logo


Με παρεμβάσεις και ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην πόλη, με χορηγίες σε μαζικές εκδηλώσεις, με αγώνα για την αναβάθμιση των συνθηκών δραστηριοποίησης των μελών του, ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου, νεοσύστατος με μόλις τρεισήμιση χρόνια ζωής και λειτουργίας, έχει αναδειχθεί σε θεσμικό συνομιλητή, αυτονόητα του Δήμου αλλά και υπερκείμενων φορέων, όπως είναι η Περιφέρεια αλλά και βουλευτές και κυβερνητικοί παράγοντες.

Μόλις πρόσφατα ο Πρόεδρος Ν. Πίλτσης και μέλη του ΔΣ, επισκέφτηκαν τον βουλευτή Αττικής της ΝΔ. Β. Οικονόμου αλλά τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χ. Τριαντόπουλο με θέμα την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο καταβολής αποζημιώσεων σε εμπόρους και επαγγελματίες, όταν η επιχείρησή τους πλήττεται από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Λίγο καιρό νωρίτερα ο Εμπορικός Σύλλογος είχε επισκεφθεί για το ίδιο θέμα τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Σ. Πέτσα, αλλά και την Περιφέρεια και πραγματοποίησε συνάντηση με τους Αντιπεριφερειάρχες Θ. Αυγερινό και Ν. Πέππα, τόσο για τις αποζημιώσεις όσο και για τη στήριξη της Περιφέρειας σε έργα υποδομών στην πόλη μας, σε δρόμους που ανήκουν στην αρμοδιότητά της.

Προ ημερών ανέδειξε σε τηλεοπτικό κανάλι το πρόβλημα με την εντεινόμενη παραβατικότητα στην πόλη μας. Ταυτόχρονα ήταν παρών στον αγώνα της πόλης κατά της εγκατάστασης λατομείων στην Πεντέλη, με σημαντικές μάλιστα προτάσεις, αλλά και στις ενημερώσεις- ένθεν και ένθεν- για το αντιπλημμυρικό έργο στη Λ. Σταμάτας-Δροσιάς, που απασχολεί έντονα την τοπική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, με τη βοήθεια και την πολύπλευρη προσφορά των μελών του, οργανώνει εκδηλώσεις, όπως το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στον Άγ. Στέφανο και στη Δροσιά, ή την παρέλαση αποκριάτικων αρμάτων και καρναβαλιστών που ήδη ετοιμάζουν για τις επόμενες Απόκριες σε συνεργασία από τη μια πλευρά με το Δήμο και από την άλλη πλευρά με τα σχολεία και τους Συλλόγους Γονέων της πόλης, ενώ χορηγεί και συμμετέχει σε δράσεις όπως το διαδημοτικό Ημιμαραθώνιο αλλά και τους αγώνες μπάσκετ στο Κλειστό του Διονύσου, στο πλαίσιο του Be Active, καθώς και σε δενδροφυτεύσεις.

“Όλες μας οι ενέργειες και οι δράσεις αποσκοπούν στο να προσελκύσουν κόσμο, που θα κυκλοφορήσει, θα δει και θα γνωρίσει την ποικιλία στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, με στόχο τη στήριξη, τη βελτίωση και την αναβάθμιση της επαγγελματικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στο Δήμο μας”, τονίζουν στην Οδό Διονύσου ο κ. Πίλτσης και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ε. Γαλαίου, τους οποίους συναντήσαμε στα γραφεία του Συλλόγου, στον Άγ. Στέφανο:

