 24 Νοεμβρίου ο νέος Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου Διονύσου. Ο ΟΕΥ, σύμφωνα και με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Ράικου αλλά και τις κατά καιρούς δηλώσεις των ίδιων των εργαζόμενων στο Δήμο, ανοίγει το δρόμο για περισσότερες προσλήψεις στο αποδυναμωμένο αριθμητικά προσωπικό του Δήμου, δημιουργεί ευκαιρίες εξέλιξης και ελκυστικό περιβάλλον για την έλευση νέων εργαζομένων, καθώς και ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό Δήμο, όπως αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου.

Η έγκριση του Οργανισμού, που θα εφαρμοστεί από τη νέα Δημοτική Αρχή, μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, επιτεύχθηκε με τη θετική ψήφο των Αγγ. Κατσιακίδη και Σ. Αγγελάκη από την παράταξη του Εύπολι, αποσπώντας οριακή πλειοψηφία 20 θετικών έναντι 19 αρνητικών ψήφων.

Για συζήτηση δεν μπορούμε να μιλάμε βέβαια μια που το θέμα ψηφίστηκε 13 λεπτά μετά από την εκφώνηση του, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα-  άλλωστε η συγκεκριμένη συνεδρίαση “αφιερώθηκε” κυρίως στη συζήτηση γύρω από το αντιπλημμυρικό έργο της Λ. Σταμάτας- Δροσιάς που διήρκεσε τέσσερις και πλέον ώρες. Υπενθυμίζεται εδώ πως είχε προηγηθεί άλλη μια προσπάθεια έγκρισης του ΟΕΥ στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και μια δίωρη διαβούλευση με παρατάξεις και ανεξάρτητους  το καλοκαίρι. Παρά την πρόσκληση της Διοίκησης να αποσταλούν προτάσεις βελτιωτικές του Οργανισμού από τις μειοψηφίες, μόνο 2-3 μεμονωμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ανταποκρίθηκαν, όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας πως οι προτάσεις τους ελήφθησαν υπόψη και ενσωματώθηκαν.

Όχι πάντως όλες, απ’ ό,τι φάνηκε στη συνέχεια, μια που ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε πως μια τουλάχιστον δική του επισήμανση για στοιχείο που λείπει από τον Οργανισμό, αν και προβλέπεται από το νόμο, είναι η περιγραφή των ειδικών και γενικών θέσεων.

Οι προτάσεις, αντιθέτως, του κ. Κατσιακίδη από τον Εύπολι υιοθετήθηκαν- κατά δήλωσή του- στον νέο ΟΕΥ, και αιτιολογούν προφανώς τη θετική του ψήφο, την οποία ενστερνίσθηκε και η συνάδελφός του από την ίδια παράταξη.

Επένδυση στο μέλλον και εργαλείο για την επόμενη Δημοτική Αρχή, χαρακτήρισε την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών και ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης. Ο ίδιος, εκφράζοντας την αγωνία του όπως τόνισε χαρακτηριστικά, περιέγραψε την τραγική υποστελέχωση του Δήμου, ο οποίος από τη μια πλευρά αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα και από την άλλη δεν έχει το προσωπικό για να τα αντιμετωπίσει. Το δασικό και οικιστικό πρόβλημα, η παρακολούθηση στην εξέλιξη των έργων, η διεκδίκηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, καθώς και η εκπόνηση μελετών, είναι μερικά από αυτά, ενώ ο νέος ΟΕΥ, υποστήριξε ο κ. Φωτάκης, διαπνέεται και από αποκεντρωτική λογική, μια που προβλέπονται γραφεία υποστήριξης της λειτουργίας των Κοινοτήτων σε όλους τους τομείς.

Για την έγκριση του Οργανισμού, τέλος, αναμένεται η έκδοση σχετικής ανακοίνωσης εκ μέρους των εργαζόμενων του Δήμου.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος ΟΕΥ αντικαθιστά αυτόν που είχε εγκριθεί το 2011, με την ίδρυση του καλλικρατικού Δήμου και η τροποποίησή του, όσο τα χρόνια περνούσαν, κρινόταν από όλους τους εμπλεκόμενους- αιρετούς και εργαζομένους-  όλο και πιο απαραίτητη. Η πρώτη προσπάθεια ξεκίνησε από την Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών Β. Ρηγοπούλου στη Διοίκηση Ζαμάνη, ανακόπηκε όμως με την ανεξαρτητοποίησή της. Λίγο καιρό αργότερα ξεκίνησε και πάλι από τον Γενικό Γραμματέα επί της ίδιας Διοίκησης Μ. Χρηστάκη, όμως ούτε και τότε ευοδώθηκε, μια που ο κ. Χρηστάκης υπηρέτησε στο Δήμο κάτι παραπάνω από ένα χρόνο, για να παραιτηθεί το 2017. Τρίτη προσπάθεια επιχειρήθηκε με την έναρξη της θητείας από τη νυν Διοίκηση Καλαφατέλη, και τον τότε Γενικό Γραμματέα Στ. Μιχιώτη, που και αυτή δεν ολοκληρώθηκε γιατί μεσολάβησε η δική του παραίτηση.