logo


Το πρόβλημα με την καθίζηση στο προαύλιο του 2ου Νηπιαγωγείου Διονύσου έφερε εκτός Ημερησίας Διατάξεως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (15/11) η Λαϊκή Συσπείρωση. Στη συνεδρίαση είχαν προσέλθει και μέλη του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, που εξέθεσαν με λεπτομέρειες το πρόβλημα, όπως το αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια:

Χτισμένο δίπλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου, επί της Λ. Μητροπολίτου Κυδωνιών, με βάση Νομαρχιακή απόφαση του 1979, χρησιμοποιεί ως προαύλιο υπερυψωμένο μπαζωμένο χώρο. Κι αυτό γιατί όταν ήρθε η ώρα να ανεγερθεί το σχολείο, το Δασαρχείο αίφνης διεκδίκησε τμήμα τού χαρακτηρισμένου ως σχολικού χώρου, καθώς και οικίσκο που χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες τότε του δασοφύλακα. Έτσι, και για να εξασφαλιστεί χώρος για το προαύλιο, απαιτήθηκε να μπαζωθεί έκταση. Το μπάζωμα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή καθίζηση του προαύλιου, εκεί δηλαδή που τα παιδιά κάνουν διάλειμμα, αλλά και τους συχνούς τραυματισμούς των μικρών μαθητών, όπως αυτός που σημειώθηκε πριν από ένα μήνα. Το πρόβλημα, όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Α. Λογοθέτη, που περιλαμβάνει και αστοχίες στο υπόλοιπο δάπεδο, έχει τεθεί υπόψη της Δημοτικής Αρχής εδώ και τρία χρόνια, συνεχώς χειροτερεύει, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί, ενώ κατά καιρούς οι γονείς αναλαμβάνουν να επισκευάσουν κάποια σημεία του. Στην ουσία σήμερα το προαύλιο δεν χρησιμοποιείται μια που για να μην υπάρξουν άλλα ατυχήματα, η καθίζηση, καθώς και ο οικίσκος που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, έχουν αποκλειστεί με κορδέλα, ενώ έχει επιστρατευτεί μέχρι και η καθαρίστρια για να προσέχει τα παιδιά στο διάλειμμα. Επιπλέον, εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν αποσυρθεί λόγω φθορών παιχνίδια και όργανα και δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί, παρά την προφανή αναγκαιότητά τους σε ένα Νηπιαγωγείο.

Έτσι οι γονείς προσήλθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας να πληροφορηθούν αν και πότε η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να επισκευάσει οριστικά και μόνιμα και όχι με προσωρινή αποκατάσταση το προαύλιο του σχολείου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το ίδιο θέμα είχε συζητηθεί και από τη Σχολική Επιτροπή, στη συνεδρίασή της την περασμένη Πέμπτη, με την Πρόεδρο Α. Τόκα να διαβεβαιώνει πως το προαύλιο θα επιδιορθωθεί σε πρώτη φάση, ώστε τα παιδιά να μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια, ενώ η οριστική λύση, που απαιτεί εργασία μεγαλύτερης κλίμακας, θα γίνει μεταγενέστερα στο πλαίσιο της μεγάλης εργολαβίας για τη συντήρηση και επισκευή των δημοτικών κτηρίων και σχολείων.

