logo


Δεν είναι πολλοί στην Ελλάδα, αλλά όσοι Δήμοι βλέπουν τα κονδύλια από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους να μην καλύπτουν τα ενοίκια που καταβάλλουν για την ενοικίαση σχολικής στέγης, κινητοποιούνται προς πάσα κατεύθυνση. Ανάμεσά τους και ο Δήμος Διονύσου, που με μηνιαία μισθώματα 34.000 ευρώ για τα τρία σχολεία που ενοικιάζει, είδε αίφνης τον προϋπολογισμό του να επιβαρύνεται από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν το Υπουργείο Εσωτερικών, περιέλαβε στα αποδιδόμενα κονδύλια των ΚΑΠ και τα μισθώματα για τα σχολεία, αλλά όχι στο ακέραιο.

Το θέμα, που ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα η Οδός Διονύσου, απασχολεί, κατά πληροφορίες, 20-30 Δήμους της χώρας, που όμως δεν επιβαρύνονται όσο ο Δήμος μας: Από τις 34.000 ευρώ το μήνα, το Υπουργείο μέσω των ΚΑΠ καταβάλλει στο Δήμο Διονύσου τις 19.000, αφήνοντας τις υπόλοιπες 15.000 ευρώ στο δημοτικό προϋπολογισμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, στη χθεσινή (15/11) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, και εν όψει του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο Βόλο (21-23 Νοεμβρίου), ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης τόνισε πως το θέμα της καταβολής των μισθωμάτων τέθηκε ήδη στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, που προχτές πραγματοποίησε την ετήσια Γενική Συνέλευσή της στο Γαλάτσι, παρουσία στελεχών της κυβέρνησης. Εκεί ο Δήμαρχος Πεύκης- Λυκόβρυσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΠΕΔΑ Αν. Μαυρίδης, κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε δυο φορές στο Διονυσιώτη συνάδελφό του, μέλος της επιτροπής Θεσμών, που ανέδειξε το πρόβλημα, ενώ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την ΚΕΔΕ, με την Επιτροπή Οικονομικών της οποίας θα μιλήσει επίσης ο κ. Καλαφατέλης. Άλλωστε στην ατζέντα του Συνεδρίου τής Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας πρώτο πρώτο θέμα είναι αυτό για τα οικονομικά των Δήμων και την πρόταση για τον νέο τρόπο και τα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Παράλληλα το θέμα θα τεθεί από το Δήμαρχο και στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία επίσης επίκειται συνάντηση. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το ίδιο Υπουργείο, από τις αρχές του χρόνου έχει προχωρήσει σε οριζόντια αύξηση κατά 7% των ΚΑΠ που αποδίδονται στους Δήμους, που όμως προορίζεται για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Τα παραπάνω επανέλαβε ο κ. Καλαφατέλης στη χθεσινή (15/11) συνεδρίαση και του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα συναδέλφων του της μειοψηφίας, προσθέτοντας  πως «αυτή η αδικία θα διορθωθεί σύντομα».