logo


Ερωτήματα προς το Δήμαρχο Διονύσου, σχετικά με τις ενέργειες της Διοίκησης του Δήμου στην κατεύθυνση επίλυσης του οικιστικού- δασικού προβλήματος περιοχών της πόλης, απευθύνει με σημερινή ανοιχτή επιστολή του ο Ν. Καρυστινός, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της νέας δημοτικής παράταξης “Νέος Διόνυσος”:

Προς: κ. Δήμαρχο Διονύσου

Ανοιχτή Επιστολή

Διόνυσος, 15-11-2022

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως είναι γνωστό στην κοινωνία του Δήμου μας και κυρίως στους κατοίκους συγκεκριμένων κοινοτήτων, που ταλαιπωρούνται δεκαετίες από αντιφατικές ενέργειες και αποφάσεις της Πολιτείας, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες αντιμετώπισης του λεγόμενου “δασικού” και “οικιστικού” προβλήματος. Πρέπει επιτέλους να ξεκαθαριστεί με τον δικαιότερο τρόπο η χρόνια ανασφάλεια των κατοίκων για τις περιουσίες τους.

Τον Μάιο του 2022 προκηρύχθηκε διαγωνισμός του ΥΠΕΝ-ΤΕΕ για την επιλογή αναδόχου, που θα εκπονήσει τη μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) ολόκληρου του Δήμου, που εκτός των άλλων οφείλει να ασχοληθεί και με την επίλυση του ανωτέρου προβλήματος. Το παραπάνω μάλιστα αποτελούσε δέσμευσή σας σε σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου τον περασμένο Απρίλιο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως, μετά την συνάντηση της ΔΑ με τον αρμόδιο Υφυπουργό  (όταν αιφνιδίως και καθυστερημένα έγινε γνωστή η αναρμοδιότητά του να επιλύσει το άλλο σοβαρό πρόβλημα των νέων λατομείων) έγιναν ριζικές αλλαγές στον προγραμματισμό σας και δρομολογούνται νέες αλλά δυστυχώς γραφειοκρατικές διαδικασίες εξέτασης της δυνατότητας επίλυσης του “δασικού”- “οικιστικού” με διαφορετικό τρόπο που στηρίζεται στις Αυτοτελείς Μελέτες Οριοθέτησης Οικισμών. Συμπερασματικά, μοιάζει να είπαμε άλλα τον Απρίλιο και σε άλλα να καταλήξαμε τον Σεπτέμβριο.

Ερωτάσθε κύριε Δήμαρχε:

Ενδιαφερθήκατε να πληροφορηθείτε την εξέλιξη του αρχικού διαγωνισμού (έχουν ήδη παρέλθει 7 μήνες) και να ενημερώσετε τους πολίτες που εξακολουθούν- από υπαιτιότητα της Διοίκησης του Δήμου- να βρίσκονται στο σκοτάδι; Έχει γίνει συγκριτική αξιολόγηση των δυο διαφορετικών μεθοδολογιών από πραγματικά εξειδικευμένους προς τούτο επιστήμονες; Ποια τα συμπεράσματά της;

Προτίθεσθε να συγκαλέσετε αμέσως (α) ανοιχτή σε όλους συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής για ανταλλαγή απόψεων και (β) ειδική συνεδρίαση του ΔΣ, προκειμένου να εξεταστεί εξαντλητικά το τόσο κρίσιμο αυτό ζήτημα;

Όλα τα ασαφή θέματα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει πριν την επιλογή του Αναδόχου των ΤΠΣ. Θα πρέπει πρώτα να επιλυθεί το πρόβλημα των ορίων με τις Αυτοτελείς Μελέτες Οριοθέτησης Οικισμών και στη συνέχεια, αφού θα έχουν ισχυροποιηθεί τα όρια των οικισμών με ΠΔ, να προχωρήσει η σύνταξη των ΤΠΣ, που θα λάβουν ως δεδομένο τα παραπάνω εγκεκριμένα όρια. Σε αντίθετη περίπτωση ο ανάδοχος θα προχωρήσει στην εκπόνηση των ΤΠΣ χωρίς να γνωρίζουμε εάν και πότε θα ακολουθήσει τις Αυτοτελείς Μελέτες Οριοθέτησης Οικισμών, με κίνδυνο να χάσουμε ό, τι έχουμε κερδίσει, τουλάχιστον για όσους οικισμούς έχουν συμπεριληφθεί στα ήδη εγκεκριμένα ΓΠΣ (Άγιος Στέφανο- Άνοιξη).

Ελπίζουμε έστω και την τελευταία στιγμή η ΔΑ να επιδείξει δημοκρατικά αντανακλαστικά, να εξετάσει τις εποικοδομητικές επισημάνσεις μας και να δεχτεί τις αντικειμενικές προτάσεις μας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά τα μείζονα αλλά άλυτα προβλήματα, που – δυστυχώς- δείχνουν σήμερα να έχουν λιμνάσει.

Νίκος Καρυστινός

Υπεύθυνα Παρών

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος- Επικεφαλής της Παράταξης “Νέος Διόνυσος”