logo


Κεραυνός εν αιθρία ήταν η ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Γ. Τσουδερού, πως από τις αρχές του 2022 το Υπουργείο Εσωτερικών έχει σταματήσει να χρηματοδοτεί εξ ολοκήρου τη μίσθωση της σχολικής στέγης και αντ’ αυτού έχει αυξήσει κατά τι (σ.σ. πολύ μικρό κατά τι, όμως….) το ποσόν των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που αναλογούν στο Δήμο μας, με 19.000 ευρώ μόνο!

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Διονύσου ενοικιάζει τρία κτήρια για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της σχολικής στέγης- το κτήριο Καργάκου όπου φιλοξενούνται το 3ο Δημοτικό Διονύσου, το ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ, με μηνιαίο μίσθωμα 12.000 ευρώ, τμήμα του Ζαννείου όπου στεγάζεται το Λύκειο Δροσιάς, με μηνιαίο μίσθωμα 10.000 ευρώ και το κτήριο πίσω από τη ΘΑΛΠΗ, όπου στεγάζεται το νεοϊδρυθέν 4ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου, με μηνιαίο μίσθωμα 12.000 ευρώ. Με λίγα λόγια, τα μισθώματα για τα τρία κτήρια ανέρχονται σε 34.000 ευρώ το μήνα, ή σχεδόν 430.000 ευρώ το χρόνο, μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 καταβάλλονταν εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο που με τη σειρά του τα απέδιδε στους ιδιοκτήτες, ενώ από τον περασμένο Ιανουάριο υπόχρεος για την καταβολή μέρους των μισθωμάτων-15.000 ευρώ μηνιαίως- καθίσταται ο Δήμος!

Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε στο περιθώριο της συζήτησης για την τροποποίηση της μισθωτικής σύμβασης για το κτήριο Καργάκου, το οποίο περιήλθε στα χέρια εταιρείας, έμοιαζε με βόμβα και δημιούργησε όπως είναι φυσικό ιδιαίτερη αναστάτωση, πολύ περισσότερο που δεν είχε μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί σε κανένα συλλογικό όργανο, πλην Τσουδερού, κανείς άλλος από την πλευρά της Διοίκησης δεν φάνηκε να το γνωρίζει, ενώ απουσίαζαν και από τη σημερινή συνεδρίαση εκπρόσωποι των μειοψηφιών.

Παράλληλα, ο ίδιος Αντιδήμαρχος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Οδού Διονύσου, τόνισε πως σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΣ δεν έχει έρθει στο Δήμο. Μικρή έρευνα στο διαδίκτυο έδειξε πως η μοναδική αντίδραση- δημοσιοποιημένη τουλάχιστον- έρχεται από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, που καταγγέλλει πως οι αποδιδόμενοι πόροι πέρασαν οριζόντια σε μια ενίσχυση των ΚΑΠ σε όλους τους δήμους, ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις. Στο Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, μάλιστα, λειτουργούν επτά μισθωμένα σχολικά κτήρια, που αντιστοιχούν σε ετήσια μισθώματα 639.000 ευρώ, από τα οποία το ΥΠΕΣ αποδίδει μόνο 350.000 ευρώ. Ο ίδιος Δήμος τον περασμένο Σεπτέμβριο απέστειλε αίτημα- επιστολή, στα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, κοινοποιημένο και στην ΚΕΔΕ, για την καταβολή των μισθωμάτων στο ακέραιο.

Συγκρίνοντας, πάντως, τις αποφάσεις 2021 και 2022 του Υπουργείου, με τις οποίες αποδίδονται οι δόσεις των ΚΑΠ στους Δήμους, πλέον έχει προστεθεί και παράγραφος που αναφέρει πως στο ποσόν που κάθε Δήμος δικαιούται, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και “7) οι δαπάνες καταβολής μισθωμάτων των κτιρίων των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, των σχολικών μονάδων, καθώς και των υπηρεσιών που μεταφέρθηκαν στους Δήμους από 1-1-2011 σύμφωνα με τις διατάξεις ν.3852/2010”:

 Τις περιπτώσεις 6 μισθοδοσιών καλύπτουν οι κατανομές ΚΑΠ στις αποφάσεις ΥΠΕΣ του 2021.

  Στις ίδιες αποφάσεις για το 2022 έχει προστεθεί και η κάλυψη των μισθωμάτων των ΚΕΠ, των σχολικών μονάδων κ.λπ

Η παραπάνω εξέλιξη φαίνεται πως συνδέεται στενά με την απόδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της αρμοδιότητας λειτουργίας των σχολείων, που ψηφίστηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων το 2020, χωρίς όπως αποδεικνύεται και την αντίστοιχη απόδοση των απαιτούμενων πόρων στους Δήμους.

Το ερώτημα που βέβαια γεννήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, ήταν πώς πληρώνονται εδώ και 11 μήνες τα ενοίκια των τριών μισθωμένων σχολικών κτηρίων. Με επιπλέον δεδομένο πως αναμόρφωση του Προϋπολογισμού με κωδικό στον οποίο να προβλέπεται το ποσόν που ο Δήμος πλέον καλείται να καταβάλει, δεν έχει γίνει.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, την οποία ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης δήλωσε πως αγνοούσε, πως θα ερευνήσει εξονυχιστικά και θα αντιμετωπίσει αναλόγως, οδηγεί σε μια ακόμη συνέπεια: Μέχρι σήμερα το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Διονύσου αντιμετωπιζόταν με την ενοικίαση κτηρίων, που δεν ανταποκρίνονταν πάντα στις προδιαγραφές σύγχρονων σχολείων. Τα προβλήματα στο 4ο Δημοτικό, που πριν από λίγο καιρό απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο και τις στήλες της Οδού Διονύσου, είναι ένα καλό παράδειγμα. Με τη στρόφιγγα του ΥΠΕΣ να κλείνει για την καταβολή μισθωμάτων σε σχολικά κτήρια, πλέον ο Δήμος είναι αναγκασμένος να προσανατολιστεί άνευ ετέρου στην- επιτακτική εδώ και χρόνια, είναι αλήθεια- κατασκευή νέων σχολείων. Διαφορετικά θα καλείται να πληρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το δικό του πλέον προϋπολογισμό για νοικιασμένα κτήρια.