Μέσα στον ίδιο χώρο, του Νηπιαγωγείου, βρίσκεται επιπλέον και ένας εγκαταλελειμμένος οικίσκος, που πριν από πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν από δασοφύλακα. Το σπιτάκι αυτό έχουν κατά καιρούς διεκδικήσει Κοινοτικές και Δημοτικές Αρχές για να το ενσωματώσουν στο σχολικό χώρο, όπως αρχικά προβλεπόταν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η καθίζηση στο προαύλιο του Νηπιαγωγείου έδωσε παράλληλα την αφορμή στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου να απευθύνει Φιλιππικό κατά της Δημοτικής Αρχής, την οποία κατηγόρησε για πλήρη απραξία και τραγικές ελλείψεις όσον αγορά στις επισκευές και τις συντηρήσεις των σχολικών κτηρίων: “Ούτε ένα καρφί δεν έχετε βάλει, παρά τις υποσχέσεις σας του καλοκαιριού ότι θα συντηρήσετε και θα επισκευάσετε τα σχολεία, ανάμεσά τους και το προαύλιο του Νηπιαγωγείου, όπως διαβεβαιώνατε γονείς και εκπαιδευτικούς”. Ο κ. Παντελόγλου επέρριψε επιπλέον διαχρονικές ευθύνες στις Κοινοτικές και Δημοτικές Αρχές, που δεν φρόντισαν να προστατέψουν και να κατοχυρώσουν τους ελάχιστους σχολικούς χώρους, που διαθέτει η πόλη, με αποτέλεσμα πριν από λίγο καιρό, να χαθεί υπέρ ιδιώτη λόγω χρησικτησίας ο χώρος, όπου επί δεκαετίες στεγάζεται το 1ο Νηπιαγωγείο, και πάλι στην Κοινότητα Διονύσου. Όσον αφορά στο σπιτάκι του δασοφύλακα, που καταρρέει, το Δασαρχείο Πεντέλης από το 2006 έχει δηλώσει πως δεν προτίθεται να το επισκευάσει, ζητώντας με τη σειρά του να παραχωρηθεί στο Νηπιαγωγείο για να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίθουσες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το εν λόγω Νηπιαγωγείο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε ο κ. Παντελόγλου, χτίστηκε με προδιαγραφές μονοθέσιου, αλλά σήμερα λειτουργεί ως διθέσιο και ολοήμερο, εξυπηρετώντας πάνω από 50 παιδάκια. Μετά και από τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε συγκεκριμένα αιτήματα:

Να διεκδικήσει η Δημοτική Αρχή το σχολικό χώρο, να επισκευαστεί άμεσα και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με την καθίζηση στο προαύλιο, να αντικατασταθεί ο τάπητας που έχει φθαρεί και να τοποθετηθούν τα απαραίτητα όργανα και παιχνίδια, που έχουν αποσυρθεί ως ακατάλληλα και επικίνδυνα, και τέλος να επισκευαστούν οι προαύλιοι χώροι σε όλα τα σχολεία καθώς και οι Παιδικές Χαρές, για την ασφάλεια των παιδιών.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις απαιτούμενες εργασίες και το χρονοδιάγραμμά τους έδωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στ. Κριεμάδης, υπενθυμίζοντας πως η επισκευή του προαύλιου χώρου όλων των Νηπιαγωγείων, όσον αφορά σε αστοχίες του δαπέδου κατά κύριο λόγο, έχει περιληφθεί σε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και σύντομα αναμένεται η δημοπράτηση του έργου. Εντωμεταξύ, ειδικά η αποκατάσταση της καθίζησης στο 2ο Νηπιαγωγείο Διονύσου, θα περιληφθεί στην επόμενη εκτελεστική σύμβαση της εργολαβίας του Δήμου, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για την επισκευή δημοτικών κτηρίων και σχολείων, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα, με χρονικό ορίζοντα το επόμενο καλοκαίρι. Προσωρινή πάντως επιδιόρθωση, διαβεβαίωσε ο Αντιδήμαρχος, θα γίνει από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τέλος στη διεκδίκηση του οικίσκου του δασοφύλακα, ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης δεσμεύθηκε να επαναπροωθήσει την επικαιροποίηση του σχετικού αιτήματος στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες όμως, ως απάντηση στις αιτιάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, δόθηκαν από τον Αντιδήμαρχο, αναφορικά και με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής να επισκευάσει και να συντηρήσει τους σχολικούς χώρους: «Η Διοίκησή μας, εκτός από τις τακτικές και καθιερωμένες εργασίες ελαιοχρωματισμών και μικροεπισκευών στα σχολεία μέσω της Σχολικής Επιτροπής, για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου ξεκίνησε έργο, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, που με τη συμφωνία- πλαίσιο και μετά από τη δημοπράτηση και την εκτέλεσή του, έφθασε στις 300.000 ευρώ. Και η εργολαβία θα συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές. Καταλαβαίνετε όμως πως δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν δια μιας, και μέσα σε ένα καλοκαίρι, όλα τα χρόνια προβλήματα των σχολείων μας. Σας προλαβαίνω μάλιστα και σας υπενθυμίζω πως δεν θυμηθήκαμε ξαφνικά τα σχολεία: Η διαδικασία για την εργολαβία αυτή ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020, αλλά μόλις φέτος ανακηρύχθηκε ο εργολάβος”, κατέληξε ο κ. Κριεμάδης.