“Ο Δήμος Διονύσου είναι μια δύσκολη περιοχή για εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Ούτε το οδικό δίκτυο βοηθάει ούτε η έλλειψη πεζοδρομίων, ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να φτάνουν εύκολα και να περιηγούνται πεζή την τοπική αγορά. Η βελτίωσή τους, ειδικά στον Άγ. Στέφανο και την Άνοιξη, περνάει μέσα από την τακτοποίηση του οικιστικού ζητήματος, που στέκεται εμπόδιο και σε όσους θα ήθελαν να αναπτύξουν σήμερα δραστηριότητα στην πόλη. Γνωρίζετε πόσα καταστήματα στην πλατεία, απέναντι από την εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου, παραμένουν κλειστά γιατί με το σημερινό καθεστώς δεν μπορούν να πάρουν άδεια και μια περιουσία παραμένει αναξιοποίητη; Σε μια περιοχή που θα έπρεπε να σφύζει από ζωή. Μόλις πρόσφατα, σε συνεργασία με τον Δήμο και μετά από αγώνα δυόμιση χρόνων, καταφέραμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της εστίασης που διατηρούν μαγαζί εκεί, να έχουν λίγα τραπεζοκαθίσματα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ξέχωρα από το τεράστιο πρόβλημα στην έκδοση αδειών, που καθυστερούν τόσο που αποτρέπουν όποιον θα ήθελε να αναπτύξει δραστηριότητα στην πόλη μας, να επενδύσει εδώ”.

Και μια που ο λόγος είναι για τον Άγ. Στέφανο, αναπόφευκτα θίγεται και το πρόβλημα που δημιουργείται μια φορά την εβδομάδα με τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς: “Όχι μια οποιαδήποτε ημέρα, αλλά Παρασκευή. Έτσι όσοι συνάδελφοι έχουν μαγαζιά και επιχειρήσεις στην Ηρώων Πολυτεχνείου και γύρω από εκεί, πρακτικά δουλεύουν μια ημέρα λιγότερο- η πόλη κάθε Παρασκευή κόβεται στα δυο, η βρωμιά είναι απερίγραπτη, τα πεζοδρόμια καταργούνται, ζημιές σημειώνονται συνεχώς, ενώ είναι προφανείς και οι κίνδυνοι. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, αν πιάσει φωτιά και χρειαστεί να περάσει πυροσβεστικό; Ή ασθενοφόρο για κάποια έκτακτη ανάγκη; Ή αν γίνει σεισμός; Αν θέλουμε να γίνουμε σύγχρονος Δήμος, τότε θα πρέπει να βρεθεί ένας χώρος υποδοχής της Λαϊκής Αγοράς, ο οποίος τις υπόλοιπες ημέρες θα αξιοποιείται με άλλες δράσεις, όπως έκθεση βιβλίου για παράδειγμα, ή εκδήλωση γευσιγνωσίας. Ως τότε όμως θα πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη λύση και η μεταφορά της λαϊκής να γίνει άμεσα”.

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Πίλτσης εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, αναδεικνύοντας τα φαινόμενα κλοπών και διαρρήξεων, που εδώ και ένα μήνα σημειώνονται στο Δήμο Διονύσου- κατά μέσο όρο δυο φορές την εβδομάδα: “Πρόκειται για άτομα που με ακάλυπτο πρόσωπο σπάνε τις βιτρίνες, μπαίνουν στα καταστήματα, αρπάζουν ό,τι βρουν και φεύγουν ανενόχλητοι. Τα περιστατικά σημειώνονται κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν υπάρχει κενό στη δημοτική φύλαξη. Και όπως καταλαβαίνετε, και οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών εντείνεται, γιατί παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι διαρρήξεις στα σπίτια. Αυτό που βλέπουμε είναι πως αναπτύσσεται ραγδαία μια μικροεγκληματικότητα στην περιοχή μας. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Πριν από μερικές ημέρες, κάποιος πέταξε μια φωτοβολίδα από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στη Δροσιά, και αυτή ταξίδεψε κυριολεκτικά μέχρι την Τρούφα, εκεί έπεσε και το μαγαζί πήρε φωτιά, που ευτυχώς αντιμετωπίστηκε άμεσα. Ποιοι τα κάνουν αυτά; Δυστυχώς, δυστυχώς, είναι και δικά μας παιδιά, κι ας μην θέλουμε να το παραδεχτούμε ανοιχτά. Αφήστε την εισαγόμενη παραβατικότητα- ομάδες παιδιών δίνουν ραντεβού μέσω μηνυμάτων για ξύλο, κι όποιον πάρει ο Χάρος… Όλα τα παραπάνω πρέπει κάποτε να αντιμετωπιστούν, και μάλιστα αποτελεσματικά χωρίς εθελοτυφλίες”.

Ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Διονύσου αριθμεί σήμερα 500 μέλη- όταν στην πόλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προέδρου, δραστηριοποιούνται πάνω από 2000 έμποροι και επαγγελματίες, με την πλειονότητα να ανήκει στο χώρο της εστίασης. Προφανής η ανάγκη να πλαισιωθεί με ακόμη περισσότερα μέλη, και αυτό υπογραμμίζεται σε κάθε ευκαιρία, αλλά και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου: “Αν είσαι Έμπορος ή Ελεύθερος Επαγγελματίας, γίνε συμμέτοχος στο να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη και πιο ανταγωνιστική!” είναι το κεντρικό σύνθημα.

Δεν είναι πάντως τυχαίο που ο Σύλλογος χαίρει και εκτίμησης και αναγνωρισιμότητας για το έργο του από τους αντίστοιχους φορείς άλλων περιοχών, όπως της Κηφισιάς, των Αθηνών, αλλά και την Ομοσπονδία και το Εμπορικό Επιμελητήριο.

“Ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου ούτε εφαλτήριο είναι για πολιτικές επιδιώξεις ούτε όχημα κάποιας παράταξης ή κόμματος ούτε ιδιοκτησία κανενός ούτε εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα. Όντας η φωνή του επαγγελματία προς τα έξω, παλεύει να αναβαθμίσει με όλες του τις δυνάμεις τις συνθήκες και το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι έμποροι και οι επαγγελματίες της πόλης μας λειτουργούν, ζουν και δουλεύουν”, τονίζει ο κ. Πίλτσης.

Το περιβάλλον αυτό έγινε ακόμη πιο δύσκολο τα τελευταία χρόνια, όταν ο εμπορικός κόσμος χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια πολύχρονη οικονομική κρίση, και μόλις ξεκίνησε να ορθοποδεί ήρθε η πανδημία.

“Ματώσαμε, πονέσαμε, αλλά βγήκαμε πιο δυνατοί”, διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου. “Είμαστε μια δύσκολη για το επιχειρείν περιοχή, με φωτιές και χιόνια, που μπορεί να κρατήσουν τα καταστήματα κλειστά για ημέρες, ήρθε και η κρίση και μετά η πανδημία, αλλά με τα χρόνια και με υπομονή έχουμε χτίσει πελατολόγιο. Οι απώλειες εδώ είναι πολύ μικρότερες από άλλες περιοχές της Αττικής- μόνο τα κλειστά μαγαζιά να δείτε αλλού. Αυτό σημαίνει ότι ο επαγγελματίας εδώ βρήκε νέους τρόπους, έγινε πιο ευέλικτος, κράτησε και αύξησε το πελατολόγιό του, εξυπηρέτησε τους πελάτες του στις ανάγκες τους, τελικά βγήκε πιο δυνατός”.

Και μια και ο λόγος για τις φυσικές καταστροφές, και τις ζημιές στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, πού βρίσκεται σήμερα το θέμα με την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες εμπόρους; Όπως είναι γνωστό, τα χιόνια- λέγε με Μήδεια- δεν αποτελούσαν λόγο αποζημίωσης για οποιονδήποτε πληγέντα, ιδιώτη ή έμπορο. Με ενέργειές του ο Δήμος Διονύσου, κατόρθωσε να συμπεριληφθεί και η σφοδρή χιονόπτωση στη σχετική νομοθεσία, ώστε να καταβάλλεται αποζημίωση για τυχόν καταστροφές σε ιδιώτες. Όχι όμως και σε εμπόρους, και σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου ασκεί πιέσεις προς όλες τις πλευρές.

