logo


Στοιχεία σχετικά με το έργο της αποχέτευσης, που ξεκίνησε το 2014 και 8 χρόνια αργότερα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ζητεί από τη Δημοτική Αρχή η νέα παράταξη Νέος Διόνυσος και ο επικεφαλής της, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Ν. Καρυστινός:

Διόνυσος 21.11.2022

Προς: 1. Δήμαρχο Διονύσου 2. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Διονύσου κ. Στ. Κριεμάδη

Κοιν. 1. Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Διονύσου 2. Κοινοτικούς Συμβούλους Δήμου Διονύσου

Θέμα: ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ = ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Αξιότιμοι κύριοι 

Κατά το τελευταίο ΔΣ δεχτήκατε επανειλημμένες ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων σχετικά με την αποτελμάτωση των έργων του αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων. Απαντήσατε προφορικά και στερεότυπα ότι το έργο προχωράει, αλλά στην πραγματικότητα το έργο όχι απλώς δεν προχωράει, αλλά παραμένει ανησυχητικά στάσιμο.

Κάτι σαν το περίφημο Γιοφύρι της Άρτας που: «Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες, γιοφύρι εστεριώνανε στης Άρτας το ποτάμι, ολημερίς εχτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν.» 

Κατανοούμε τα εξωγενή γεγονότα που προκαλούν δυσλειτουργίες, όπως πτωχεύσεις αρχικών αναδόχων, αντικαταστάσεις με νέους αναδόχους, προτάσεις αναμόρφωσης προϋπολογισμού και άλλες γραφειοκρατικές εμπλοκές διαφόρων υπηρεσιών.

Εκείνο που δεν κατανοούμε είναι η αδυναμία της ΔΑ να παρέμβει αποφασιστικά όπου απαιτείται, όχι προφορικά και παρακλητικά, αλλά δυναμικά και ουσιαστικά, με κύρος και προτάσεις που συμβάλλουν στην επιτάχυνση του έργου. 

Η ΔΑ, σαν να είναι απλός παρατηρητής, μοιάζει ανεπαρκής να παρακολουθήσει το σύνθετο αυτό έργο, παρόλο που αυτάρεσκα δηλώνει ότι έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 80% του έργου, χωρίς, όμως, να μας πληροφορεί για το ποσοστό ή το πλήθος συνδέσεων και για την οριστική προοπτική του με βάση κάποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.

Σας καλούμε, λοιπόν, να απαντήσετε γραπτά (verba volant, scripta manent) στα παρακάτω ερωτήματα :

1. Ποιος είναι σήμερα ο ακριβής αριθμός συνδέσεων ανά περιοχή και ποιο το ποσοστό επί του συνόλου των κατοικιών ανά δημοτική κοινότητα;

2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα (όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και εργολάβων) και ποιες οι δεσμευτικές καταληκτικές ημερομηνίες ολοκλήρωσης κάθε φάσης του έργου;

3. Η Τεχνική Υπηρεσία (ΤΥ) του Δήμου παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης του έργου; Αν ναι, σας καταθέτει περιοδικά έκθεση προόδου και επισημάνσεις για στοχευμένες παρεμβάσεις; 

4. Αν η ΤΥ αδυνατεί για αντικειμενικούς λόγους να επιτελέσει αυτό το έργο, ποια άλλη εναλλακτική επιλογή έχει διερευνηθεί, ώστε να υπάρξει μονοσήμαντη ευθύνη παρακολούθησης, όπως π.χ. επιλογή του «εποπτεύοντος μηχανικού» για το σύνολο του έργου και όχι αποσπασματικά για επί μέρους τμήματα αυτού;

5. Υπάρχει πιθανότητα διακοπής της χρηματοδότησης και επιστροφής χρημάτων εξ αιτίας των μεγάλων σημαντικών καθυστερήσεων; Εάν ναι, η ΔΑ μπορεί να το δηλώσει ευθέως χωρίς περιστροφές; 

Σας θυμίζουμε ότι οι κανόνες ένταξης και απένταξης έργων στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα είναι αυστηροί και έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν με επιπτώσεις στον προϋπολογισμό. Και δεν είναι μόνο οι οικονομικές επιπτώσεις. Για όλους εμάς τους κατοίκους του Δήμου είναι η παραμονή σε τριτοκοσμικές εποχές.

Με βάση τις γραπτές απαντήσεις της ΔΑ θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να ενημερωθούν οι δημότες υπεύθυνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έργο και παράλληλα να προγραμματιστούν παρεμβατικές ενέργειες και δράσεις που θα μας οδηγήσουν μακριά από το διαρκές δυστυχώς σημερινό τέλμα.

Υπεύθυνα Παρών

Για το Νέο Διόνυσο 

Ο επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος

Καρυστινός Νίκος