logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί γονείς,

Πάνω από δυο μήνες έχουν περάσει από το άνοιγμα των σχολείων και μέρα με τη μέρα έρχονται στην επιφάνεια η απραξία της Δημοτικής Αρχής, που πέρα από τα «ΘΑ» του καλοκαιριού ότι θα υλοποιηθούν επισκευές και συντηρήσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

  Η εικόνα  αυτή παρουσιάζεται στα περισσότερα  σχολεία της χώρας με τραγικές ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας, σε υλικοτεχνικές υποδομές, υποχρηματοδότηση, ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό κ.λπ. Την ίδια στιγμή  η κυβέρνηση  δίνει  δισεκατομμύρια για την κερδοφορία των ομίλων, συμμετέχει σε πολέμους και εξοπλισμούς   και  τα σχολεία μας  δεν έχουν στοιχειώδεις υποδομές, ασφαλείς για τα παιδιά.

  Η κατάντια των σχολείων είναι αποτέλεσμα και όλων των μέχρι σήμερα  Δημοτικών Αρχών  του Δήμου μας, που πιστοί αγγελιοφόροι της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής δε διεκδίκησαν κονδύλια και λειτούργησαν στη λογική της ανταποδοτικότητας.  

  Μπορεί στις συντηρήσεις των σχολείων η Δημοτική Αρχή να χαρακτηρίζεται για την  απραξία της, όμως για να ορίσει υπεύθυνους εκπαιδευτικούς ενέργειας, χωροφύλακα σε κάθε σχολική μονάδα, για να μην υπερβεί στο ελάχιστο σε κατανάλωση πετρελαίου ή ρεύματος, επέδειξε μεγάλη ταχύτητα.

  Όπως επίσης ο Δήμος πιστός παρατρεχάμενος της Κυβέρνησης και της Κεραμέως, με τη «δήθεν βράβευση των καλύτερων εκπαιδευτικών», εφαρμόζει από το παράθυρο την ατομική αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων.

  Ενημερωθήκαμε ότι στα μέσα του  Οκτώβρη ένας  ακόμη μαθητής  τραυματίστηκε στο διάλειμμα, παίζοντας στην αυλή του σχολείου του στο 2ου Νηπιαγωγείου Διονύσου. Η αυλή είχε υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα ο προστατευτικός τάπητας να φύγει από την θέση του, ο μαθητής να  σκοντάψει και  να πέσει  με το κεφάλι στην πλακόστρωση.

  Η Λαϊκή Συσπείρωση έβαλε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου στις 15/11/2022 και απαιτήσαμε να πάρει θέση ο Δήμαρχος, τι προτίθεται να κάνει.

  • Τονίσαμε ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και επιστολές του διδακτικού προσωπικού και του συλλόγου γονέων  η επισκευή δεν έγινε,  όπως είχε υποσχεθεί  η Δημοτική Αρχή ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υλοποιηθεί .
  • Υπενθυμίσαμε τις διαχρονικές ευθύνες όλων  των Κοινοτικών και Δημοτικών Αρχών   που δεν προστάτεψαν και δεν υπερασπίστηκαν τους λιγοστούς σχολικούς χώρους του Δήμου μας. Και δεν πρόκειται για το μόνο σχολείο. Το 1ο Νηπιαγωγείο Διονύσου π.χ.  μετά από 20 χρόνια λειτουργίας του, βρέθηκε να είναι χτισμένο σε ιδιωτικό χώρο. Ιδιώτης το  διεκδίκησε και το κέρδισε  με χρησικτησία. Να σημειώσουμε ότι στο δικαστήριο δεν παρευρέθηκε η Δημοτική Αρχή για να το υπερασπιστεί .
  • Το 2ο  Νηπιαγωγείο Διονύσου βρέθηκε με προβληματική αυλή, παρότι ο   Νομάρχης   με την  απόφαση  278515/79 στο ΦΕΚ 630/Δ/79 είχε χαρακτηρίσει  σε δημόσια έκταση σχολικό  χώρο  προκειμένου να χτιστούν τα δυο σχολεία, το 2ο Νηπιαγωγείο και το 2o Δημοτικό Διονύσου. Τότε κανείς δεν πρόβαλλε δικαιώματα. Όταν όμως ο ΟΣΚ άρχισε την κατασκευή των σχολείων, το Δασαρχείο Πεντέλης  διεκδίκησε τον χώρο καθώς και τον πέτρινο οικίσκο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Νηπιαγωγείου.                                                                                                                                                                Ο ΟΣΚ προκειμένου το Νηπιαγωγείο να αποκτήσει αυλή αναγκάστηκε να μπαζώσει χώρο, που όμως μέχρι σήμερα δημιουργεί προβλήματα από τις συνεχείς καθιζήσεις.                             

