logo


Μετά από αίτημα του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Π. Πανάγου, στο οποίο ανταποκρίθηκε ο Αντιδήμαρχος Γ. Φωτάκης, θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη η διαπαραταξιακή επιτροπή κατά της εγκατάστασης νέων λατομείων στην Πεντέλη αύριο Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 6 το βράδυ, ώστε να συζητηθούν πρόσφατες εξελίξεις καθώς και προγραμματισμός επόμενων ενεργειών.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η διαπαραταξιακή επιτροπή που εδώ και ενάμιση χρόνο ασχολείται με την απόκρουση των βλέψεων της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ να αναπτύξει και πάλι λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη, δίπλα στην πόλη μας, έχει εκπονήσει σχέδιο και πλαίσιο δράσεων και ενεργειών, τις οποίες έχει υιοθετήσει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου.

Κάποιες από τις ενέργειες αυτές έχουν υλοποιηθεί, άλλες όχι, ενώ η υπόθεση με τα νέα λατομεία κάθε άλλο παρά τελειωμένη πρέπει να θεωρείται: Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις δυο υπουργών ότι νέα λατομεία στην Πεντέλη δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, τέτοια δέσμευση από την κυβέρνηση επίσημα δεν έχει αναληφθεί. Παρά τις απορριπτικές αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε 4 επίμαχους λατομικούς χώρους ενδιαφέροντος ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, οι προσπάθειες της εταιρείας συνεχίζονται αμείωτες για 5ο λατομικό χώρο, που θεωρείται ως ο πλέον κρίσιμος, μια που εκεί λειτουργούσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας 2000 το Λατομείο Παρθενών. Παρά την απόπειρα του Δήμου να περάσει τροπολογία με στόχο τον δια παντός αποχαρακτηρισμό των λατομικών ζωνών στο Πεντελικό, άρα και την απαγόρευση ανάπτυξης λατομικής δραστηριότητας, σε νομοσχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου, η προσπάθεια- προς το παρόν τουλάχιστον- έπεσε στο κενό. Την ίδια στιγμή, στο εξώδικο που απέστειλε ο Δήμος προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση διαμαρτυρόμενος για επανειλημμένη παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά, έφτασε να απαντήσει η εταιρεία, και μάλιστα με εξώδικο προς το Δήμαρχο Διονύσου. Ενώ το Δασαρχείο σε έγγραφό του, που επικαλείται η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, υποστηρίζει πως η εικόνα του τοπίου θα αναβαθμισθεί με τη λειτουργία λατομείων!

Εντωμεταξύ, το επικαιροποιημένο φυλλάδιο για την ενημέρωση των δημοτών και κατοίκων δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στην πόλη, τα πανώ που κρεμάστηκαν σε στρατηγικά σημεία του Δήμου, λίγες ημέρες αργότερα κατέβηκαν και τοποθετήθηκαν- χάθηκαν, καλύτερα- σε κάποιες στροφές δρόμων, δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τη συνέχεια των επαφών του Δήμου με κυβερνητικά στελέχη, ενώ η ενημέρωση συλλογικών φορέων και η συλλογή υπογραφών δεν έχει προχωρήσει.

Όλα τα παραπάνω, και ίσως όχι μόνο, αναμένεται να μπουν στο τραπέζι στην αυριανή συνεδρίαση αυτής της διαπαραταξιακής- γιατί, παράλληλα εκκρεμεί η συνεδρίαση και της διαπαραταξιακής για το οικιστικό- δασικό πρόβλημα της πόλης, την οποία είχε εξαγγείλει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Πανάγου.