Πρόσφατα συναντήθηκε για το θέμα αυτό με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αλλά “μέχρι τότε είχαμε αποταθεί σε όλους- Δήμο, Περιφέρεια, Υπουργεία” υπογραμμίζει η Αντιπρόεδρος. Το δια ταύτα; “Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να εντάξουμε στη ρύθμιση και την επαγγελματική αποζημίωση, εφόσον αποδεικνύεται καταστροφή από ακραία φυσικά φαινόμενα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποτέλεσμα, όμως η συνεργασία μας με τον κ. Τριαντόπουλο φαίνεται πως βρίσκεται σε καλό δρόμο. Το βασικό μας επιχείρημα είναι πως για μια τέτοια ζημιά, η υπαιτιότητα δεν είναι δική μας. Αν δηλαδή στη διάρκεια μιας κακοκαιρίας μού κόψεις το ρεύμα για ώρες, ή και μέρες, και δουλεύω στην εστίαση, είσαι υποχρεωμένος να με αποζημιώσεις για όλα όσα θα πετάξω. Ή αν είμαι γιατρός ή φαρμακοποιός και διατηρώ σκευάσματα στο ψυγείο. Δηλαδή και κλειστοί μένουμε εκείνες τις ημέρες και επιβαρυνόμαστε για την αποκατάσταση των κάθε είδους φθορών”.

Λιγότερο από ενάμιση μήνα μακριά από τα Χριστούγεννα, ο Εμπορικός Σύλλογος ανασκουμπώνεται για να συμμετάσχει από την πλευρά του στις εορταστικές εκδηλώσεις, με το μυαλό στην τόνωση της τοπικής αγοράς. “Το σκεπτικό μας, όταν οργανώνουμε τέτοιες εκδηλώσεις, είναι να φέρουμε κόσμο κι από άλλες περιοχές, που θα γνωρίσει και θα εκτιμήσει την αγορά μας και δυνητικά θα προστεθεί στο πελατολόγιo των συναδέλφων στο μέλλον”.

Ποια, τέλος, είναι η στόχευση του Εμπορικού Συλλόγου για τα επόμενα χρόνια; “Αυτό που διαπιστώνουμε, 12 χρόνια μετά από την ίδρυση του καλλικρατικού Δήμου, είναι πως δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί συνείδηση δημότη ενός ενιαίου Δήμου στους κατοίκους της πόλης. Το βιώνουμε αυτό σαν Σύλλογος. Παραμένουμε ακόμη Αγιοστεφανιώτες, Ανοιξιώτες, Κρυονεριώτες και πάει λέγοντας. Αυτό όμως κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει, και είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε όποια προσπάθεια. Από την πλευρά μας κάνουμε ό, τι μπορούμε, αλλά προφανώς οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες”, τονίζουν οι δυο συνομιλητές μας.

Ακόμη ένα πρόβλημα, για τη λύση του οποίου καταβάλλει προσπάθειες ο Σύλλογος είναι αυτό της καλύτερης συγκοινωνιακής σύνδεσης της πόλης, αλλά και της εξυπηρέτησης των εργαζόμενων στις τοπικές επιχειρήσεις: “Επιδιώκουμε την αλλαγή του ωραρίου στα λεωφορεία και στα τρένα, ώστε να υπάρχει καλή ανταπόκριση μεταξύ τους, και πύκνωση δρομολογίων, κι έτσι αυτός που θα έρθει να δουλέψει εδώ, να μπορεί και να φύγει. Μια από τις προτάσεις μας προς το Δήμο είναι να χρησιμοποιηθεί η δημοτική συγκοινωνία για να ενωθούν οι Κοινότητες και να έρχεται ο κόσμος εύκολα στην αγορά και στα μέσα συγκοινωνίας”.

Τα στοιχεία επικοινωνίας του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Διονύσου είναι τα εξής:

Πρόεδρος: Πίλτσης Νεκτάριος- 6932102265

Αντιπρόεδρος: Γαλαίου Εύη- 6973230906

Διεύθυνση: Ηρώων Πολυτεχνείου 53-55 Αγ. Στέφανος

Τηλ: 2160011706/ 6978164663

Website: www.emporikosdionysou.gr