Το 2006 ο δασάρχης Πεντέλης μετά από αίτημα της προϊστάμενης του νηπιαγωγείου και των γονέων,  εισηγείται να παραχωρηθεί για τις ανάγκες  του νηπιαγωγείου ο πέτρινος  οικίσκος  και ο περιβάλλων χώρος και ότι  δεν σχεδιάζει να τον επισκευάσει.  Ακολούθησαν κατά καιρούς αιτήματα για την παραχώρηση του χώρου στο σχολείο, όμως μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει.

Ο οικίσκος καταρρέει δίπλα στον αύλειο χώρο του Νηπιαγωγείου, ενώ τα νήπια στερούνται αίθουσα ξεκούρασης και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, υπάρχουν λιγοστές τουαλέτες και  η αυλή είναι μικρή, ακατάλληλη  και προβληματική με τις συνεχείς καθιζήσεις. Το νηπιαγωγείο χτίστηκε με προδιαγραφές μονοθέσιου και σήμερα λειτουργεί ως διθέσιο και ολοήμερο που φιλοξενούνται πάνω από 50 νήπια.

  Η αξιοποίηση χώρου για χρήση και στέγαση σχολείου και βάσει νόμου θα έπρεπε να κατισχύει έναντι άλλων χρήσεων.

   Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή  να διεκδικήσει το σχολικό χώρο για τις ανάγκες του σχολείου  και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της καθίζησης της αυλής.

  Άμεσα να επισκευαστεί η καθίζηση, να αντικατασταθεί ο προστατευτικός τάπητας που έχει φθαρεί, καθώς και να τοποθετηθούν καινούρια  όργανα που είναι απαραίτητα για την απασχόληση των νηπίων κατά την ώρα του διαλείμματος, που πάνω από τέσσερα χρόνια η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή έχει αποσύρει τα παλιά ως ακατάλληλα και επικίνδυνα.

  Να  επισκευαστούν όλες οι αυλές των σχολείων που έχουν προβλήματα καθώς και των παιδικών χαρών για να αποφευχθούν άλλα ατυχήματα. Την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών δεν την διαπραγματευόμαστε.

  Ενημερώσαμε και τον Σύλλογο Γονέων για να παρευρεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και απαιτήσαμε να δοθεί ο λόγος στην πρόεδρο για να τοποθετηθεί.

  Η Δημοτική Αρχή φάνηκε ότι αγνοούσε τελείως το πρόβλημα. Εισπράξαμε πολλές υποσχέσεις  ότι δηλαδή το σχολείο  βρίσκεται μαζί με άλλα σχολεία σε μια εργολαβία που εκκρεμεί πάνω από τέσσερα χρόνια κ.λπ.  Όταν ζητήσαμε χρονοδιάγραμμα για την επισκευή της καθίζησης μας είπαν στην καλύτερη περίπτωση έξι μήνες αν δεν γίνει καμιά ένσταση, ειδάλλως είναι άγνωστο πότε θα γίνει.

  Σας καλούμε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Τα σχολεία και οι ανάγκες των παιδιών μας δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και της  Δημοτικής Αρχής. Το κράτος κινητοποιείται άμεσα για τα συμφέροντα των «πλουσίων» ενώ, αντίθετα,  το θέμα του προαύλιου χώρου ενός νηπιαγωγείου, χρονίζει και βαλτώνει στη γραφειοκρατία.

  Αν εσείς σαν γονείς  δεν πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας και δεν διαμαρτυρηθείτε συλλογικά, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί.                                                                                                                                          

  Η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρίσκεται δίπλα σας όπως πάντοτε, στους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, στον αγώνα τους για σχολεία δημόσια, ασφαλή και σύγχρονα, με την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή.